NOTĂ: Versiunea în limba originală a acestei pagini suedeză a fost modificată recent. Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.
Swipe to change

Inculpați (proceduri penale)

Suedia

Conținut furnizat de
Suedia

Unde are loc procesul și cine are dreptul să fie prezent?

În general, procesul va avea loc în cadrul instanței districtuale pe raza căreia a fost săvârșită infracțiunea. Procesul va fi public, cu excepția anumitor cazuri de infracțiuni de natură sexuală, a cazurilor în care suspectul este un tânăr, precum și a cazului infracțiunilor la adresa securității naționale. De asemenea, în unele cazuri procesul poate avea loc integral sau parțial cu ușile închise. Persoanele care întrerup procesul sau influențează martorii pot fi scoase din sala de judecată.

Cine se va pronunța asupra cauzei?

În general, completul de judecată este format dintr-un președinte, care are profesia de avocat, și trei judecători consultanți. Judecătorii consultanți nu sunt avocați calificați, însă sunt numiți de biroul executiv municipal de pe raza instanței districtuale. În plus, este prezent un grefier din partea instanței. Funcționarii instanței districtuale se așează la o masă, procurorul la alta, iar dumneavoastră și avocatul care vă apără la o a treia masă. Martorii, în cazul în care există, sunt așezați la o masă separată.

Ce se întâmplă dacă apar informații noi pe parcursul procesului?

Dacă pe parcursul ședinței de judecată apar informații noi, procurorul poate revizui actul de punere sub acuzare. Dacă pledați „vinovat” pentru anumite acuzații, înseamnă că procurorul nu va fi nevoit să prezinte probe detaliate împotriva dumneavoastră pentru respectivele capete de acuzare. Cu toate acestea, nu veți putea negocia cu procurorul obținerea unei pedepse mai ușoare dacă pledați „vinovat”.

Trebuie să mă prezint la proces?

În cazul unor infracțiuni mai puțin grave pentru care pledați „vinovat”, instanța poate lua o hotărâre și în absența dumneavoastră. Cu toate acestea, de regulă trebuie să vă înfățișați personal în instanță. Dacă nu participați la ședința de judecată, instanța fie vă poate obliga să plătiți o amendă judiciară, fie poate hotărî să fiți adus de către poliție. Amenda judiciară este o sumă prestabilită pe care sunteți obligat să o achitați.

Pot fi asistat de un interpret?

Dacă nu vorbiți limba suedeză, aveți dreptul să fiți asistat de un interpret care vă va traduce tot ceea se vorbește pe parcursul procesului. În acest caz, este important să informați instanța districtuală cu suficient timp înainte de proces că aveți nevoie de serviciile unui interpret. În general, interpretul va fi prezent în sala de judecată, însă puteți beneficia, de asemenea, de servicii de interpretariat prin telefon.

Pot fi reprezentat de un avocat și este obligatoriu să fiu reprezentat de un avocat?

Nu aveți obligația să desemnați un avocat. Aveți dreptul să vă apărați singur. Dacă aveți dreptul să fiți reprezentat de un avocat public al apărării și nu ați refuzat acest drept, instanța va numi un avocat din oficiu. Dacă doriți să fiți reprezentat de un anumit avocat, trebuie să informați instanța în prealabil de acest lucru. Dacă nu sunteți mulțumit de avocatul care vă reprezintă, în anumite situații este posibil să apelați la un alt avocat public al apărării.

Pot lua cuvântul în timpul procesului și ce se întâmplă dacă nu fac acest lucru?

Inculpatul are întotdeauna dreptul de a lua cuvântul în timpul procesului. Pe de altă parte, nu sunteți obligat să faceți acest lucru. Decizia poate fi luată de la caz la caz, în funcție de ceea ce vă avantajează: să luați cuvântul sau să păstrați tăcerea. Inculpatul nu depune jurământ și nu este obligat să spună adevărul. Dacă nu spuneți adevărul, iar procurorul sau instanța descoperă acest lucru, credibilitatea declarațiilor dumneavoastră anterioare poate fi afectată.

Ce se întâmplă cu probele?

Înainte de începerea ședinței de judecată, aveți dreptul să studiați probele acuzării. Martorii care vor fi audiați în timpul procesului trebuie să fi fost, de asemenea, interogați pe parcursul cercetării infracțiunii, iar declarațiile acestora trebuie citate în întregime în dosarul cercetărilor efectuate de către poliție. Aveți dreptul să adresați întrebări martorilor procurorului prin intermediul avocatului dumneavoastră și să contestați informațiile furnizate de către aceștia.

Dacă doriți să propuneți propriile probe, aveți acest drept. Aceasta se aplică atât în ceea ce privește martorii, cât și înscrisurile etc. Martorii dumneavoastră trebuie să fi fost, de asemenea, interogați de către poliție pe parcursul cercetării infracțiunii. Dacă martorii în cauză nu au fost interogați în prealabil, procurorul poate solicita ca aceștia să fie mai întâi interogați de poliție, ceea ce înseamnă că ședința de judecată poate fi amânată și desfășurată la o dată ulterioară. Avocatul dumneavoastră va începe ședința de judecată cu interogarea martorilor dumneavoastră, însă atât procurorul, cât și instanța au dreptul să adreseze întrebări martorilor.

