În materie de drept civil, procedurile și acțiunile în curs intentate înainte de încheierea perioadei de tranziție vor continua în temeiul legislației UE. În baza unui acord reciproc între UE și Regatul Unit, Portalul e-justiție va păstra informațiile legate de Regatul Unit până la sfârșitul anului 2024.

Inculpați (proceduri penale)

Anglia şi Ţara Galilor

Această fișă informativă și fișele subiacente explică procedura utilizată pe parcursul cercetării penale și ce anume se întâmplă în urma cercetărilor și înainte de desfășurarea procesului penal.

Conținut furnizat de
Anglia şi Ţara Galilor

Care sunt etapele cercetării penale?

Cercetarea penală începe atunci când poliția suspectează că a fost comisă o infracțiune. Poliția conduce cercetările și adună probe. În cazurile grave, atunci când poliția consideră că dispune de suficiente probe pentru punerea sub acuzare a suspectului, aceasta cooperează cu Serviciul de procuratură al Coroanei (Crown Prosecution Service, CPS), care hotărăște, după caz, asupra punerii sub acuzare. Acesta poate solicita efectuarea de cercetări suplimentare.

În cazul în care poliția vă identifică ca suspect(ă), prima etapă-cheie constă în decizia de a vă aresta.

După o perioadă de reținere în care sunteți interogat(ă), următoarea etapă constă în decizia de a vă pune sub acuzare. În cazul în care poliția trebuie să desfășoare cercetări suplimentare, fără a fi necesară reținerea dumneavoastră în arest, poliția trebuie să vă elibereze fără să vă aducă acuzații sau în schimbul unei cauțiuni, solicitându-vă să vă prezentați la secția de poliție la o dată ulterioară.

Dacă, cu toate acestea, sunteți acuzat(ă) de o infracțiune, iar poliția hotărăște că trebuie să fiți reținut(ă) în continuare, veți fi adus(ă) în fața instanței pentru ca aceasta să decidă dacă puteți fi eliberat(ă) în schimbul unei cauțiuni înainte de proces.

În cazul în care sunteți anchetat(ă) pentru presupuse infracțiuni teroriste, drepturile dumneavoastră și competențele poliției diferă de cele explicate în continuare (a se vedea Legea din 2000 privind terorismul, care nu este abordată în aceste fișe informative).

Dacă aveți sub 18 ani, există garanții suplimentare. Solicitați avocatului dumneavoastră să vi le explice.

Faceți clic pe linkurile de mai jos pentru a afla mai multe informații în legătură cu drepturile dumneavoastră înainte de judecata în instanță:

Cercetare și arestare (1)

Îmi va pune poliția întrebări?

În cazul în care poliția vă suspectează de săvârșirea unei infracțiuni sau că dețineți informații referitoare la o infracțiune, polițiștii vă pot pune întrebări.

Trebuie să mă prezint la secția de poliție?

Poliția vă poate opri, percheziționa și vă poate adresa un anumit număr de întrebări pe stradă sau în alte spații publice. În cazul în care sunteți chestionat(ă), trebuie să comunicați polițiștilor numele și adresa. Dacă aceștia vă suspectează de o anumită infracțiune, vi se poate solicita să îi însoțiți de bunăvoie la secția de poliție. De asemenea, aceștia au dreptul să vă aresteze și să vă ducă la secția de poliție împotriva voinței dumneavoastră, însă trebuie să vă comunice motivele unei astfel de acțiuni.

Sunt liber(ă) să părăsesc secția de poliție?

Dacă vă aflați la secția de poliție, fie ca suspect, fie ca posibil martor, însă nu ați fost arestat(ă), sunteți liber(ă) să părăsiți secția de poliție în orice moment.

Ce se întâmplă după ce sunt arestat(ă)?

Dacă poliția dorește să vă rețină la secția de poliție, trebuie să vă aresteze. Polițiștii trebuie să vă comunice motivele, iar arestul trebuie să fie necesar. Poliția are dreptul să vă percheziționeze, să vă ia amprente și probe ADN și să desfășoare alte percheziții fizice explicate aici.

Ce se întâmplă dacă nu vorbesc limba engleză?

Dacă nu vorbiți limba engleză, poliția trebuie să vă pună la dispoziție un interpret, în mod gratuit. Nu puteți fi interogat în absența unui interpret.

Am dreptul la un avocat?

Dacă sunteți arestat(ă), aveți dreptul să consultați un avocat. Dacă nu cunoașteți un avocat, poliția va contacta avocatul din oficiu. A se vedea Fișa 1.

