În materie de drept civil, procedurile și acțiunile în curs intentate înainte de încheierea perioadei de tranziție vor continua în temeiul legislației UE. În baza unui acord reciproc între UE și Regatul Unit, Portalul e-justiție va păstra informațiile legate de Regatul Unit până la sfârșitul anului 2024.

Defendants (criminal proceedings)

Anglia şi Ţara Galilor

Please note that these factsheets apply only to England and Wales. If you want to know your rights in other parts of the United Kingdom, see the separate factsheets for Scotland and for Northern Ireland. These factsheets explain what happens if you are suspected or accused of a crime which is dealt with by a trial in court. For information on minor road traffic offences, which are usually dealt with by a fine, see Factsheet 5. If you are the victim of a crime, you can find full information about your rights here.

Conținut furnizat de
Anglia şi Ţara Galilor

Summary of the criminal process

The normal stages in the criminal process are as follows:

  • The police investigate whether a crime was committed and by whom. They collect evidence.
  • Having identified a suspect, the police, if they think it necessary, can arrest the person and question them on the offence.
  • If the police think that the suspect may have committed a crime they consult the Crown Prosecution Service (CPS) about whether to charge him – that is, make a formal accusation to be tried in court.
  • The CPS decides on suitable charges and serves a formal document on the suspect describing the allegation.
  • Before the trial, court hearings find out how the accused intends to plead, and check the case is ready for trial.
  • The prosecutor presents the evidence at trial. The accused may also present evidence in his defence. Serious cases will be decided by a jury and less serious cases by magistrates.
  • After all the evidence is heard, the magistrates or jury declare a verdict.
  • If the accused is found guilty, the judge determines the sentence.
  • The decision can be appealed

The factsheets give details about these stages in the process and about your rights. This information is not a substitute for legal advice and is intended to be for guidance only.

Role of the European Commission

Please note that the European Commission has no role in criminal proceedings in Member States and cannot assist you. Information is provided in these factsheets about how to complain and to whom.

Click on the links below to find the information that you need

1 - Getting legal advice

2 - My rights during the investigation of a crime

  • Investigation and arrest
  • Interview and charge
  • Court appearances before trial
  • Preparation of the case before trial

3 - My rights during the trial

4 - My rights after the trial

  • More information about appeal hearings

5 - Road traffic offences

Related links

Crown Prosecution Service

Liberty Guide to Human Rights

Last update: 01/12/2016

The national language version of this page is maintained by the respective Member State. The translations have been done by the European Commission service. Possible changes introduced in the original by the competent national authority may not be yet reflected in the translations. The European Commission accepts no responsibility or liability whatsoever with regard to any information or data contained or referred to in this document. Please refer to the legal notice to see copyright rules for the Member State responsible for this page.

1 – Obținerea de asistență juridică

Este important să beneficiați de asistență juridică independentă dacă sunteți suspectat(ă) sau acuzat(ă) de o anumită infracțiune. Această fișă informativă vă arată cum puteți găsi un avocat și cine trebuie să plătească pentru serviciile acestuia.

Dacă vă aflați la sediul poliției

Dacă sunteți interogat în cadrul unei secții de poliție aveți dreptul să solicitați consultanță juridică în mod gratuit, chiar dacă nu ați fost arestat. Puteți să rugați poliția să contacteze un anumit cabinet de avocatură care să vă reprezinte sau puteți să solicitați serviciile unui avocat din oficiu, care este disponibil 24 de ore pe zi și care este un avocat independent de poliție. Pentru anumite infracțiuni veți primi consultanță telefonică din partea unor consultanți independenți. În cazul unor infracțiuni mai grave, un avocat poate fi prezent la sediul poliției pentru a vă însoți.

Dacă doriți un alt avocat, puteți găsi unul prin intermediul Linkul se deschide într-o fereastră nouăAsociației avocaților, Linkul se deschide într-o fereastră nouăConsiliului Baroului, Linkul se deschide într-o fereastră nouăBiroului de asistență pentru cetățeni sauLinkul se deschide într-o fereastră nouăBiroului pentru asistență juridică în materie civilă. În cazul în care alegeți să nu apelați la serviciile unui avocat din oficiu, s-ar putea să fie necesar să plătiți anumite taxe.

Dacă solicitați asistență juridică, poliția nu are dreptul să vă interogheze până când nu vorbiți cu avocatul dumneavoastră. Dacă nu doriți un avocat, iar apoi vă răzgândiți, beneficiați în continuare de dreptul de a apela la serviciile unui avocat, în mod gratuit și în orice moment.

Dacă nu sunteți reținut de poliție

În cazul în care nu sunteți reținut de poliție, însă sunteți acuzat(ă) de o infracțiune, trebuie să contactați un avocat cât mai curând posibil. Dacă nu cunoașteți un avocat, puteți găsi unul prin intermediul Linkul se deschide într-o fereastră nouăAsociației avocaților, Linkul se deschide într-o fereastră nouăConsiliului Baroului, Linkul se deschide într-o fereastră nouăBiroului de asistență pentru cetățeni sau Linkul se deschide într-o fereastră nouăBiroului pentru asistență juridică în materie civilă. Puteți beneficia de asistență juridică gratuită în funcție de situația dumneavoastră financiară. Un avocat vă poate spune dacă puteți beneficia de asistență juridică gratuită, însă va trebui să furnizați informații referitoare la situația dumneavoastră financiară (de exemplu, fișa de salarizare).

Puteți beneficia de servicii juridice gratuite prin intermediul programului Linkul se deschide într-o fereastră nouăAgenției pentru servicii juridice sau, în orașele unde acesta există, prin intermediul Serviciului Apărătorilor Publici. Puteți verifica lista avocaților din cadrul programului prin contactarea Linkul se deschide într-o fereastră nouăBiroului pentru asistență juridică în materie civilă.

În instanță

În situația în care cazul dumneavoastră ajunge în instanță, aveți dreptul de a fi reprezentat de un avocat. Linkul se deschide într-o fereastră nouăBiroul pentru asistență juridică în materie penală garantează asistența și reprezentarea juridică pentru persoanele judecate. Dacă acestea sunt sau nu gratuite depinde de gravitatea cauzei și de situația dumneavoastră financiară. În cazul în care nu aveți un avocat, solicitați de urgență o întâlnire cu avocatul din oficiu înainte de a intra în sala de judecată.

În cadrul instanțelor de prim grad de jurisdicție, denumite Linkul se deschide într-o fereastră nouăCurtea magistraților (Magistrates’ Court), asistența și reprezentarea juridică sunt gratuite pentru cazurile grave; în caz contrar, puteți fi nevoit(ă) să plătiți o contribuție la costurile procesului, în funcție de cauza, vârsta și venitul dumneavoastră. Puteți beneficia de reprezentare juridică gratuită dacă aveți sub 18 ani sau dacă primiți anumite alocații de stat. Linkul se deschide într-o fereastră nouăAvocatul din oficiu sau un membru al instanței vă poate explica aceste detalii.

