În materie de drept civil, procedurile și acțiunile în curs intentate înainte de încheierea perioadei de tranziție vor continua în temeiul legislației UE. În baza unui acord reciproc între UE și Regatul Unit, Portalul e-justiție va păstra informațiile legate de Regatul Unit până la sfârșitul anului 2022.
NOTĂ: Versiunea în limba originală a acestei pagini engleză a fost modificată recent. Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.
Swipe to change

Inculpați (proceduri penale)

Cum sunt soluționate contravențiile privind parcarea etc.?

În cazul în care parcați în locuri interzise pe drumurile publice riscați să primiți o amendă de parcare. Există diverse organizații care pun în aplicare normele privind parcarea și care emit amenzi de parcare în diferite zone. Printre acestea se numără primăriile, poliția, întreprinderile private sau compania Transport for London. Majoritatea normelor privind parcările deschise sunt puse în aplicare de către îngrijitorii de parcări angajați de către primărie, care emit procese-verbale de drept civil (Penalty Charge Notice, PCN). Dirijorii de trafic sunt angajați de către poliție și acționează în zone în care contravențiile legate de parcare nu au fost dezincriminate. Aceștia pot emite procese-verbale de drept penal (Fixed Penalty Notice, FPN).

PCN sunt de obicei lăsate pe parbrizul vehiculelor sau sunt înmânate persoanei care se află în posesia vehiculului în cauză. Acestea pot fi trimise, de asemenea, prin poștă. De obicei dispuneți de 28 de zile pentru a plăti sau contesta PCN, iar amenda poate fi redusă dacă plătiți de urgență. Contestațiile neoficiale pot fi redactate în scris: dacă doriți să faceți o contestație, nu plătiți amenda de parcare în această etapă deoarece, odată plata efectuată, suma nu vă mai poate fi rambursată.

Blocarea roților

Primăriile din Anglia și Țara Galilor pot ridica un vehicul sau pot bloca roțile acestuia în anumite circumstanțe. Roțile vehiculului dumneavoastră pot fi blocate doar la 30 de minute după emiterea unei PCN. În cazul în care considerați că roțile vehiculului dumneavoastră au fost blocate în mod nedrept, puteți face o contestație. Va trebui să plătiți o taxă pentru eliberarea vehiculului, iar apoi să depuneți o contestație. În cazul în care depuneți o contestație, iar primăria nu vă răspunde în termen de 56 de zile de la primirea acesteia, primăria va trebui să anuleze amenda de parcare PCN și să vă ramburseze suma plătită.

Consilierea privind acțiunile pe care trebuie să le întreprindeți dacă v-au fost blocate roțile vehiculului pe o proprietate privată este disponibilă aici.

Pot face contestație?

În cazul în care primăria vă respinge contestația neoficială privind amenda de parcare, puteți face o contestație oficială. Primăria vă va informa cum anume să procedați. În cazul în care primăria vă respinge contestația, veți primi o notificare a proprietarului (Notice to Owner, NTO) prin care sunteți obligat(ă) să plătiți amenda inițială. Primăria vă va informa, de asemenea, cum anume să apelați la arbitri independenți. Există diferite servicii de arbitraj în materie de parcare: PATAS deservește Londra, iar Instanța pentru sancțiuni rutiere deservește restul Angliei și Țării Galilor.

Dispuneți de 28 de zile de la primirea NTO fie pentru a plăti amenda de parcare, fie pentru a depune o contestație oficială împotriva acesteia. În cazul în care nu efectuați niciuna dintre cele două acțiuni, primăria are dreptul să mărească amenda cu 50%. Dacă în continuare nu plătiți, primăria poate apela la diferite proceduri civile oficiale pentru a recupera suma respectivă.

Amenzile de parcare FPN sunt emise de polițiști sau de dirijorii de trafic și sunt soluționate prin intermediul sistemului judiciar penal. Singurul sistem oficial de contestare a amenzilor de parcare FPN constă în opțiunea de a aduce cazul în fața instanței și de a pleda nevinovat. Cu toate acestea, anumite forțe de poliție permit contestațiile neoficiale privind amenzile de parcare, în care puteți să precizați motivele pentru care considerați că nu trebuie să plătiți amenda respectivă. În cazul în care acest lucru este posibil în zona în care locuiți, amenda FPN va include detalii în acest sens.

Cum sunt soluționate contravențiile privind depășirea vitezei legale etc.?

