Această fișă informativă descrie drepturile dumneavoastră în instanță.
În timpul procedurilor penale, aveți dreptul:
Audierea preliminară referitoare la acuzație
În cazul în care ați fost pus sub acuzare, acuzația va fi examinată de către președintele instanței de judecată, care va hotărî dacă este necesară o audiere preliminară sau dacă se poate dispune începerea procesului penal.
Rezultatul audierii preliminare referitoare la acuzație poate fi o decizie a instanței privind:
Unde va avea loc procesul?
În funcție de gravitatea infracțiunii, procesul în primă instanță va avea loc înaintea instanței districtuale sau regionale cu competență teritorială asupra locului unde s-a săvârșit infracțiunea, unde se află domiciliul persoanei acuzate sau unde a fost descoperită infracțiunea.
Procesul este public?
Da, procesul este public. Cu toate acestea, publicul poate fi exclus în anumite cazuri.
Cine ia hotărârea finală?
Un complet de judecători sau un singur judecător va lua hotărârea finală.
Pot să contest hotărârea judecătorului?
Da, a se vedea Fișa informativă 2.
Poate fi modificată o acuzație în timpul procesului?
Procesul se desfășoară doar pentru a se lua o hotărâre cu privire la fapta descrisă în actul de punere sub acuzare. Cu toate acestea, dacă reiese că ați comis și alte fapte, pe parcursul audierii preliminare referitoare la acuzație sau la sfârșitul procesului se poate hotărî retrimiterea dosarului la procuror pentru cercetări suplimentare.
Punerea sub acuzare revizuită va conține noile acuzații. Instanța poate hotărî că fapta pentru care sunteți judecat(ă) ar trebui tratată cu mai multă moderație sau severitate decât a făcut-o procurorul.
Ce se întâmplă dacă pledez vinovat pentru toate capetele de acuzare sau doar o parte din acestea pe parcursul procesului?
Dacă pledați vinovat, instanța va examina și va evalua în continuare probele persoanelor care depun mărturie în favoarea dumneavoastră.
Care sunt drepturile mele pe parcursul procesului?
Consultați secțiunea Drepturi fundamentale de la începutul acestei fișe informative. Există drepturi specifice suplimentare care se aplică situațiilor procedurale specifice.
Trebuie să fiu prezent(ă) la proces? Procesul poate avea loc în absența mea?
Procesul poate avea loc în absența dumneavoastră, însă nu în cazul în care:
În cazurile în care apărarea este obligatorie (a se vedea Fișa informativă 1), procesul nu poate avea loc în absența unui avocat al apărării.
Dacă locuiesc într-un alt stat membru, pot participa la proces prin intermediul videoconferinței?
Nu este posibil să participați la proces prin intermediul videoconferinței.
Va trebui să fiu prezent(ă) pe tot parcursul procesului?
Va trebui să fiți prezent(ă) pe tot parcursul procesului. Nu trebuie să fiți prezent(ă) pentru procedurile care au loc în afara procesului. Cu toate acestea, dumneavoastră sau avocatul dumneavoastră aveți dreptul să participați la aceste proceduri dacă doriți acest lucru.
Voi fi asistat(ă) de un interpret dacă nu înțeleg ce se întâmplă?
Da, consultați secțiunea Drepturi fundamentale de la începutul acestei fișe informative.
Trebuie să fiu reprezentat(ă) de un avocat? Mi se va pune la dispoziție un avocat? Îmi pot schimba avocatul?
Codul de procedură penală specifică cazurile în care este obligatorie apărarea. A se vedea Fișa informativă 1.
Pot sau sunt obligat să fac declarații pe parcursul procesului?
Pe parcursul procesului aveți dreptul la apărare, și anume să vă apărați pe cont propriu sau prin intermediul unui avocat al apărării. Pe parcursul întregului proces, instanța vă va permite dumneavoastră sau avocatului dumneavoastră să vă exprimați opinia cu privire la toate etapele procedurale care au loc. Puteți să nu vă exercitați dreptul de a vă apăra pe cont propriu și, de asemenea, puteți refuza să depuneți mărturie.
Care sunt consecințele depunerii de mărturii mincinoase pe parcursul procesului?
În calitate de acuzat, nu sunteți obligat(ă) să spuneți adevărul în instanță. Cu toate acestea, dacă depuneți în mod intenționat mărturie mincinoasă cu scopul de a determina urmărirea penală a unei alte persoane, puteți fi acuzat(ă) ulterior de calomnie.
Care sunt drepturile mele în legătură cu probele prezentate împotriva mea?
Aveți dreptul să vă exprimați opinia cu privire la probele prezentate și să propuneți probe suplimentare sau probe în favoarea dumneavoastră.
În declarația finală veți avea ocazia să vă exprimați opinia cu privire la probele prezentate după examinarea fiecărei probe în parte.
Ce tip de probe pot aduce în numele meu? În ce condiții?
Pe lângă mărturia dumneavoastră, puteți propune probe care vă pot respinge sau reduce vinovăția, inclusiv, de exemplu, audierea martorilor, contestarea probelor, identificarea martorilor, reconstruirea scenei infracțiunii, audierea experților, probe cu înscrisuri, cercetări și așa mai departe.
Aveți dreptul să propuneți instanței ca aceste probe să fie examinate. Instanța va hotărî dacă probele vor fi sau nu admise. După ce președintele instanței de judecată declară că probele sunt complete, nu pot fi prezentate probe suplimentare în cadrul procesului.
Pot apela la serviciile unui detectiv particular pentru a obține probe?
Este posibil să apelați la serviciile unui detectiv particular. Cu toate acestea, detectivul respectiv trebuie să acționeze în conformitate cu legislația în vigoare pentru ca probele să poată fi utilizate în timpul procesului. Detectivul particular nu poate influența martorii.
Pot ruga martorii să vorbească în numele meu?
Puteți propune ca o anumită persoană să fie audiată dacă considerați că probele acesteia vă sunt favorabile, însă nu puteți influența martorii.
Vor fi luate în considerare informațiile referitoare la cazierul meu judiciar?
Cazierul dumneavoastră judiciar poate fi luat în considerare în vederea pronunțării sentinței, cu excepția cazului în care condamnarea a expirat.
Ce se va întâmpla la sfârșitul procesului?
Procesul se poate încheia în următoarele moduri:
Ce pedeapsă pot primi?
În temeiul Codului penal, dacă săvârșiți o infracțiune, puteți fi condamnat(ă) după cum urmează:
Care este rolul victimei (parte vătămată) pe parcursul procesului?
Victima, și anume persoana care a suferit un prejudiciu, care reclamă producerea unui prejudiciu asupra bunurilor, vătămări corporale sau alte daune cauzate de o infracțiune, are dreptul:
Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.