Când soluționarea cazului se face de către instanța de al doilea grad de jurisdicție, denumită Linkul se deschide într-o fereastră nouăCurtea Coroanei (Crown Court), aveți dreptul la asistență și reprezentare juridică. Dacă venitul anual de care dispune familia dumneavoastră este de cel puțin 37 500 GBP, nu aveți dreptul la asistență judiciară. Este posibil ca, în funcție de situația dumneavoastră financiară, să fiți obligat să plătiți onorarii avocatului calculate pe baza veniturilor și capitalurilor de care dispuneți.

În cazul în care Curtea Coroanei vă declară nevinovat(ă), costurile suportate vă pot fi rambursate. Dacă sunteți declarat vinovat(ă), s-ar putea să fie necesar să contribuiți la cheltuielile de judecată.

Linkuri relevante

Linkul se deschide într-o fereastră nouăAgenția pentru servicii juridice

Linkul se deschide într-o fereastră nouăGhidul Asociației avocaților

Linkul se deschide într-o fereastră nouăGhidurile Biroului de asistență pentru cetățeni (UK)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăBiroul pentru asistență juridică în materie penală

Linkul se deschide într-o fereastră nouăConsiliul General al Baroului

Ultima actualizare: 01/12/2016

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

2 – Drepturile mele pe parcursul cercetării unei infracțiuni și înainte de judecarea cauzei în instanță

Această fișă informativă și fișele subiacente explică procedura utilizată pe parcursul cercetării penale și ce anume se întâmplă în urma cercetărilor și înainte de desfășurarea procesului penal.

Care sunt etapele cercetării penale?

Cercetarea penală începe atunci când poliția suspectează că a fost comisă o infracțiune. Poliția conduce cercetările și adună probe. În cazurile grave, atunci când poliția consideră că dispune de suficiente probe pentru punerea sub acuzare a suspectului, aceasta cooperează cu Linkul se deschide într-o fereastră nouăServiciul de procuratură al Coroanei (Crown Prosecution Service, CPS), care hotărăște, după caz, asupra punerii sub acuzare. Acesta poate solicita efectuarea de cercetări suplimentare.

În cazul în care poliția vă identifică ca suspect(ă), prima etapă-cheie constă în decizia de a vă aresta.

După o perioadă de reținere în care sunteți interogat(ă), următoarea etapă constă în decizia de a vă pune sub acuzare. În cazul în care poliția trebuie să desfășoare cercetări suplimentare, fără a fi necesară reținerea dumneavoastră în arest, poliția trebuie să vă elibereze fără să vă aducă acuzații sau în schimbul unei cauțiuni, solicitându-vă să vă prezentați la secția de poliție la o dată ulterioară.

Dacă, cu toate acestea, sunteți acuzat(ă) de o infracțiune, iar poliția hotărăște că trebuie să fiți reținut(ă) în continuare, veți fi adus(ă) în fața instanței pentru ca aceasta să decidă dacă puteți fi eliberat(ă) în schimbul unei cauțiuni înainte de proces.

În cazul în care sunteți anchetat(ă) pentru presupuse infracțiuni teroriste, drepturile dumneavoastră și competențele poliției diferă de cele explicate în continuare (a se vedea Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 2000 privind terorismul, care nu este abordată în aceste fișe informative).

Dacă aveți sub 18 ani, există garanții suplimentare. Solicitați avocatului dumneavoastră să vi le explice.

Faceți clic pe linkurile de mai jos pentru a afla mai multe informații în legătură cu drepturile dumneavoastră înainte de judecata în instanță:

Cercetare și arestare (1)

Îmi va pune poliția întrebări?

În cazul în care poliția vă suspectează de săvârșirea unei infracțiuni sau că dețineți informații referitoare la o infracțiune, polițiștii vă pot pune întrebări.

Trebuie să mă prezint la secția de poliție?

Poliția vă poate Linkul se deschide într-o fereastră nouăopri, percheziționa și vă poate adresa un anumit număr de întrebări pe stradă sau în alte spații publice. În cazul în care sunteți chestionat(ă), trebuie să comunicați polițiștilor numele și adresa. Dacă aceștia vă suspectează de o anumită infracțiune, vi se poate solicita să îi însoțiți de bunăvoie la secția de poliție. De asemenea, aceștia au dreptul să vă aresteze și să vă ducă la secția de poliție împotriva voinței dumneavoastră, însă trebuie să vă comunice motivele unei astfel de acțiuni.

Sunt liber(ă) să părăsesc secția de poliție?

Dacă vă aflați la secția de poliție, fie ca suspect, fie ca posibil martor, însă nu ați fost arestat(ă), sunteți liber(ă) să părăsiți secția de poliție în orice moment.

Ce se întâmplă după ce sunt arestat(ă)?

Dacă poliția dorește să vă rețină la secția de poliție, trebuie Linkul se deschide într-o fereastră nouăsă vă aresteze. Polițiștii trebuie să vă comunice motivele, iar arestul trebuie să fie necesar. Poliția are dreptul să vă percheziționeze, să vă ia amprente și probe ADN și să desfășoare alte percheziții fizice explicate Linkul se deschide într-o fereastră nouăaici.

Ce se întâmplă dacă nu vorbesc limba engleză?

Dacă nu vorbiți limba engleză, poliția trebuie să vă pună la dispoziție un interpret, în mod gratuit. Nu puteți fi interogat în absența unui interpret.

Am dreptul la un avocat?

Dacă sunteți arestat(ă), aveți dreptul să consultați un avocat. Dacă nu cunoașteți un avocat, poliția va contacta avocatul din oficiu. A se vedea Linkul se deschide într-o fereastră nouăFișa 1.

Ce se întâmplă dacă am sub 17 ani sau sunt un adult vulnerabil?

Dacă aveți sub 17 ani sau sunteți un adult vulnerabil, nu trebuie să fiți interogat(ă) în lipsa unui curator. Poliția se va ocupa de acest lucru.

Curatorul vă va asista și vă va consilia în comunicarea cu poliția. Această persoană nu este avocat și nu vă va oferi asistență juridică. Curatorul poate fi un membru al familiei, un prieten, un voluntar sau un profesionist în domeniul protecției sociale/sănătății.

Are poliția dreptul să mă percheziționeze?

Chiar dacă nu vă arestează, poliția vă poate Linkul se deschide într-o fereastră nouăopri și percheziționa pe dumneavoastră sau vehiculul pe care îl dețineți, însă doar dacă există motive întemeiate să vă suspecteze că ați furat sau ascuns lucruri sau ați comis o faptă penală.

Are poliția dreptul să îmi ia amprente sau probe ADN?

Dacă nu ați fost arestat(ă), nu sunteți obligat(ă) să furnizați amprente sau alte probe, iar poliția nu vi le poate preleva fără acordul dumneavoastră. Cu toate acestea, dacă ați fost arestat(ă), poliția are dreptul să colecteze probe cum ar fi Linkul se deschide într-o fereastră nouăsânge, salivă sau alte țesuturi umane fără acordul dumneavoastră.

Trebuie să asist la procesul de identificare?

Dacă ați fost arestat(ă), poliția vă poate solicita să luați parte la procesul de identificare. În cazul unui refuz, acest lucru poate fi folosit împotriva dumneavoastră la proces. În mod normal, procedura constă în vizionarea unor fotografii de către victimă sau martor(i). Avocatul din oficiu vă poate consilia în acest sens.