Ce se întâmplă dacă am sub 17 ani sau sunt un adult vulnerabil?

Dacă aveți sub 17 ani sau sunteți un adult vulnerabil, nu trebuie să fiți interogat(ă) în lipsa unui curator. Poliția se va ocupa de acest lucru.

Curatorul vă va asista și vă va consilia în comunicarea cu poliția. Această persoană nu este avocat și nu vă va oferi asistență juridică. Curatorul poate fi un membru al familiei, un prieten, un voluntar sau un profesionist în domeniul protecției sociale/sănătății.

Are poliția dreptul să mă percheziționeze?

Chiar dacă nu vă arestează, poliția vă poate opri și percheziționa pe dumneavoastră sau vehiculul pe care îl dețineți, însă doar dacă există motive întemeiate să vă suspecteze că ați furat sau ascuns lucruri sau ați comis o faptă penală.

Are poliția dreptul să îmi ia amprente sau probe ADN?

Dacă nu ați fost arestat(ă), nu sunteți obligat(ă) să furnizați amprente sau alte probe, iar poliția nu vi le poate preleva fără acordul dumneavoastră. Cu toate acestea, dacă ați fost arestat(ă), poliția are dreptul să colecteze probe cum ar fi sânge, salivă sau alte țesuturi umane fără acordul dumneavoastră.

Trebuie să asist la procesul de identificare?

Dacă ați fost arestat(ă), poliția vă poate solicita să luați parte la procesul de identificare. În cazul unui refuz, acest lucru poate fi folosit împotriva dumneavoastră la proces. În mod normal, procedura constă în vizionarea unor fotografii de către victimă sau martor(i). Avocatul din oficiu vă poate consilia în acest sens.

Are poliția dreptul să îmi percheziționeze automobilul sau locuința?

Dacă ați fost arestat(ă), poliția poate, cu autorizația unui ofițer superior, să vă percheziționeze automobilul și locuința și să confiște orice bun al dumneavoastră dacă acesta este relevant pentru investigație.

Pot contacta un prieten sau un membru al familiei?

Da, pentru a le comunica unde vă aflați.

Pot consulta un medic dacă am nevoie?

Dacă necesitați asistență medicală, aveți dreptul să consultați un medic.

Sunt cetățean al unui alt stat membru. Pot contacta ambasada țării mele?

Da. Un reprezentant al ambasadei va sosi la secția de poliție sau vă va contacta pentru a afla dacă aveți nevoie de asistență. Poliția este obligată să contacteze consulatele următoarelor țări din UE dacă ați fost arestat(ă) sau reținut(ă) - Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, România, Slovacia, Spania sau Suedia.

Ce se întâmplă dacă sunt arestat în baza unui mandat european de arestare?

Dacă un stat membru emite un mandat european de arestare, puteți fi arestat(ă) pe teritoriul unui alt stat membru și trimis(ă) înapoi în țara de origine după ce ați fost audiat(ă) de un judecător. După caz, aveți dreptul la un avocat și la un interpret. A se vedea Fișa 1.

Când voi fi pus(ă) sub acuzare de către poliție?

Dacă poliția decide că deține probe suficiente împotriva dumneavoastră, puteți fi pus(ă) sub acuzare. Actul de acuzare prezintă infracțiunea pe care poliția consideră că ați comis-o. După ce ați fost acuzat(ă), poliția nu vă mai poate interoga în legătură cu infracțiunea respectivă.

Cât timp pot fi reținut(ă) de poliție după arestare?

După ce ați fost arestat(ă), poliția vă poate reține la secția de poliție până la 24 de ore. Un ofițer superior poate extinde această perioadă la 36 de ore dacă are motive întemeiate să considere că acest lucru este necesar pentru strângerea de probe, dacă infracțiunea este una gravă și pentru ca ancheta să se desfășoare în mod corespunzător. După această perioadă trebuie să fiți acuzat(ă) de o infracțiune sau să fiți eliberat(ă) din arestul poliției. Dacă poliția dorește să vă rețină în continuare, trebuie să obțină permisiunea Curții magistraților. Instanța poate extinde perioada de detenție la maximum 96 de ore.

Plângeri împotriva poliției

În cazul în care considerați că poliția v-a tratat în mod necorespunzător, puteți înainta o plângere poliției sau Comisiei independente de soluționare a plângerilor împotriva poliției.

Interogare și punere sub acuzare (2)

Când pot fi interogat(ă)?

