NOTĂ: Versiunea în limba originală a acestei pagini estonă a fost modificată recent. Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.
Swipe to change

Inculpați (proceduri penale)

Cum sunt soluționate contravențiile rutiere minore?

Sancțiunile pentru depășirea vitezei legale și pentru încălcarea normelor legate de parcare sau a altor norme ale Codului rutier sunt stabilite prin procedura aplicabilă contravențiilor.

Procedura privind delictele este aplicată de către poliție fie în locul în care este constatată contravenția, fie la secția de poliție.

Nu este obligatoriu să fiți pedepsit pe loc. În schimb, puteți primi un avertisment sau o amendă de avertizare (până la 15€). Este de asemenea posibil să se ia o decizie la fața locului, în cadrul unei proceduri simplificate, și să vi se impună plata unei amenzi de până la 400€. Procedura simplificată – adică la fața locului - se poate derula numai cu acordul dumneavoastră. Declarația dumneavoastră privind contravenția va fi înregistrată pe suport audio sau video.

Dacă depășiți viteza legală și sunteți surprins de un sistem video de monitorizare a traficului, proprietarul sau utilizatorul înregistrat al vehiculului poate fi sancționat cu o amendă preventivă. Valoarea maximă a amenzii preventive este de 190€. Avizul de amendă vă este trimis prin poștă. Dacă nu sunteți de acord cu acesta, îl puteți contesta în termen de 30 de zile de la primire. Plângerea trebuie depusă la secția de poliție care v-a trimis avizul de amendă. Atunci când proprietarul unui autovehicul contestă amenda pe motiv că autovehiculul a fost folosit de altcineva, acesta trebuie să indice în contestație numele și prenumele persoanei care a utilizat autovehiculul la ora indicată în actul de constatare a contravenției, precum și adresa, numărul de permis de conducere și data nașterii sau codul național de identificare.

Dacă nu sunteți de acord cu poliția în ceea ce privește presupusa contravenție, aveți dreptul să vă opuneți aplicării procedurii la fața locului. În acest caz, poliția pregătește documentele privind contravenția la fața locului, însă sancțiunea nu este stabilită imediat.

Documentele sunt trimise la secția de poliție, iar agenții acesteia trebuie să strângă probe privind contravenția. Dacă sunteți interogat, puteți să păstrați tăcerea. Aveți dreptul să fiți asistat de un avocat și de un interpret. Aveți de asemenea dreptul să analizați materialele colectate pe parcursul aplicării procedurii privind contravențiile și să vă opuneți învinuirilor.

Puteți înainta o cale de atac în termen de 15 zile de la primirea raportului privind contravenția. Veți fi informat când puteți obține o copie a deciziei de la secția de poliție. Pentru a primi această copie, dumneavoastră sau avocatul care vă reprezintă trebuie să vă deplasați la secția de poliție, deoarece deciziile nu se trimit prin poștă.

Contravențiile rutiere se sancționează cu amenda maximă de 1200€. Pentru o contravenție rutieră gravă, puteți fi arestat pentru o perioadă de până la 30 de zile. Hotărârea de arestare poate fi pronunțată doar de o instanță. De asemenea, este posibil să vi se interzică să conduceți vehicule pentru o perioadă de până la 2 ani.

Dacă nu sunteți de acord cu decizia poliției, aveți dreptul să depuneți o plângere la instanța districtuală în termen de 15 zile de la data pronunțării hotărârii.

Și cetățenii altor state membre ale Uniunii Europene pot fi sancționați pentru săvârșirea de contravenții rutiere.

Vor fi delictele consemnate în cazierul meu?

Sancțiunile impuse pentru săvârșirea de contravenții rutiere sunt consemnate în Registrul privind pedepsele, cu excepția informațiilor privind amenzile preventive. Informațiile referitoare la sancțiuni sunt șterse din registru și sunt arhivate la un după ce amenda a fost plătită, pedeapsa cu închisoarea – executată, munca în folosul comunității – prestată sau permisul de conducere – retras, în cazul în care retragerea permisului de conducere constituie sancțiunea principală.

Linkuri relevante

Legea rutieră

Legea rutieră în limba engleză (nu conține toate modificările)

Codul de procedură privind delictele

Codul de procedură privind delictele în limba engleză (nu conține toate modificările)

Ultima actualizare: 01/10/2020

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Opinia dvs.

Completați formularul de mai jos pentru a ne transmite observațiile dumneavoastră cu privire la noul nostru site