Are poliția dreptul să îmi percheziționeze automobilul sau locuința?

Dacă ați fost arestat(ă), poliția poate, cu autorizația unui ofițer superior, să vă percheziționeze automobilul și locuința și să confiște orice bun al dumneavoastră dacă acesta este relevant pentru investigație.

Pot contacta un prieten sau un membru al familiei?

Da, pentru a le comunica unde vă aflați.

Pot consulta un medic dacă am nevoie?

Dacă necesitați asistență medicală, aveți dreptul să consultați un medic.

Sunt cetățean al unui alt stat membru. Pot contacta ambasada țării mele?

Da. Un reprezentant al ambasadei va sosi la secția de poliție sau vă va contacta pentru a afla dacă aveți nevoie de asistență. Poliția este obligată să contacteze consulatele următoarelor țări din UE dacă ați fost arestat(ă) sau reținut(ă) - Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, România, Slovacia, Spania sau Suedia.

Ce se întâmplă dacă sunt arestat în baza unui mandat european de arestare?

Dacă un stat membru emite un mandat european de arestare, puteți fi arestat(ă) pe teritoriul unui alt stat membru și trimis(ă) înapoi în țara de origine după ce ați fost audiat(ă) de un judecător. După caz, aveți dreptul la un avocat și la un interpret. A se vedea Linkul se deschide într-o fereastră nouăFișa 1.

Când voi fi pus(ă) sub acuzare de către poliție?

Dacă poliția decide că deține probe suficiente împotriva dumneavoastră, puteți fi pus(ă) sub acuzare. Actul de acuzare prezintă infracțiunea pe care poliția consideră că ați comis-o. După ce ați fost acuzat(ă), poliția nu vă mai poate interoga în legătură cu infracțiunea respectivă.

Cât timp pot fi reținut(ă) de poliție după arestare?

După ce ați fost arestat(ă), poliția vă poate reține la secția de poliție până la 24 de ore. Un ofițer superior poate extinde această perioadă la 36 de ore dacă are motive întemeiate să considere că acest lucru este necesar pentru strângerea de probe, dacă infracțiunea este una gravă și pentru ca ancheta să se desfășoare în mod corespunzător. După această perioadă trebuie să fiți acuzat(ă) de o infracțiune sau să fiți eliberat(ă) din arestul poliției. Dacă poliția dorește să vă rețină în continuare, trebuie să obțină permisiunea Curții magistraților. Instanța poate extinde perioada de detenție la maximum 96 de ore.

Plângeri împotriva poliției

În cazul în care considerați că poliția v-a tratat în mod necorespunzător, puteți înainta o plângere poliției sau Linkul se deschide într-o fereastră nouăComisiei independente de soluționare a plângerilor împotriva poliției.

Interogare și punere sub acuzare (2)

Când pot fi interogat(ă)?

Dacă sunteți arestat(ă) și Linkul se deschide într-o fereastră nouăreținut(ă) la secția de poliție, ofițerul desemnat trebuie să se asigure că sunteți pregătit(ă) din punct de vedere mental și fizic să fiți interogat(ă). În decursul unei perioade de 24 de ore, trebuie să puteți beneficia de o perioadă neîntreruptă de cel puțin 8 ore de odihnă fără interogatoriu. Pe parcursul interogatoriului, trebuie să puteți beneficia de 15 minute de pauză la fiecare 2 ore. În mod normal, aveți dreptul să fiți asistat(ă) de un avocat pe parcursul interogatoriului.

Trebuie să răspund la întrebările poliției?

Nu sunteți obligat(ă) să răspundeți la întrebări. În cazul în care sunteți suspectat(ă) de o infracțiune, poliția trebuie să vă anunțe în mod oficial (avertisment) înainte de a pune întrebări. Veți fi avertizat(ă) că nu sunteți obligat(ă) să răspundeți la întrebări, însă, dacă declarați ceva, declarația dumneavoastră poate fi folosită ca probă în instanță. De asemenea, trebuie să vi se spună că, dacă omiteți să declarați ceva ce doriți să utilizați ulterior în instanță, atunci faptele nedeclarate poliției pot fi folosite împotriva dumneavoastră în cadrul procesului.

Cum se desfășoară interogatoriile poliției?

Interogatoriile din secțiile de poliție au loc într-o cameră de interogatoriu și sunt întotdeauna înregistrate audio. Procesul de înregistrare trebuie să vă fie explicat înainte de interogatoriu.

Când voi fi pus(ă) sub acuzare?

Atunci când poliția consideră că deține probe suficiente împotriva dumneavoastră, puteți fi pus(ă) sub acuzare. Din acest moment poliția nu vă mai poate interoga în legătură cu infracțiunea respectivă. Acuzațiile pot fi modificate într-o etapă ulterioară a procesului.

Înfățișări în instanță înainte de proces (3)

Când mă înfățișez pentru prima oară în instanță?

Dacă ați fost reținut(ă) în arestul poliției, trebuie să vă prezentați în instanță în următoarea zi de ședință. În mod normal, prima audiere va avea loc la Curtea magistraților.

Am dreptul la un avocat?

Aveți dreptul la un avocat în instanță. Dacă nu aveți propriul avocat, veți fi asistat de un avocat din oficiu A se vedea Linkul se deschide într-o fereastră nouăFișa 1.

Voi fi asistat(ă) de un interpret dacă nu vorbesc limba engleză?

Dacă nu vorbiți limba engleză, veți fi asistat de un interpret, în mod gratuit, care va traduce toate procedurile din instanță.

Pot fi eliberat(ă) din arest?

Dacă sunteți ținut(ă) în arest, puteți solicita instanței să vă elibereze în schimbul unei cauțiuni. Dacă sunteți eliberat(ă) în schimbul unei cauțiuni, s-ar putea să nu fie necesar să plătiți nicio taxă.

În mod normal, puteți fi eliberat(ă) în schimbul unei cauțiuni dacă nu aveți cazier judiciar și dacă instanța consideră că nu reprezentați un pericol pentru societate, nu veți influența martorii și vă veți prezenta la proces ori de câte ori vi se solicită acest lucru. Cauțiunea poate face obiectul anumitor condiții, cum ar fi să locuiți la o anumită adresă, să predați pașaportul dumneavoastră poliției sau să purtați o brățară electronică.

În cazul în care instanța refuză să vă elibereze în schimbul unei cauțiuni, veți fi închis(ă) până la data procesului.

Pot ataca decizia de a fi închis(ă) până la proces?

Da. Solicitați avocatului dumneavoastră consiliere în acest sens.

Mă voi înfățișa din nou în fața instanței înainte de proces?

Da. Avocatul dumneavoastră vă va consilia în acest sens.

Cât timp pot fi reținut(ă) în arest înainte de proces?

Dacă ați fost închis(ă), procesul dumneavoastră trebuie să aibă loc Linkul se deschide într-o fereastră nouăîntr-un anumit termen.

De obicei, procesul de la Curtea Coroanei trebuie să înceapă în termen de 182 zile de la arestarea dumneavoastră. În caz contrar, puteți solicita să fiți eliberat(ă) în schimbul unei cauțiuni. În cazurile mai puțin grave, procesul trebuie să aibă loc în termen de 56 de zile. În caz contrar, veți fi eliberat(ă) în schimbul unei cauțiuni.