Dacă sunteți arestat(ă) și reținut(ă) la secția de poliție, ofițerul desemnat trebuie să se asigure că sunteți pregătit(ă) din punct de vedere mental și fizic să fiți interogat(ă). În decursul unei perioade de 24 de ore, trebuie să puteți beneficia de o perioadă neîntreruptă de cel puțin 8 ore de odihnă fără interogatoriu. Pe parcursul interogatoriului, trebuie să puteți beneficia de 15 minute de pauză la fiecare 2 ore. În mod normal, aveți dreptul să fiți asistat(ă) de un avocat pe parcursul interogatoriului.

Trebuie să răspund la întrebările poliției?

Nu sunteți obligat(ă) să răspundeți la întrebări. În cazul în care sunteți suspectat(ă) de o infracțiune, poliția trebuie să vă anunțe în mod oficial (avertisment) înainte de a pune întrebări. Veți fi avertizat(ă) că nu sunteți obligat(ă) să răspundeți la întrebări, însă, dacă declarați ceva, declarația dumneavoastră poate fi folosită ca probă în instanță. De asemenea, trebuie să vi se spună că, dacă omiteți să declarați ceva ce doriți să utilizați ulterior în instanță, atunci faptele nedeclarate poliției pot fi folosite împotriva dumneavoastră în cadrul procesului.

Cum se desfășoară interogatoriile poliției?

Interogatoriile din secțiile de poliție au loc într-o cameră de interogatoriu și sunt întotdeauna înregistrate audio. Procesul de înregistrare trebuie să vă fie explicat înainte de interogatoriu.

Când voi fi pus(ă) sub acuzare?

Atunci când poliția consideră că deține probe suficiente împotriva dumneavoastră, puteți fi pus(ă) sub acuzare. Din acest moment poliția nu vă mai poate interoga în legătură cu infracțiunea respectivă. Acuzațiile pot fi modificate într-o etapă ulterioară a procesului.

Înfățișări în instanță înainte de proces (3)

Când mă înfățișez pentru prima oară în instanță?

Dacă ați fost reținut(ă) în arestul poliției, trebuie să vă prezentați în instanță în următoarea zi de ședință. În mod normal, prima audiere va avea loc la Curtea magistraților.

Am dreptul la un avocat?

Aveți dreptul la un avocat în instanță. Dacă nu aveți propriul avocat, veți fi asistat de un avocat din oficiu A se vedea Fișa 1.

Voi fi asistat(ă) de un interpret dacă nu vorbesc limba engleză?

Dacă nu vorbiți limba engleză, veți fi asistat de un interpret, în mod gratuit, care va traduce toate procedurile din instanță.

Pot fi eliberat(ă) din arest?

Dacă sunteți ținut(ă) în arest, puteți solicita instanței să vă elibereze în schimbul unei cauțiuni. Dacă sunteți eliberat(ă) în schimbul unei cauțiuni, s-ar putea să nu fie necesar să plătiți nicio taxă.

În mod normal, puteți fi eliberat(ă) în schimbul unei cauțiuni dacă nu aveți cazier judiciar și dacă instanța consideră că nu reprezentați un pericol pentru societate, nu veți influența martorii și vă veți prezenta la proces ori de câte ori vi se solicită acest lucru. Cauțiunea poate face obiectul anumitor condiții, cum ar fi să locuiți la o anumită adresă, să predați pașaportul dumneavoastră poliției sau să purtați o brățară electronică.

În cazul în care instanța refuză să vă elibereze în schimbul unei cauțiuni, veți fi închis(ă) până la data procesului.

Pot ataca decizia de a fi închis(ă) până la proces?

Da. Solicitați avocatului dumneavoastră consiliere în acest sens.

Mă voi înfățișa din nou în fața instanței înainte de proces?

Da. Avocatul dumneavoastră vă va consilia în acest sens.

Cât timp pot fi reținut(ă) în arest înainte de proces?

Dacă ați fost închis(ă), procesul dumneavoastră trebuie să aibă loc într-un anumit termen.

De obicei, procesul de la Curtea Coroanei trebuie să înceapă în termen de 182 zile de la arestarea dumneavoastră. În caz contrar, puteți solicita să fiți eliberat(ă) în schimbul unei cauțiuni. În cazurile mai puțin grave, procesul trebuie să aibă loc în termen de 56 de zile. În caz contrar, veți fi eliberat(ă) în schimbul unei cauțiuni.

Pregătirea cauzei înainte de proces (4)

Ce se întâmplă înainte de proces?

