Inculpați (proceduri penale)

Italia

Conținut furnizat de
Italia

A. Are vreo incidență asupra anchetei faptul că sunt cetățean străin?

Da, în principal pentru că aveți unele drepturi și garanții suplimentare (a se vedea și explicațiile de mai jos).

B. Care sunt etapele anchetei?

i. Strângerea de probe/Competențele organelor de cercetare penală

Competențele organelor de cercetare penală în cadrul anchetelor sunt prevăzute la articolele 347-357 din Codul de procedură penală, iar cele ale procurorilor, la articolele 358-378 din același cod.

ii. Reținerea de către organele de poliție

În temeiul articolului 384 din Codul de procedură penală, în afară de cazurile surprinse în flagrant, în cazul cărora organele de cercetare penală arestează – obligatoriu sau facultativ – suspectul prins în momentul săvârșirii infracțiunii, atunci când există elemente specifice care, chiar și în ceea ce privește imposibilitatea identificării suspectului, sugerează că există un risc de sustragere întemeiat, procurorul dispune arestarea provizorie (sau, înainte ca procurorul să preia ancheta, organele de cercetare penală dispun arestarea provizorie, din proprie inițiativă) a persoanei în legătură cu care există indicii serioase că a săvârșit o infracțiune pentru care legea impune o pedeapsă cu închisoarea pe viață ori o pedeapsă cu închisoarea de minimum doi ani și maximum șase ani sau o infracțiune care implică arme de război și explozivi, o infracțiune comisă în scopuri teroriste, inclusiv de terorism internațional, sau în scopul subminării ordinii democratice.

iii. Interogatoriul

Persoana anchetată, chiar dacă este reținută sau dacă era deja deținută dintr-un alt motiv, este liberă pe parcursul interogatoriului, sub rezerva garanțiilor necesare pentru a preveni riscul de sustragere sau de violență; nu se pot utiliza, nici chiar cu consimțământul persoanei interogate, metode sau tehnici care îi pot influența libertatea de autodeterminare sau care pot modifica capacitatea persoanei de a-și aminti și de a evalua faptele.

iv. Arestarea preventivă

Prevederile privind arestarea preventivă și alte măsuri de supraveghere a persoanei se regăsesc la articolele 272-315 din Codul de procedură penală. Sistemul de măsuri de supraveghere este guvernat de principiile oportunității și proporționalității, în temeiul cărora, în principiu, atunci când dispune măsurile, judecătorul trebuie să ia în considerare, pe de o parte, adecvarea fiecărei măsuri în raport cu natura și cu gradul cerințelor de precauție care trebuie îndeplinite în speță și, pe de altă parte, faptul că fiecare măsură trebuie să fie proporțională cu amploarea faptelor și cu sancțiunea care a fost sau poate fi aplicată.

C. Ce drepturi am pe parcursul anchetei?

i. Pot beneficia de serviciile unui interpret/traducător?

Da, în conformitate cu articolul 143 din Codul de procedură penală.

ii. Pot avea acces la informații și la dosar?

În această privință, trebuie subliniat faptul că, în general, avizul de încheiere a cercetărilor preliminare, care i se notifică suspectului și apărătorului ales de aceștia, include o expunere succintă a faptelor pentru care se inițiază procedura, a dispozițiilor legale care au fost încălcate, precum și data și locul faptei, menționându-se că documentele referitoare la cercetările efectuate au fost depuse la parchet și că suspectul și avocatul său au dreptul să le consulte și să facă o copie; în plus, se prevăd norme specifice privind dreptul de a fi informat și dreptul de a avea acces la documentele din dosar, în special în ceea ce privește desfășurarea interogatoriului sau impunerea unei măsuri de supraveghere.

iii. Pot beneficia de serviciile unui avocat și pot informa pe cineva despre situația mea?