Pregătirea cauzei înainte de proces (4)

Ce se întâmplă înainte de proces?

Pe parcursul perioadei de dinaintea procesului, Linkul se deschide într-o fereastră nouăServiciul de procuratură al Coroanei (Crown Prosecution Service) continuă să cerceteze dacă există argumente suficient de serioase pentru a justifica acțiunea penală. Procurorul va face cunoscute avocatului dumneavoastră probele care vor fi folosite împotriva dumneavoastră în instanță. De exemplu, dacă martorii furnizează probe, vi se vor prezenta declarațiile lor scrise. De asemenea, procurorul trebuie să divulge orice probă care susține sau nu elementele constitutive ale cauzei. Procurorul trebuie să reexamineze în continuu probele și să vă divulge orice element relevant de probă.

Sunt cetățean al altui stat membru. Trebuie să fiu prezent în Anglia/Țara Galilor înainte de proces?

Dacă nu ați fost reținut(ă) în arest preventiv sau dacă ați fost eliberat(ă) în schimbul unei cauțiuni, sunteți liber(ă) să vă întoarceți în țara de origine. Cu toate acestea, vi se poate refuza cauțiunea dacă procurorul solicită să rămâneți în Anglia sau Țara Galilor pe parcursul cercetărilor. Instanța vă poate elibera în schimbul unei cauțiuni cu condiția să rămâneți în Anglia. Dacă nu respectați această condiție comiteți o infracțiune. Dacă sunteți eliberat(ă) în schimbul unei cauțiuni, trebuie să furnizați o adresă din Marea Britanie unde puteți fi contactat(ă). Aceasta poate fi adresa avocatului dumneavoastră.

Dacă m-am întors în țara de origine, trebuie să revin în Anglia/Țara Galilor înainte de proces?

Probabil. Pentru anumite audieri preliminare, este posibil ca avocatul dumneavoastră să nu vă solicite prezența sau să puteți participa prin intermediul videoconferinței.

Cauza mea va ajunge inevitabil în instanță?

Nu întotdeauna. Serviciul de procuratură a Coroanei poate decide să nu dea curs cazului dumneavoastră sau să propună un Linkul se deschide într-o fereastră nouăavertisment condiționat, care poate include o amendă. Dacă acceptați, recunoașteți că ați comis infracțiunea respectivă. În cazierul dumneavoastră judiciar se va înregistra acest lucru și nu veți putea exercita nicio cale de atac.

Ce tipuri de probe vor strânge procurorii?

Poliția va interoga martorii, putând, de asemenea, să strângă probe fizice și criminalistice. De exemplu, aceștia pot colecta înscrisuri din locuința dumneavoastră sau de la locul de muncă, vă pot percheziționa automobilul sau pot preleva probe ADN (de exemplu, păr, salivă etc.).

Pot împiedica procurorii să strângă anumite probe?

Uneori poliția trebuie să obțină un Linkul se deschide într-o fereastră nouămandat de percheziție, care poate fi contestat. În mod normal, mandatele trebuie să specifice în ce anume constă percheziția și motivele acesteia. Dacă poliția nu respectă mandatul, atunci probele colectate pot fi respinse la proces.

Vor fi solicitate informații referitoare la cazierul meu judiciar?

Procurorii vor obține informații referitoare la cazierul dumneavoastră judiciar, inclusiv condamnări în afara Regatului Unit.

Pot fi modificate acuzațiile împotriva mea înainte de proces?

Da. Aceasta depinde de evaluarea probelor de către procurori. Avocatul dumneavoastră poate solicita modificarea acuzațiilor.

Ce se întâmplă dacă am fost judecat(ă) pentru aceeași infracțiune într-un alt stat membru?

Dacă instanța a pronunțat o hotărâre definitivă într-un stat membru, atunci nu puteți fi judecat(ă) încă o dată pentru aceleași fapte în alt stat membru.

Îmi pot recunoaște vinovăția înainte de proces?

În majoritatea cazurilor, dacă doriți să pledați vinovat la acuzația (acuzațiile) adusă (aduse) înainte de proces, puteți face acest lucru. Dacă pledați vinovat, veți primi în mod normal o sentință mai ușoară decât dacă ați fi contestat acuzarea. Dacă vă hotărâți să pledați vinovat, nu puteți exercita nicio cale de atac împotriva condamnării, iar acest lucru se va reflecta în cazierul dumneavoastră judiciar.

Linkuri relevante

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 1996 privind procedura și actele de cercetare penală (astfel cum a fost modificată)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 2003 privind justiția în materie penală (astfel cum a fost modificată)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 1984 privind probele polițienești și penale

Linkul se deschide într-o fereastră nouăCodul de practici

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 1976 privind eliberarea pe cauțiune (astfel cum a fost modificată)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 1985 privind urmărirea penală a infracțiunilor, secțiunea 22 (astfel cum a fost modificată)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 2005 privind criminalitatea organizată gravă și poliția

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 2000 privind terorismul

Ultima actualizare: 01/12/2016

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

3 – Drepturile mele în instanță

Unde va avea loc procesul?

Toate cauzele penale încep la instanța de prim grad de jurisdicție denumită Linkul se deschide într-o fereastră nouăCurtea magistraților (Magistrates’ Court). Există trei modalități posibile de desfășurare a procesului.

În cazul infracțiunilor minore, întregul proces trebuie să se desfășoare la Curtea magistraților, cauza fiind judecată fie de către Linkul se deschide într-o fereastră nouătrei magistrați consultanți, fie de către un judecător districtual.

În cazul infracțiunilor mai grave, procesul poate avea loc la Curtea magistraților sau la instanța de al doilea grad de jurisdicție denumită Linkul se deschide într-o fereastră nouăCurtea Coroanei, cauza fiind judecată de către un judecător și un juriu format din 12 persoane.

Magistrații sau judecătorul districtual vor hotărî ce tip de proces este cel mai adecvat cauzei dumneavoastră după audierea avocatului care vă reprezintă. Dacă se consideră adecvat, procesul se va judeca la Curtea magistraților. În caz contrar sau dacă insistați să fiți judecat(ă) la Curtea Coroanei, procesul va fi transferat instanței respective. Toate procesele privind adulți se judecă în ședință publică.

Dacă aveți sub 18 ani, cu excepția cazului în care sunteți acuzat(ă) de o infracțiune foarte gravă, procesul va avea loc într-o Linkul se deschide într-o fereastră nouăinstanță pentru minori, cauza fiind judecată de către un judecător sau de către trei magistrați instruiți special. Accesul publicului este interzis.

Pot fi modificate acuzațiile pe parcursul procesului?

Acuzațiile pot fi modificate la o audiere preliminară, însă de obicei nu înainte ca instanța să înceapă să examineze probele. Acuzațiile mai puțin grave trebuie aduse în instanță în termen de șase luni de la comiterea infracțiunii. Puteți pleda vinovat(ă) la toate acuzațiile sau doar la o parte din acestea. Procurorul poate accepta să vă considere vinovat(ă) de o infracțiune mai puțin gravă decât cea de care ați fost acuzat(ă).

Trebuie să mă prezint la proces?

