Inculpați (proceduri penale)

Este foarte important să beneficiați de asistență juridică independentă dacă sunteți implicat în vreun fel într-un proces penal. Fișele informative vă arată când și în ce circumstanțe aveți dreptul să fiți reprezentat de un avocat, precum și ce poate face acesta pentru dumneavoastră. Această fișă informativă generală vă arată cum puteți găsi un avocat și cum pot fi acoperite costurile asistenței juridice în cazul în care nu vă puteți permite să plătiți pentru serviciile unui avocat.

Cum pot găsi un avocat?

Dacă sunteți suspectat de săvârșirea unei infracțiuni, aveți întotdeauna dreptul la un avocat. Este posibil ca poliția să vă întrebe dacă doriți să beneficiați de asistența unui avocat, însă prin lege nu aveți nevoie de un avocat decât dacă ați fost reținut, arestat sau încarcerat. De obicei, aveți dreptul de a beneficia de asistența unui avocat, pe care îl puteți alege, din momentul în care sunteți interogat. Poliția poate, de asemenea, să vă găsească un avocat, în cazul în care credeți că aveți nevoie de asistență juridică, dar nu știți la cine să apelați.

Nu există monopol în ceea ce privește acțiunile de reprezentare în Finlanda, astfel încât orice persoană care deține o diplomă în drept poate acționa în calitate de avocat (legea în această materie este în curs de revizuire). Puteți găsi un avocat specializat pe site-ul internet al Baroului finlandez. Puteți apela și la birourile de asistență juridică (datele de contact ale acestor birouri pot fi găsite aici).

Onorariile avocatului

În principiu, dacă apelați la serviciile unui avocat, dumneavoastră sunteți cel care trebuie să îi plătiți onorariile. Dacă aveți venituri mici, puteți beneficia de asistență juridică. În acest caz, statul va plăti onorariul avocatului, integral sau parțial. În cazul în care sunteți suspectat de săvârșirea unei infracțiuni pentru care limita inferioară a pedepsei este de patru luni de închisoare, veți beneficia, la cerere, de un avocat al apărării. Statul va plăti onorariile apărătorului. Cu toate acestea, va trebui să rambursați statului aceste cheltuieli dacă veți fi condamnat pentru săvârșirea infracțiunii, cu excepția cazului aveți dreptul la asistență judiciară din cauza nivelului venitului. Sumele pe care trebuie să le plătiți sunt stabilite în același mod ca și pentru asistența judiciară.

Avocatul apărării poate fi un consilier juridic, un avocat sau un alt jurist. În mod normal, dacă solicitați asistență din partea unui avocat anume, acesta va fi cel care vă va asigura apărarea.

Linkuri utile

Baroul finlandez

Datele de contact ale birourilor de asistență juridică publică

Pragurile de venit pentru primirea de asistență juridică

Ultima actualizare: 15/01/2020

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Opinia dvs.

Completați formularul de mai jos pentru a ne transmite observațiile dumneavoastră cu privire la noul nostru site