Pe parcursul perioadei de dinaintea procesului, Serviciul de procuratură al Coroanei (Crown Prosecution Service) continuă să cerceteze dacă există argumente suficient de serioase pentru a justifica acțiunea penală. Procurorul va face cunoscute avocatului dumneavoastră probele care vor fi folosite împotriva dumneavoastră în instanță. De exemplu, dacă martorii furnizează probe, vi se vor prezenta declarațiile lor scrise. De asemenea, procurorul trebuie să divulge orice probă care susține sau nu elementele constitutive ale cauzei. Procurorul trebuie să reexamineze în continuu probele și să vă divulge orice element relevant de probă.

Sunt cetățean al altui stat membru. Trebuie să fiu prezent în Anglia/Țara Galilor înainte de proces?

Dacă nu ați fost reținut(ă) în arest preventiv sau dacă ați fost eliberat(ă) în schimbul unei cauțiuni, sunteți liber(ă) să vă întoarceți în țara de origine. Cu toate acestea, vi se poate refuza cauțiunea dacă procurorul solicită să rămâneți în Anglia sau Țara Galilor pe parcursul cercetărilor. Instanța vă poate elibera în schimbul unei cauțiuni cu condiția să rămâneți în Anglia. Dacă nu respectați această condiție comiteți o infracțiune. Dacă sunteți eliberat(ă) în schimbul unei cauțiuni, trebuie să furnizați o adresă din Marea Britanie unde puteți fi contactat(ă). Aceasta poate fi adresa avocatului dumneavoastră.

Dacă m-am întors în țara de origine, trebuie să revin în Anglia/Țara Galilor înainte de proces?

Probabil. Pentru anumite audieri preliminare, este posibil ca avocatul dumneavoastră să nu vă solicite prezența sau să puteți participa prin intermediul videoconferinței.

Cauza mea va ajunge inevitabil în instanță?

Nu întotdeauna. Serviciul de procuratură a Coroanei poate decide să nu dea curs cazului dumneavoastră sau să propună un avertisment condiționat, care poate include o amendă. Dacă acceptați, recunoașteți că ați comis infracțiunea respectivă. În cazierul dumneavoastră judiciar se va înregistra acest lucru și nu veți putea exercita nicio cale de atac.

Ce tipuri de probe vor strânge procurorii?

Poliția va interoga martorii, putând, de asemenea, să strângă probe fizice și criminalistice. De exemplu, aceștia pot colecta înscrisuri din locuința dumneavoastră sau de la locul de muncă, vă pot percheziționa automobilul sau pot preleva probe ADN (de exemplu, păr, salivă etc.).

Pot împiedica procurorii să strângă anumite probe?

Uneori poliția trebuie să obțină un mandat de percheziție, care poate fi contestat. În mod normal, mandatele trebuie să specifice în ce anume constă percheziția și motivele acesteia. Dacă poliția nu respectă mandatul, atunci probele colectate pot fi respinse la proces.

Vor fi solicitate informații referitoare la cazierul meu judiciar?

Procurorii vor obține informații referitoare la cazierul dumneavoastră judiciar, inclusiv condamnări în afara Regatului Unit.

Pot fi modificate acuzațiile împotriva mea înainte de proces?

Da. Aceasta depinde de evaluarea probelor de către procurori. Avocatul dumneavoastră poate solicita modificarea acuzațiilor.

Ce se întâmplă dacă am fost judecat(ă) pentru aceeași infracțiune într-un alt stat membru?

Dacă instanța a pronunțat o hotărâre definitivă într-un stat membru, atunci nu puteți fi judecat(ă) încă o dată pentru aceleași fapte în alt stat membru.

Îmi pot recunoaște vinovăția înainte de proces?

În majoritatea cazurilor, dacă doriți să pledați vinovat la acuzația (acuzațiile) adusă (aduse) înainte de proces, puteți face acest lucru. Dacă pledați vinovat, veți primi în mod normal o sentință mai ușoară decât dacă ați fi contestat acuzarea. Dacă vă hotărâți să pledați vinovat, nu puteți exercita nicio cale de atac împotriva condamnării, iar acest lucru se va reflecta în cazierul dumneavoastră judiciar.

Linkuri relevante

Legea din 1996 privind procedura și actele de cercetare penală (astfel cum a fost modificată)

Legea din 2003 privind justiția în materie penală (astfel cum a fost modificată)

Legea din 1984 privind probele polițienești și penale

Codul de practici

Legea din 1976 privind eliberarea pe cauțiune (astfel cum a fost modificată)

Legea din 1985 privind urmărirea penală a infracțiunilor, secțiunea 22 (astfel cum a fost modificată)

Legea din 2005 privind criminalitatea organizată gravă și poliția

Legea din 2000 privind terorismul

Ultima actualizare: 01/12/2016

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.