Neprezentarea în instanță la solicitarea acesteia constituie infracțiune. În plus, cauza poate fi judecată în absența dumneavoastră. În ceea ce privește infracțiunile minore, este adesea posibil să fiți reprezentat(ă) de un avocat, să pledați vinovat prin poștă sau să permiteți ca procesul să se desfășoare în absența dumneavoastră. La Curtea Coroanei, procesul nu poate fi de obicei judecat în absența dumneavoastră. Cu toate acestea, dacă nu vă ai prezentați la proces sau vă ascundeți pentru a vă sustrage urmăririi, procesul poate continua în absența dumneavoastră. Dacă nu vă prezentați (fără motive întemeiate) comiteți o infracțiune.

Pot participa la proces prin intermediul videoconferinței?

În mod normal, acest lucru nu este posibil, deși pentru anumite audieri puteți comunica prin intermediul unei Linkul se deschide într-o fereastră nouăvideoconferințe din închisoare sau din secția de poliție. Magistrații sau judecătorul și procurorul se află în instanță. Avocatul dumneavoastră se poate afla la secția de poliție sau în instanță, cu posibilitatea de a vă vedea și auzi prin intermediul videoconferinței.

Voi fi asistat de un interpret dacă nu înțeleg ce se întâmplă?

Dacă nu vorbiți limba engleză, instanța vă va pune la dispoziție un interpret.

Voi avea un avocat?

În general, nu sunteți obligat să aveți un avocat în instanță, însă vi se recomandă cu insistență să fiți asistat de unul. În anumite procese trebuie să fiți asistat(ă) de un avocat, cum ar fi cazurile de viol sau cele cu martori tineri.

Pot să-mi schimb avocatul?

Da, a se vedea Linkul se deschide într-o fereastră nouăFișa 1.

Trebuie să prezint probe la proces?

Puteți prezenta probe la proces, însă nu puteți fi obligat(ă) să faceți acest lucru. Avocatul dumneavoastră vă va consilia dacă ar fi indicat să prezentați probe. Faptul de a nu prezenta probe, cu rea-credință se pot întoarce împotriva dumneavoastră, însă nu puteți fi condamnat(ă) doar pentru că nu ați intervenit pe parcursul procesului.

Care sunt drepturile mele în legătură cu probele prezentate împotriva mea?

Dacă le acceptați, probele pot fi citite sau sintetizate. Dacă nu sunteți de acord cu probele, atunci martorul va fi în mod normal citat să se prezinte în instanță pentru a prezenta probele respective și pentru ca dumneavoastră să puteți contesta probele aduse împotriva dumneavoastră adresându-i întrebări. În cazul în care procurorul utilizează înscrisuri ca probe împotriva dumneavoastră, acesta trebuie să vă înștiințeze avocatul înainte de proces. Avocatul dumneavoastră poate contesta înscrisurile respective. Martorii care prezintă probe împotriva dumneavoastră pot fi interogați de avocatul dumneavoastră cu scopul de a contesta probele respective.

Pot aduce probe în numele meu?

Da. Probele respective pot fi înscrisuri sau probe fizice. De asemenea, puteți solicita martorilor să furnizeze probe în favoarea dumneavoastră, iar judecătorul îi poate cita în instanță. Avocatul dumneavoastră și procurorul le vor adresa întrebări.

Vor fi luate în considerare informațiile privind cazierul meu judiciar?

Înainte de proces, procurorul va obține informații referitoare la cazierul dumneavoastră judiciar. Acesta poate include condamnări primite în alte țări. În anumite situații, informațiile vor fi divulgate în instanță, cu posibilitatea obiectării din partea avocatului dumneavoastră. Deși cazierul dumneavoastră judiciar este luat în considerare de către instanță, nu veți fi condamnat(ă) doar pe baza faptului că aveți cazier judiciar.

Ce se întâmplă la sfârșitul procesului?

După prezentarea tuturor probelor, se ia decizia („verdictul”) referitoare la vinovăția sau nevinovăția dumneavoastră. La Curtea magistraților, magistrații hotărăsc verdictul. La Curtea Coroanei, doar juriul este în măsură să dea verdictul. Dacă verdictul este nevinovat (sunteți achitat), cazul este clasat. Dacă nu există și alte acuzații, sunteți liber(ă) să părăsiți instanța de judecată. Dacă verdictul este vinovat (sunteți condamnat), avocații pot contesta decizia. Este posibil ca pronunțarea sentinței să aibă loc în cadrul unui nou termen.

Ce pedeapsă voi primi?

Pedeapsa va depinde de gravitatea infracțiunii săvârșite. Instanța va respecta Linkul se deschide într-o fereastră nouăorientările naționale. Orice infracțiune are o pedeapsă maximă, iar pentru unele infracțiuni se prevede, de asemenea, o pedeapsă minimă.

Mai multe informații privind pedepsele posibile sunt disponibile Linkul se deschide într-o fereastră nouăaici. Pedepsele pot fi:

  • condamnarea la închisoare. Aceasta poate fi stabilită pe termen determinat sau nedeterminat. Instanța vă va explica cât anume din pedeapsă veți petrece în închisoare. Pedepsele mai mici de 12 luni pot face obiectul suspendării (cu efectuare de muncă în folosul comunității, în condiții determinate). Timpul petrecut în închisoare înainte de proces va conta de obicei la pedeapsa finală.
  • condamnări în folosul comunității (care pot implica anumite condiții cum ar fi munca neplătită în folosul comunității locale)
  • amendă (sancțiune monetară)
  • despăgubire (sumă plătită victimei)
  • repatriere (repatrierea doar în cazul unei infracțiuni grave)
  • decăderea din anumite drepturi (de exemplu, anularea permisului de conducere).

Care este rolul victimei pe parcursul procesului?

Victima nu participă la proceduri, însă poate prezenta probe la proces. La pronunțarea sentinței, judecătorul va lua în considerare Linkul se deschide într-o fereastră nouădeclarația victimei cu privire la impactul infracțiunii săvârșite de către dumneavoastră. Judecătorul nu poate stabili daune civile împotriva dumneavoastră, însă poate pronunța o sentință privind un Linkul se deschide într-o fereastră nouăordin de despăgubire. Este posibil ca victima să se constituie parte civilă împotriva dumneavoastră.

Linkuri relevante

Linkul se deschide într-o fereastră nouăTrimiterea în judecată

Linkul se deschide într-o fereastră nouăProcesul în instanță

Linkul se deschide într-o fereastră nouăPrezentarea în timp real prin intermediul videoconferinței

Linkul se deschide într-o fereastră nouăOrientări privind pronunțarea sentinței

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLinia de asistență pentru familiile deținuților

Linkul se deschide într-o fereastră nouăViața în închisoare

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 1933 privind acuzarea copiilor și a tinerilor (astfel cum a fost modificată)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 1980 privind Curtea magistraților (astfel cum a fost modificată)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 1994 privind organizarea justiției penale și a ordinii publice (astfel cum a fost modificată)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 1996 privind procedura și actele de cercetare penală (astfel cum a fost modificată)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 1998 privind criminalitatea și dezordinea publică (astfel cum a fost modificată)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 2000 privind competențele instanțelor penale (pronunțarea sentințelor) (astfel cum a fost modificată)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea justiției penale din 2003 (astfel cum a fost modificată)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 2007 privind frontierele britanice (astfel cum a fost modificată)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 2008 privind justiția penală și imigrația (astfel cum a fost modificată)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea coronerilor și a justiției din 2009 (astfel cum a fost modificată)

Ultima actualizare: 01/12/2016

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

4 – Drepturile mele după pronunțarea hotărârii de către instanță

Pot ataca hotărârea?