Instanța are dreptul să respingă probele care nu sunt relevante pentru caz. În general, probele care vă atestă buna purtare sau alte probe privind trăsăturile de caracter au o valoare nesemnificativă sau nulă.

Cum începe procesul?

Procesul începe cu citirea de către procuror a acuzațiilor care vi se aduc. Apoi, avocatul victimei va prezenta cererea de despăgubire. Avocatul dumneavoastră va comunica instanței dacă pledați „vinovat” sau „nevinovat” pentru infracțiunea de care ați fost acuzat și care este răspunsul dumneavoastră cu privire la cererea de despăgubire a victimei.

Ulterior, procurorul va prezenta în detaliu modul în care, în viziunea sa, s-au întâmplat lucrurile și va analiza toate probele cu înscrisuri. Avocatul dumneavoastră poate apoi să prezinte propria versiune asupra modului în care s-au desfășurat lucrurile și să analizeze probele cu înscrisuri.

Cum vom fi audiați eu și victima infracțiunii?

Dacă victima (partea vătămată) este prezentă, aceasta va fi audiată. Procurorul va începe interogatoriul, însă avocatul victimei, avocatul dumneavoastră și instanța pot, la rândul lor, să adreseze întrebări victimei. După ce victima a fost audiată, aveți dreptul să luați cuvântul. Dacă doriți, aveți dreptul să luați cuvântul înainte ca procurorul să înceapă să vă adreseze întrebări. Vi se pot adresa întrebări, de asemenea, de către avocatul dumneavoastră, avocatul victimei, precum și de către instanță.

Cum vor fi audiați martorii?

După ce ați fost audiat, urmează audierea martorilor. Martorii acuzării vor fi audiați primii, apoi martorii dumneavoastră. Procurorul, avocații și instanța pot adresa întrebări martorilor. Audierea victimei, a dumneavoastră și a martorilor va fi înregistrată prin mijloace audiovizuale.

Examinarea situației personale

După administrarea probelor, va fi analizată situația dumneavoastră personală. Aceasta înseamnă examinarea situației dumneavoastră financiare, familiale, a locului de reședință, a problemelor privind abuzul de substanțe și orice alte condamnări anterioare în Suedia sau în alte țări. Această procedură are loc în scopul stabilirii sentinței corespunzătoare în limitele permise de situația dumneavoastră.

Cum se încheie procesul?

Procesul se încheie după ce procurorul, victima sau apărătorul victimei și, în cele din urmă, avocatul dumneavoastră își prezintă discursurile de încheiere (pledoariile). Procurorul și avocații se pronunță cu privire la modul în care instanța ar trebui să judece cauza și la sentința pe care ar trebui să o primiți în cazul în care veți fi condamnat.

Când și cum voi afla hotărârea instanței?

Instanța poate lua o hotărâre în aceeași zi, după o scurtă deliberare, sau poate pronunța sentința după aproximativ o săptămână. „Pronunțarea” sentinței înseamnă că instanța citește o prezentare generală a hotărârii în prezența dumneavoastră. Dacă sentința se pronunță într-o zi diferită de ziua ședinței principale de judecată, nu sunteți obligat să fiți prezent, iar hotărârea vă va fi notificată atât dumneavoastră, cât și avocatului dumneavoastră. Hotărârea va fi întotdeauna comunicată în scris.

Ce pedepse pot fi impuse?

Închisoare – pentru o perioadă prestabilită de minimum 14 zile și de maximum 18 ani sau închisoare pe viață. Pedepsele cu închisoarea care depășesc șase luni se execută în cadru instituționalizat. Pedepsele privative de libertate pentru o perioadă mai scurtă de timp pot fi executate, în anumite situații, cu ajutorul unui dispozitiv electronic.

Plasarea sub supraveghere judiciară – monitorizarea pe parcursul unei anumite perioade de timp, de regulă un an, urmată de doi ani de probațiune. Aceasta poate fi combinată cu o amendă, închisoare pentru maximum trei luni, muncă în folosul comunității și/sau tratament pentru abuzul de substanțe sau pentru o boală.

Condamnare cu suspendare – probațiune pentru o perioadă de până la doi ani. Condamnarea cu suspendare este în general însoțită de o amendă sau muncă în folosul comunității.

Amendă – o sumă fixă de bani sau o amendă în funcție de venit, care depinde de gravitatea infracțiunii și de venitul dumneavoastră zilnic. Amenda fixă minimă este de 200 de coroane suedeze (aproximativ 20 EUR), iar amenda minimă în funcție de venit este de 30 de zile-amendă în valoare de 50 de coroane suedeze (aproximativ 150 EUR).

Muncă în folosul comunității – combinată cu plasarea sub supraveghere judiciară sau o condamnare cu suspendare. Aceasta înseamnă un anumit număr de ore, între 40 și 240, de muncă gratuită în timpul dumneavoastră liber.

Îngrijiri speciale – persoanele care consumă substanțe care cauzează dependență pot fi obligate să se trateze, iar persoanele care suferă de tulburări mentale grave pot fi condamnate la îngrijiri psihiatrice.

De asemenea, tinerii pot primi alte sancțiuni adecvate: muncă juvenilă și îngrijiri juvenile.

Ultima actualizare: 09/11/2020

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.