Inculpați (proceduri penale)

Obținerea de consultanță juridică independentă este foarte importantă atunci când sunteți implicat într-un anumit fel în procesul penal. Fișele informative vă indică în ce moment și în ce condiții aveți dreptul la reprezentare din partea unui avocat și, de asemenea, ce poate face avocatul pentru dumneavoastră. Această fișă informativă generală va arată cum să găsiți un avocat și cum va fi acoperit onorariul acestuia în cazul în care nu vă permiteți să îl achitați.

Găsirea unui avocat

Dacă aveți nevoie de un avocat, dar nu cunoașteți niciunul, puteți alege unul dintre avocații arondați instanței districtuale din zona în care locuiți. În plus, pe site-ul web al Consiliul Suprem al Baroului puteți găsi datele de contact ale tuturor celor 27 de barouri din Bulgaria. În cazul în care sunteți arestat, puteți consulta imediat un avocat. Întrucât după arestare aveți dreptul de a contacta și o rudă sau un prieten, le puteți solicita acestora să vă angajeze un avocat.

Achitarea onorariului unui avocat

Dacă ați ales un avocat, plata serviciilor se face în baza unui contract scris, încheiat între dumneavoastră și avocat.

Dacă doriți să angajați un avocat, însă nu dispuneți de resursele necesare, și dacă interesele justiției o impun, aveți dreptul la asistență juridică gratuită. Aceasta poate fi asigurată la cererea dumneavoastră, sau în temeiul legii, dacă trebuie să beneficiați de apărare. În funcție de stadiul procesului (a se vedea Fișa informativă 1), această decizie este luată de procuror (în procedura preliminară) sau de instanță (pe durata procesului), în urma unei evaluări a resurselor dumneavoastră.

Dacă trebuie să beneficiați de consiliere juridică, procurorul sau instanța își va trimite imediat decizia Consiliului baroului respectiv pentru a vă desemna un avocat. Vă rugăm să rețineți că, în cazul în care sunteți condamnat, trebuie să restituiți onorariul avocatului de ale cărui servicii ați beneficiat.

Linkuri relevante

Legea barourilor

Legea asistenței juridice gratuite

Codul de Procedură Penală

Autoritatea națională pentru servicii juridice

Consiliul Suprem al Baroului

Ultima actualizare: 10/05/2021

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Opinia dvs.

Completați formularul de mai jos pentru a ne transmite observațiile dumneavoastră cu privire la noul nostru site