Dacă sunteți condamnat(ă) de Linkul se deschide într-o fereastră nouăCurtea magistraților puteți ataca hotărârea la Linkul se deschide într-o fereastră nouăCurtea Coroanei care este competentă din punct de vedere teritorial. De asemenea, puteți ataca hotărârea la Linkul se deschide într-o fereastră nouăCurtea Administrativă din Londra dacă considerați că magistrații au interpretat greșit legea.

Dacă ați fost condamnat(ă) de Curtea Coroanei, puteți ataca hotărârea doar dacă sunteți autorizat(ă) în acest sens pe motiv, de exemplu, că judecătorul a comis o eroare. În acest caz, puteți ataca hotărârea la Curtea de Apel din Londra.

Cum pot ataca hotărârea?

Dacă procesul a avut loc la Curtea magistraților, trebuie să înaintați calea de atac în termen de 21 de zile. Dacă procesul a avut loc la Curtea Coroanei, trebuie să înaintați calea de atac în termen de 28 de zile. Avocatul dumneavoastră vă va sfătui dacă este cazul să atacați hotărârea și cum anume să procedați.

Care sunt motivele pentru înaintarea unei căi de atac?

Aveți dreptul să atacați orice hotărâre a Curții magistraților, însă pentru aceasta trebuie să completați și să depuneți un formular pus la dispoziție de instanță.

Căile de atac la Curtea Coroanei necesită o procedură oficială. În momentul în care exercitați calea de atac, aceasta trebuie motivată în mod detaliat. Motivele pe care se întemeiază introducerea căii de atac pot fi:

  • judecătorul a acordat instrucțiuni greșite juriului;
  • a existat o eroare de procedură;
  • probele au fost acceptate sau respinse în mod necorespunzător.

Motivele căilor de atac împotriva pedepsei pot fi:

  • judecătorul a comis o eroare de drept;
  • durata sentinței este excesivă.

Ce se întâmplă la soluționarea căii de atac?

O cale de atac împotriva unei hotărâri pronunțate la Curtea magistraților va fi în mod normal soluționată de către un judecător, în prezența a doi magistrați (diferiți de cei care au judecat inițial cazul). Aceasta este o audiere nouă și pot fi prezentate probe sau fapte noi sau diferite. În cazul în care calea de atac vizează doar pedeapsa, Curtea Coroanei o poate reduce, confirma sau mări.

În cazul în care contestați interpretarea legii de către magistrați înaintea Curții Administrative, iar instanța respectivă hotărăște că magistrații s-au înșelat, hotărârea va fi anulată. În anumite circumstanțe, cauza poate fi retrimisă Curții magistraților pentru rejudecare.

O cale de atac împotriva unei hotărâri de condamnare pronunțate în cadrul Curții Coroanei va fi soluționată la Curtea de Apel. Avocatul dumneavoastră și procurorul vor prezenta argumente privind fondul cauzei. Instanța poate solicita probe suplimentare. În general, nu puteți aduce probe care erau disponibile pe parcursul procesului dar pe care ați hotărât să nu le folosiți la momentul respectiv. Judecarea căilor de atac se desfășoară în ședință publică.

Dacă nu vă aflați în închisoare, aveți dreptul să participați la judecarea căii de atac. Dacă vă aflați în închisoare, aveți dreptul să participați doar atunci când calea de atac vizează aspecte de drept. Instanța vă poate permite să participați prin intermediul videoconferinței.

Ce se întâmplă dacă sunt în închisoare când înaintez calea de atac?

Odată ce ați înaintat o cale de atac, puteți solicita să fiți eliberat(ă) din închisoare înainte ca audierea acesteia să aibă loc, deși eliberarea în astfel de circumstanțe este rară. Dacă sunteți eliberat(ă) în schimbul unei cauțiuni, aceasta poate face obiectul anumitor condiții.

Cât timp va trece până când va fi soluționată calea de atac?

Căile de atac împotriva unei hotărâri pronunțate la Curtea magistraților sunt de obicei soluționate rapid dacă vă aflați în arest, în caz contrar procesul putând dura de la 3 la 6 luni. Aveți nevoie de autorizația unui judecător superior pentru a contesta hotărârea Curții Coroanei la Curtea de Apel. În medie, căile de atac împotriva hotărârilor de condamnare sunt soluționate în termen de 8 luni, iar căile de atac împotriva pedepselor în termen de 5 luni. Puteți renunța oricând la calea de atac prin înștiințarea Linkul se deschide într-o fereastră nouăBiroul pentru căi de atac în materie penală.

Ce se întâmplă în cazul în care calea de atac împotriva condamnării este soluționată pozitiv/negativ?

În cazul în care calea de atac este soluționată pozitiv, instanța va anula hotărârea și o va elimina din cazierul dumneavoastră judiciar. În anumite circumstanțe, instanța poate anula hotărârea, autorizând însă procurorul să înceapă un nou un proces împotriva dumneavoastră.

În cazul în care calea de atac este soluționată negativ, în mod normal hotărârea nu se modifică cu nimic, însă în anumite cazuri instanța care judecă calea de atac poate înlocui o încadrare cu o alta, care implică o infracțiune mai puțin gravă (acest lucru nu se întâmplă de obicei în cazul căilor de atac depuse la Curtea magistraților).

Ce se întâmplă în cazul în care calea de atac împotriva sentinței este soluționată pozitiv/negativ?

În cazul în care calea de atac este soluționată pozitiv, instanța va pronunța o nouă hotărâre. În cazul în care calea de atac este soluționată negativ, instanța poate confirma hotărârea inițială, cu posibilitatea măririi pedepsei.

Am dreptul să introduc o nouă cale de atac la o instanță superioară/diferită?

Dacă ați înaintat o cale de atac la Curtea magistraților, iar aceasta a fost respinsă de către Curtea Coroanei, puteți trimite o solicitare Linkul se deschide într-o fereastră nouăComisiei pentru reexaminarea cauzelor penale (CCRC) prin care să cereți trimiterea cauzei spre rejudecare la Curtea de Apel. Această situație este rară.

Dacă ați înaintat o cale de atac la Curtea Administrativă sau la Curtea de Apel, aveți dreptul să mai introduceți o cale de atac la Linkul se deschide într-o fereastră nouăCurtea Supremă a Regatului Unit dacă aceasta privește un aspect de importanță juridică generală.

În cazul în care calea de atac este soluționată pozitiv, voi primi despăgubiri?

Puteți solicita despăgubiri în termen de 2 ani prin completarea Linkul se deschide într-o fereastră nouăacestui formular. Decizia rămâne la latitudinea Guvernului. Avocatul dumneavoastră vă va explica cum anume Linkul se deschide într-o fereastră nouăfuncționează programul.

