NOTĂ: Versiunea în limba originală a acestei pagini finlandeză a fost modificată recent. Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.
Swipe to change

Inculpați (proceduri penale)

Finlanda

Conținut furnizat de
Finlanda
Pentru această versiune lingvistică nu există o traducere oficială.
Puteți accesa aici versiunea realizată cu ajutorul instrumentului de traducere automată. Vă reamintim că traducerea automată servește numai la înțelegerea contextului. Proprietarul acestei pagini nu își asumă nicio răspundere cu privire la calitatea traducerii.

Cum sunt soluționate contravențiile rutiere?

Contravențiile rutiere sunt sancționate de cele mai multe ori printr-o amendă fixă. Aceasta poate fi impusă pentru infracțiunile sancționate cel mult cu plata unei amenzi sau cu închisoarea pentru o perioadă de maxim șase luni. Cuantumul amenzii fixe poate fi de 10-115 EUR. Amenda fixă poate fi administrată de un agent de poliție, de un agent al poliției de frontieră sau de un agent vamal.

Dacă nu sunteți de acord cu amenda fixă care v-a fost administrată, aveți dreptul să o contestați în fața instanței teritoriale. În acest caz, trebuie să informați registratura instanței teritoriale din localitatea în care a avut loc contravenția. Aveți dreptul să contestați amenda în termen de o săptămână de la data la care vi s-a adus la cunoștință administrarea acesteia. Nu puteți ataca decizia instanței teritoriale privind amenda fixă.

În cazul în care contravenția rutieră în cauză nu poate fi sancționată printr-o amendă fixă, poliția poate să dispună, de asemenea, o măsură administrativă sumară cu caracter represiv și să o comunice procurorului spre confirmare. În acest caz, amenda nu este fixă, ci este exprimată în puncte de amendă. Aveți dreptul să contestați măsura administrativă sumară cu caracter represiv prin notificarea procurorului cu privire la obiecțiile dumneavoastră.

În cazul în care contestați măsura administrativă sumară cu caracter represiv, iar procurorul hotărăște să introducă o acțiune în justiție, instanța teritorială judecă acțiunea ca pe o cauză penală obișnuită. În acest caz, aveți de asemenea dreptul de a introduce o cale de atac, ca și în cazul unei cauze penale obișnuite (consultați Fișa informativă 4).

Amenzile fixe și hotărârile judecătorești penale sumare pronunțate pentru contravențiile rutiere pot fi executate de asemenea într-un alt stat membru.

Dacă încălcați normele privind staționarea și parcarea unui vehicul, va trebui să plătiți o amendă pentru parcare. Aceasta poate fi impusă de către poliție sau de către un agent de trafic municipal. Contravaloarea amenzii variază între 10 și 50 EUR, în funcție de localitate. În Helsinki, de exemplu, aceasta este de 50 EUR în centrul orașului și de 40 EUR în alte zone.

Aveți dreptul să contestați o amendă pentru parcare. În acest caz, trebuie să vă prezentați obiecțiile autorității de care aparține agentul de trafic care v-a administrat amenda, în termen de două săptămâni de la data la care ați primit ordinul de plată. În cazul în care contestația dumneavoastră este acceptată, ordinul de plată va fi retras. Dacă aceasta este respinsă, aveți dreptul să depuneți o plângere în acest sens la instanța administrativă în termen de 30 de zile de la data la care ați fost notificat cu privire la respingerea contestației. Hotărârea instanței administrative este definitivă.

O amendă pentru parcare nu poate fi executată într-un alt stat membru deoarece este considerată măsură administrativă.

Sunt aceste contravenții înscrise în cazier?

Amenzile nu sunt înscrise în cazier. Prin urmare, dacă sunteți sancționat printr-o amendă fixă sau o hotărâre penală sumară, acestea nu vor fi înscrise în cazierul dumneavoastră. O amendă pentru parcare nu este o amendă penală, ci o sancțiune administrativă, prin urmare nici aceasta nu va fi consemnată în cazierul dumneavoastră.

Linkuri relevante

Sistemul automat de monitorizare a vitezei

Ultima actualizare: 15/01/2020

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.