Inculpați (proceduri penale)

Slovacia

Conținut furnizat de
Slovacia

A) Am dreptul la o cale de atac împotriva deciziei instanței?

După sesizarea instanței prin rechizitoriu, aceasta poate lua o decizie sub forma unei ordonanțe penale fără un proces. În cazul în care instanța emite o ordonanță penală, puteți depune o contestație în termen de 8 zile de la data notificării. În cazul în care depuneți o contestație, ordonanța penală este anulată și va avea loc o ședință de judecată.

Puteți contesta decizia tribunalului de primă instanță imediat după pronunțarea hotărârii judecătorești sau în termen de 15 zile de la acea dată. Dacă nu ați asistat la aceasta, trebuie să introduceți o acțiune în termen de 15 zile de la primirea deciziei în scris în fața instanței care a pronunțat hotărârea. Puteți introduce o cale de atac împotriva hotărârii în totalitate sau numai împotriva unei părți a acesteia.

Dacă introduceți o cale de atac, hotărârea judecătorească nu va deveni definitivă și executorie până la pronunțarea unei hotărâri de către o instanță de apel.

Instanța de apel respinge acțiunea dumneavoastră în cazul în care introduceți această acțiune după expirarea termenului de introducere a acțiunii, în cazul în care renunțați la dreptul la o cale de atac, sau în cazul în care consideră că hotărârea instanței de prim grad de jurisdicție este corectă și legală. Hotărârea curții de apel este definitivă și executorie.

În subsidiar, curtea de apel poate anula hotărârea și poate trimite cauza spre rejudecare la instanța inferioară pentru proceduri ulterioare sau pentru a se pronunța ea însăși cu privire la cauză.

B) Ce alte posibilități de exercitare a unei căi de atac există?

Nu puteți introduce o cale de atac împotriva unei decizii a instanței de apel.

Puteți introduce o acțiune la Curtea Supremă [dovolanie], puteți solicita ministrului justiției să introducă o acțiune la Curtea Supremă sau să depună o cerere prin care să solicite redeschiderea cauzei. Cu toate acestea, hotărârea definitivă a instanței de apel rămâne valabilă și executorie. Dacă ați fost condamnat la pedeapsa cu închisoarea fără posibilitatea de probațiune sau de liberare condiționată, trebuie să începeți executarea pedepsei cu închisoarea.

Puteți introduce o cale de atac la Curtea Supremă împotriva hotărârii tribunalului de primă instanță în termen de 3 ani de la data la care ați primit în scris hotărârea definitivă în cauză. O cale de atac poate fi introdusă la Curtea Supremă numai pentru motivele specifice prevăzute de Codul de procedură penală.

Puteți introduce o acțiune prin care să solicitați redeschiderea dosarului în cazul în care au apărut fapte noi necunoscute în cursul procesului, iar aceste fapte noi sunt atât de importante încât ar putea schimba hotărârea finală.

C) Care sunt consecințele unei condamnări?

i) Cazierul judiciar

În cazul în care se constată că sunteți vinovat, informația aceasta va fi înregistrată în cazierul judiciar. Acesta poate fi solicitat de autoritățile diferitelor state membre, de exemplu în scopul unor alte proceduri penale. O copie [odpis] din cazierul judiciar prezintă toate condamnările, în timp ce un extras [výpis] din cazierul judiciar nu prezintă condamnările radiate.

v) Executarea pedepsei, transferul deținuților, probațiunea și sancțiunile alternative

Atunci când hotărârea judecătorească în temeiul căreia ați fost condamnat la închisoare devine executorie, instanța vă va ordona să vă prezentați la închisoare pentru a vă executa pedeapsa sau va dispune escortarea dumneavoastră la închisoare.

Puteți solicita instanței să amâne pedeapsa cu închisoarea în cazul în care vă îmbolnăviți grav. Dacă pedeapsa cu închisoarea nu depășește 1 an, instanța o poate amâna cu până la 3 luni (sau mai mult, în circumstanțe excepționale) din motive importante.

În cazul în care vi se aplică o condamnare cu suspendare cu probațiune, aveți obligația de a vă supune supravegherii agentului de probațiune, iar instanța vă va monitoriza comportamentul în timpul perioadei de probațiune stabilite. Instanța poate pronunța o hotărâre prin care declară că ați îndeplinit condițiile de probațiune sau că nu ați îndeplinit aceste condiții, caz în care veți fi obligat să vă executați pedeapsa în închisoare.

Sancțiunile alternative sunt pedepse care constituie o alternativă la pedeapsa cu închisoarea. Scopul lor este de a asigura protecția societății, permițând în același timp persoanei condamnate să rămână în afara închisorii.

Sancțiunile alternative sunt următoarele: arest la domiciliu, muncă în folosul comunității, amenzi, condamnare cu suspendare și suspendare cu probațiune.

Ultima actualizare: 02/03/2022

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.