Este posibilă o a doua cale de atac în cazul în care prima este soluționată negativ?

În mod excepțional, puteți exercita o nouă cale de atac dacă apare un nou motiv de atac. Dacă doriți să aduceți probe noi trebuie să explicați de ce acestea nu au fost prezentate în timpul procesului.

Există și alte modalități prin care pot ataca o hotărâre?

Puteți depune o cerere la Linkul se deschide într-o fereastră nouăCCRC prin care solicitați să se examineze dacă a avut loc o eroare judiciară. Comisia poate înainta cauza dumneavoastră instanței relevante. În acest caz, cauza dumneavoastră este audiată ca o cale de atac normală.

Sunt cetățean al unui alt stat membru. Pot fi repatriat după terminarea procesului?

Dacă sunteți condamnat(ă) la închisoare puteți fi expatriat(ă) în momentul eliberării. Dacă nu sunteți resortisant al Regatului Unit, iar sentința este de 12 luni sau mai mult sau dacă sunteți acuzat(ă) de anumite infracțiuni grave, Guvernul va ordona în mod normal repatrierea la sfârșitul perioadei de închisoare.

În alte cazuri în care este posibilă o pedeapsă cu închisoarea, dacă aveți peste 17 ani, judecătorul poate recomanda să fiți repatriat(ă) după pronunțarea hotărârii. Acest lucru este posibil indiferent dacă sunteți condamnat(ă) sau nu la închisoare. Guvernul va lua această hotărâre pe baza recomandării judecătorului. Recomandarea judecătorului este un element al hotărârii și poate fi contestată, după regulile menționate anterior. Guvernul poate încerca să vă repatrieze chiar și în lipsa unei recomandări a instanței dacă această hotărâre corespunde interesului public.

Dacă sunteți cetățean al unui alt stat membru, puteți fi repatriat(ă) doar pe motiv de ordine publică, securitate publică sau sănătate publică. Condamnarea pentru o infracțiune nu constituie un motiv de repatriere. Aveți dreptul să contestați decizia de repatriere la o instanță specială.

Dacă sunt condamnat(ă), pot fi judecat(ă) din nou pentru aceeași infracțiune?

Dacă ați fost condamnat(ă) sau achitat(ă) de o infracțiune, după terminarea procesului în orice regiune a Regatului Unit, nu mai puteți fi judecat(ă) în Anglia pentru aceeași infracțiune cu excepția unor circumstanțe speciale. Aceeași regulă se aplică în cazul în care s-a pronunțat o hotărâre în urma unui proces care a avut loc pe teritoriul unui alt stat membru.

Informații privind condamnările

Condamnările și Linkul se deschide într-o fereastră nouăavertismentele sunt înregistrate în evidența electronică a poliției naționale (PNC) până la împlinirea vârstei de 100 de ani. În cazul în care considerați că informațiile din cazierul dumneavoastră nu sunt exacte, le puteți Linkul se deschide într-o fereastră nouăcontesta. Avocatul dumneavoastră vă va consilia în acest sens. De asemenea, puteți solicita chestorului principal al poliției din regiunea unde a avut loc infracțiunea să modifice sau să șteargă informațiile respective.

Avertismentele, sancțiunile și avertismentele finale sunt considerate condamnări.

Chiar dacă ați executat pedeapsa, trebuie să menționați condamnarea sau cauțiunea în cazul în care vi se solicită acest lucru (de exemplu, atunci când vă depuneți candidatura pentru un loc de muncă) până la Linkul se deschide într-o fereastră nouăreabilitarea persoanei. Termenul de reabilitare depinde de tipul infracțiunii comise și al pedepsei pronunțate.

Dacă primiți o amendă de circulație sau o amendă pentru tulburarea liniștii publice, acestea nu fac parte din cazierul dumneavoastră judiciar.

Linkuri relevante

Linkul se deschide într-o fereastră nouăCurtea de Apel

Linkul se deschide într-o fereastră nouăGhid pentru începerea procedurilor la Curtea de Apel

Linkul se deschide într-o fereastră nouăCurtea Supremă a Regatului Unit

Linkul se deschide într-o fereastră nouăComisia pentru reexaminarea cauzelor penale

Linkul se deschide într-o fereastră nouăBiroul arhivelor penale

Linkul se deschide într-o fereastră nouăReabilitarea infractorilor

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 1968 privind căile de atac în materie penală (astfel cum a fost modificată)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 1974 privind reabilitarea infractorilor(astfel cum a fost modificată)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 1976 privind eliberarea pe cauțiune (astfel cum a fost modificată)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 1980 privind Curtea magistraților (astfel cum a fost modificată)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 1981 privind instanțele superioare (astfel cum a fost modificată)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 1995 privind căile de atac în materie penală (astfel cum a fost modificată)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea poliției din 1997 (astfel cum a fost modificată)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 1998 privind drepturile omului (astfel cum a fost modificată)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 2006 privind poliția și justiția (astfel cum a fost modificată)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăConvenția Europeană a Drepturilor Omului

Ultima actualizare: 01/12/2016

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

NOTĂ: Versiunea în limba originală a acestei pagini engleză a fost modificată recent. Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.

5 – Contravenții rutiere și alte delicte minore

Cum sunt soluționate contravențiile privind parcarea etc.?

În cazul în care parcați în locuri interzise pe drumurile publice riscați să primiți Linkul se deschide într-o fereastră nouăo amendă de parcare. Există diverse organizații care pun în aplicare normele privind parcarea și care emit amenzi de parcare în diferite zone. Printre acestea se numără primăriile, poliția, întreprinderile private sau compania Linkul se deschide într-o fereastră nouăTransport for London. Majoritatea normelor privind parcările deschise sunt puse în aplicare de către îngrijitorii de parcări angajați de către primărie, care emit procese-verbale de drept civil (Penalty Charge Notice, PCN). Dirijorii de trafic sunt angajați de către poliție și acționează în zone în care contravențiile legate de parcare nu au fost dezincriminate. Aceștia pot emite procese-verbale de drept penal (Fixed Penalty Notice, FPN).

PCN sunt de obicei lăsate pe parbrizul vehiculelor sau sunt înmânate persoanei care se află în posesia vehiculului în cauză. Acestea pot fi trimise, de asemenea, prin poștă. De obicei dispuneți de 28 de zile pentru a plăti sau contesta PCN, iar amenda poate fi redusă dacă plătiți de urgență. Linkul se deschide într-o fereastră nouăContestațiile neoficiale pot fi redactate în scris: dacă doriți să faceți o contestație, nu plătiți amenda de parcare în această etapă deoarece, odată plata efectuată, suma nu vă mai poate fi rambursată.

Blocarea roților

Primăriile din Anglia și Țara Galilor pot ridica un vehicul sau pot bloca roțile acestuia în Linkul se deschide într-o fereastră nouăanumite circumstanțe. Roțile vehiculului dumneavoastră pot fi blocate doar la 30 de minute după emiterea unei PCN. În cazul în care considerați că roțile vehiculului dumneavoastră au fost blocate în mod nedrept, puteți face o contestație. Va trebui să plătiți o taxă pentru eliberarea vehiculului, iar apoi să depuneți o contestație. În cazul în care depuneți o contestație, iar primăria nu vă răspunde în termen de 56 de zile de la primirea acesteia, primăria va trebui să anuleze amenda de parcare PCN și să vă ramburseze suma plătită.

