NOTĂ: Versiunea în limba originală a acestei pagini finlandeză a fost modificată recent. Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.
Swipe to change

Inculpați (proceduri penale)

Finlanda

Este foarte important să beneficiați de asistență juridică independentă dacă sunteți implicat în vreun fel într-un proces penal. Fișele informative vă arată când și în ce circumstanțe aveți dreptul să fiți reprezentat de un avocat, precum și ce poate face acesta pentru dumneavoastră. Această fișă informativă generală vă arată cum puteți găsi un avocat și cum pot fi acoperite costurile asistenței juridice în cazul în care nu vă puteți permite să plătiți pentru serviciile unui avocat.

Conținut furnizat de
Finlanda
Pentru această versiune lingvistică nu există o traducere oficială.
Puteți accesa aici versiunea realizată cu ajutorul instrumentului de traducere automată. Vă reamintim că traducerea automată servește numai la înțelegerea contextului. Proprietarul acestei pagini nu își asumă nicio răspundere cu privire la calitatea traducerii.

Cum găsiți un avocat

Dacă sunteți suspectat de săvârșirea unei infracțiuni, aveți întotdeauna dreptul la un avocat. Poliția vă poate întreba dacă aveți nevoie de avocat, însă, prin lege, nu aveți nevoie de avocat decât dacă ați fost reținut, arestat sau arestat preventiv. De obicei, aveți dreptul să fiți asistat de avocatul ales de dumneavoastră în momentul interogatoriului. Poliția poate, de asemenea, să vă pună la dispoziție un avocat în cazul în care considerați că aveți nevoie de acesta, însă nu știți unde l-ați putea găsi.

Nu există monopol în domeniul avocaturii în Finlanda, prin urmare orice persoană care a obținut o diplomă în drept poate îndeplini rolul de avocat (legea care reglementează acest aspect este în curs de revizuire). Dacă doriți un avocat specializat în cauze penale, puteți căuta, printre altele, pe site-ul internet al Asociației Baroului din Finlanda. În plus, oficiile de asistență juridică vă pot ajuta (puteți găsi aici datele de contact ale oficiilor de asistență juridică în limba finlandeză sau în limba suedeză).

Cum plătiți onorariul unui avocat

De obicei, dumneavoastră trebuie să suportați costurile serviciilor avocatului. Dacă aveți venituri reduse, puteți beneficia de asistență juridică gratuită. În acest caz, statul plătește, parțial sau integral, onorariul avocatului. Dacă sunteți suspectat de săvârșirea unei infracțiuni pedepsite cu cel puțin patru luni de închisoare, puteți primi un apărător din oficiu, dacă solicitați acest lucru, onorariul acestuia fiind suportat de către stat. Totuși, va trebui să restituiți această sumă statului dacă sunteți condamnat pentru săvârșirea infracțiunii, cu excepția cazului în care aveți venituri suficient de reduse pentru a putea beneficia de asistență juridică gratuită. Sumele pe care trebuie să le plătiți sunt stabilite în același mod ca și pentru asistența juridică gratuită.

Avocatul apărării poate fi un avocat public care oferă asistență juridică gratuită, un avocat pledant sau un alt avocat. De obicei, dacă solicitați un anumit avocat, acesta va fi numit pentru a vă apăra.

Linkuri relevante

Limite de venit pentru a beneficia de asistență juridică gratuită (în limba engleză)

Limite de venit pentru a beneficia de asistență juridică gratuită (în limba suedeză)

Ultima actualizare: 30/06/2019

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Opinia dvs.

Completați formularul de mai jos pentru a ne transmite observațiile dumneavoastră cu privire la noul nostru site