Persoana suspectată/acuzată are dreptul de a numi cel mult doi apărători; o persoană suspectată/acuzată care nu a numit sau nu are apărător este asistată de un avocat desemnat din oficiu. În cazul inspecțiilor și al perchezițiilor se aplică dispoziții specifice, inclusiv, pentru persoana în cauză, dreptul de a fi asistat de un reprezentant, atât timp cât este disponibil și adecvat.

iv. Pot beneficia de asistența juridică?

Da, în cazul în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute în dispozițiile relevante în vigoare.

v. Ce este important de știut în ceea ce privește:

a. Prezumția de nevinovăție

Articolul 27 din Constituția italiană prevede că persoanele acuzate sunt considerate nevinovate până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

b. Dreptul de a păstra tăcerea și de a nu se autoincrimina

Înainte de începerea interogatoriului, persoanele trebuie să fie informate că declarațiile pe care le fac pot fi întotdeauna utilizate împotriva lor și că – sub rezerva obligației de a furniza informații specifice – au dreptul să nu răspundă la nicio întrebare, dar că procedura va continua chiar și dacă se invocă acestor drepturi; nerespectarea acestor dispoziții face ca declarațiile făcute de persoana interogată să fie inutilizabile.

c. Sarcina probei

În general, sarcina probei în ceea ce privește faptele referitoare la capetele de acuzare din rechizitoriu, la răspunderea penală și la stabilirea pedepsei sau a măsurii preventive îi revine procurorului.

vi. Ce garanții specifice sunt prevăzute pentru minori?

Normele referitoare la procedurile penale împotriva copiilor și a tinerilor sunt prevăzute în Decretul prezidențial nr. 448 din 22 septembrie 1988, care, în general, stabilește un sistem mai avantajos pentru persoana suspectată/acuzată, atât în cadrul anchetelor preliminare, cât și în cadrul procesului penal.

vii. Ce garanții specifice sunt prevăzute pentru persoanele suspectate vulnerabile?

Ca regulă generală, se aplică normele comune privind protecția drepturilor individuale relevante.

D. Care sunt termenele legale aplicabile pe parcursul anchetei?

În general, dacă procurorul nu solicită închiderea cazului, acesta trebuie să inițieze acțiunea penală în termen de șase luni de la data la care numele persoanei căreia i se impută infracțiunea este înscris în registrul infracțiunilor denunțate; acest termen se prelungește la un an pentru oricare dintre infracțiunile prevăzute la articolul 407 alineatul (2) litera (a) din Codul de procedură penală (criminalitatea organizată, terorismul, infracțiunile legate de arme de foc sau droguri și alte infracțiuni grave). Pentru motive justificate, procurorul poate cere instanței prelungirea termenului menționat anterior înainte ca acesta să expirare; ca regulă generală, procurorul poate solicita prelungiri suplimentare în cazul unor cazuri care presupun cercetări deosebit de complexe sau dacă este imposibil din punct de vedere obiectiv să se încheie cercetarea în termenul prelungit; judecătorul de instrucție poate autoriza prelungirea anchetei cu maximum șase luni. Ca regulă generală, durata investigațiilor preliminare, luând în considerare și eventualele prelungiri, nu poate depăși totuși 18 luni. Cu toate acestea, durata maximă este de doi ani în cazul în care anchetele preliminare se referă la infracțiunile menționate la articolul 407 alineatul (2) litera (a) sau în alte cazuri specifice limitate prevăzute de lege.

E. Ce măsuri se pot lua pe parcursul anchetei și ce alternative există la arestarea preventivă? Există posibilitatea transferului în statul membru de origine (ordinul european de supraveghere judiciară)?

Pe lângă arestarea preventivă, se pot impune următoarele măsuri coercitive de supraveghere: interdicția de a părăsi țara, obligația de a se prezenta la organele de cercetare penală, îndepărtarea din locuința familială, interdicția de a se deplasa în locuri frecventate în mod regulat de victimă, interdicția sau obligația de a locui la o adresă determinată, arestul la domiciliu, arestul preventiv în instituții cu măsuri atenuate pentru deținutele care sunt mame, arestul preventiv într-un centru de tratament medical.

Ultima actualizare: 22/03/2023

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.