Consilierea privind acțiunile pe care trebuie să le întreprindeți dacă v-au fost blocate roțile vehiculului pe o proprietate privată este disponibilă Linkul se deschide într-o fereastră nouăaici.

Pot face contestație?

În cazul în care primăria vă respinge contestația neoficială privind amenda de parcare, puteți face o contestație oficială. Primăria vă va informa cum anume să procedați. În cazul în care primăria vă respinge contestația, veți primi o notificare a proprietarului (Notice to Owner, NTO) prin care sunteți obligat(ă) să plătiți amenda inițială. Primăria vă va informa, de asemenea, cum anume să apelați la arbitri independenți. Există diferite servicii de arbitraj în materie de parcare: Linkul se deschide într-o fereastră nouăPATAS deservește Londra, iar Linkul se deschide într-o fereastră nouăInstanța pentru sancțiuni rutiere deservește restul Angliei și Țării Galilor.

Dispuneți de 28 de zile de la primirea NTO fie pentru a plăti amenda de parcare, fie pentru a depune o contestație oficială împotriva acesteia. În cazul în care nu efectuați niciuna dintre cele două acțiuni, primăria are dreptul să mărească amenda cu 50%. Dacă în continuare nu plătiți, primăria poate apela la diferite proceduri civile oficiale pentru a recupera suma respectivă.

Amenzile de parcare FPN sunt emise de polițiști sau de dirijorii de trafic și sunt soluționate prin intermediul sistemului judiciar penal. Singurul sistem oficial de contestare a amenzilor de parcare FPN constă în opțiunea de a aduce cazul în fața instanței și de a pleda nevinovat. Cu toate acestea, anumite forțe de poliție permit contestațiile neoficiale privind amenzile de parcare, în care puteți să precizați motivele pentru care considerați că nu trebuie să plătiți amenda respectivă. În cazul în care acest lucru este posibil în zona în care locuiți, amenda FPN va include detalii în acest sens.

Cum sunt soluționate contravențiile privind depășirea vitezei legale etc.?

În cazul în care depășiți viteza legală și sunteți surprinși de poliție sau de camera de supraveghere, poliția poate:

  • să vă avertizeze verbal;
  • să vă oblige să urmați un curs de sensibilizare cu privire la respectarea vitezei legale (pe care veți fi nevoit/ă să îl plătiți);
  • să emită o Linkul se deschide într-o fereastră nouăproces verbal de drept penal (FPN) cu o amendă de 60 de lire și trei puncte de penalizare. Aceasta este cea mai probabilă opțiune;
  • să vă urmărească penal pentru depășirea vitezei legale. Aceasta înseamnă că veți fi nevoit(ă) să vă prezentați în fața instanței, și sunteți pasibil de o amendă de până la 1 000 de lire (2 500 de lire dacă ați depășit viteza legală pe autostradă), de aplicarea între trei și șase puncte de penalizare pe permisul de conducere, cu posibilitatea suspendării permisului.

Ce se întâmplă dacă sunteți oprit de un agent de circulație?

Poliția are Linkul se deschide într-o fereastră nouădreptul să oprească orice șofer, iar cei care nu opresc la semnalele polițiștilor comit o contravenție. Dacă sunteți oprit(ă) de către poliție, vi se poate solicita să prezentați permisul de conducere, asigurarea și certificatul de înregistrare a vehiculului. În cazul în care nu aveți aceste documente asupra dumneavoastră, aveți la dispoziție 7 zile pentru a le prezenta la secția de poliție.

În cazul în care sunteți oprit(ă) de un agent de circulație și ați comis o contravenție rutieră, poliția vă poate emite o Linkul se deschide într-o fereastră nouăproces-verbal de drept penal (FPN) sau o Linkul se deschide într-o fereastră nouănotificare de remediere a defecțiunilor vehiculului.

În cazul în care ați comis o contravenție rutieră minoră, cum ar fi nepurtarea centurii de siguranță sau conducerea vehiculului cu un far defect, poliția vă poate emite o FPN. Poliția nu vă poate obliga să plătiți amenda pe loc. Aveți la dispoziție 28 de zile să plătiți amenda fixă sau să solicitați o audiere, în caz contrar amenda putând fi mărită cu 50%. Veți fi acuzat(ă) penal dacă în termen de 28 de zile nu plătiți amenda fixă pentru contravenția înregistrată de către camera de supraveghere.

Poate fi emisă o Linkul se deschide într-o fereastră nouănotificare de remediere a defecțiunilor vehiculului dacă vehiculul dumneavoastră este defect, de exemplu, una dintre lămpile indicatoare de direcție este defectă.

Polițiștii vă pot testa nivelul de alcool din respirație (vă pot solicita să suflați în fiolă) dacă vă suspectează că ați consumat băuturi alcoolice. Dacă picați testul de alcoolemie, polițiștii vă pot duce la secția de poliție, unde veți fi acuzat(ă) că ați comis o infracțiune, iar probele (testul de alcoolemie) vor fi reținute. Veți fi nevoit(ă) să vă abandonați vehiculul până când veți fi capabil(ă) să îl mutați sau un alt șofer îl poate muta cu acordul dumneavoastră. Dacă nu ați depășit cu mult limita testului de alcoolemie, s-ar putea să fiți nevoit(ă) să vă supuneți unui test de sânge. Dacă refuzați să vă supuneți testului de alcoolemie comiteți o infracțiune. Infracțiunile privind conducerea în stare de ebrietate vor avea drept sancțiune suspendarea obligatorie a permisului.

  • Dacă înregistrați 12 puncte de penalizare pe permisul de conducere într-o perioadă de 3 ani, în mod normal vi se va lua permisul pentru cel puțin 6 luni
  • Poliția are dreptul de a opri un vehicul dacă acesta este utilizat într-o manieră antisocială (cauzează panică, hărțuire sau pericole)
  • Poliția poate opri un vehicul dacă șoferul nu deține permis sau asigurare
  • Contravențiile rutiere grave (de exemplu, conducerea neglijentă care provoacă moartea altor persoane) pot avea ca rezultat privarea de libertate.

Vor figura contravențiile respective în cazierul meu judiciar?

Cazierele judiciare sunt păstrate în evidența Linkul se deschide într-o fereastră nouăBiroului de caziere judiciare (CRB). Orice condamnare în instanță apare în cazierul judiciar. În cazul în care nu sunteți condamnat(ă) în instanță, nu veți avea cazier judiciar: prin urmare, procesele-verbale de drept penal vor figura în cazierul dumneavoastră judiciar doar dacă ați fost condamnat(ă) în instanță.

Linkuri relevante

Linkul se deschide într-o fereastră nouăAmenzi de parcare și drepturile dumneavoastră

Linkul se deschide într-o fereastră nouăMai multe informații privind parcarea

Linkul se deschide într-o fereastră nouăCompetențele poliției rutiere

Linkul se deschide într-o fereastră nouăAmenzi pentru depășirea vitezei legale și drepturile dumneavoastră

Ultima actualizare: 01/12/2016

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.