În cazul în care depășiți viteza legală și sunteți surprinși de poliție sau de camera de supraveghere, poliția poate:

  • să vă avertizeze verbal;
  • să vă oblige să urmați un curs de sensibilizare cu privire la respectarea vitezei legale (pe care veți fi nevoit/ă să îl plătiți);
  • să emită o proces verbal de drept penal (FPN) cu o amendă de 60 de lire și trei puncte de penalizare. Aceasta este cea mai probabilă opțiune;
  • să vă urmărească penal pentru depășirea vitezei legale. Aceasta înseamnă că veți fi nevoit(ă) să vă prezentați în fața instanței, și sunteți pasibil de o amendă de până la 1 000 de lire (2 500 de lire dacă ați depășit viteza legală pe autostradă), de aplicarea între trei și șase puncte de penalizare pe permisul de conducere, cu posibilitatea suspendării permisului.

Ce se întâmplă dacă sunteți oprit de un agent de circulație?

Poliția are dreptul să oprească orice șofer, iar cei care nu opresc la semnalele polițiștilor comit o contravenție. Dacă sunteți oprit(ă) de către poliție, vi se poate solicita să prezentați permisul de conducere, asigurarea și certificatul de înregistrare a vehiculului. În cazul în care nu aveți aceste documente asupra dumneavoastră, aveți la dispoziție 7 zile pentru a le prezenta la secția de poliție.

În cazul în care sunteți oprit(ă) de un agent de circulație și ați comis o contravenție rutieră, poliția vă poate emite o proces-verbal de drept penal (FPN) sau o notificare de remediere a defecțiunilor vehiculului.

În cazul în care ați comis o contravenție rutieră minoră, cum ar fi nepurtarea centurii de siguranță sau conducerea vehiculului cu un far defect, poliția vă poate emite o FPN. Poliția nu vă poate obliga să plătiți amenda pe loc. Aveți la dispoziție 28 de zile să plătiți amenda fixă sau să solicitați o audiere, în caz contrar amenda putând fi mărită cu 50%. Veți fi acuzat(ă) penal dacă în termen de 28 de zile nu plătiți amenda fixă pentru contravenția înregistrată de către camera de supraveghere.

Poate fi emisă o notificare de remediere a defecțiunilor vehiculului dacă vehiculul dumneavoastră este defect, de exemplu, una dintre lămpile indicatoare de direcție este defectă.

Polițiștii vă pot testa nivelul de alcool din respirație (vă pot solicita să suflați în fiolă) dacă vă suspectează că ați consumat băuturi alcoolice. Dacă picați testul de alcoolemie, polițiștii vă pot duce la secția de poliție, unde veți fi acuzat(ă) că ați comis o infracțiune, iar probele (testul de alcoolemie) vor fi reținute. Veți fi nevoit(ă) să vă abandonați vehiculul până când veți fi capabil(ă) să îl mutați sau un alt șofer îl poate muta cu acordul dumneavoastră. Dacă nu ați depășit cu mult limita testului de alcoolemie, s-ar putea să fiți nevoit(ă) să vă supuneți unui test de sânge. Dacă refuzați să vă supuneți testului de alcoolemie comiteți o infracțiune. Infracțiunile privind conducerea în stare de ebrietate vor avea drept sancțiune suspendarea obligatorie a permisului.

  • Dacă înregistrați 12 puncte de penalizare pe permisul de conducere într-o perioadă de 3 ani, în mod normal vi se va lua permisul pentru cel puțin 6 luni
  • Poliția are dreptul de a opri un vehicul dacă acesta este utilizat într-o manieră antisocială (cauzează panică, hărțuire sau pericole)
  • Poliția poate opri un vehicul dacă șoferul nu deține permis sau asigurare
  • Contravențiile rutiere grave (de exemplu, conducerea neglijentă care provoacă moartea altor persoane) pot avea ca rezultat privarea de libertate.

Vor figura contravențiile respective în cazierul meu judiciar?

Cazierele judiciare sunt păstrate în evidența Biroului de caziere judiciare (CRB). Orice condamnare în instanță apare în cazierul judiciar. În cazul în care nu sunteți condamnat(ă) în instanță, nu veți avea cazier judiciar: prin urmare, procesele-verbale de drept penal vor figura în cazierul dumneavoastră judiciar doar dacă ați fost condamnat(ă) în instanță.

Linkuri relevante

Amenzi de parcare și drepturile dumneavoastră

Mai multe informații privind parcarea

Competențele poliției rutiere

Amenzi pentru depășirea vitezei legale și drepturile dumneavoastră

Ultima actualizare: 01/12/2016

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Opinia dvs.

Completați formularul de mai jos pentru a ne transmite observațiile dumneavoastră cu privire la noul nostru site