Aceste fișe informative explică ce se întâmplă atunci când o persoană este suspectată sau acuzată de o infracțiune soluționată printr-un proces în fața unui tribunal. Pentru informații referitoare la infracțiuni minore, cum ar fi încălcări ale Codului rutier, sancționate în mod obișnuit printr-o pedeapsă fixă, precum o amendă, a se vedea fișa informativă 5. Dacă sunteți victima unei infracțiuni, aici sunt disponibile informații complete referitoare la drepturile dumneavoastră
În continuare este prezentat un rezumat al etapelor obișnuite ale unei proceduri penale.
Instanțele de instrucție
Camera de consiliu și Camera de punere sub acuzare (în exercitarea unei căi de atac) sunt instanțe de instrucție. Acestea verifică adecvarea mandatului de arestare, se pronunță cu privire la menținerea în detenție preventivă, asigură controlul anchetei și hotărăsc eventuala trimitere în fața instanței de fond competente.
Procedura în fața Camerei de consiliu:
Camerele corecționale
Dacă sunteți acuzat de un delict (infracțiune care poate fi pedepsită cu o amendă de cel puțin 26 EUR și/sau închisoare de la 8 zile la 5 ani), veți fi convocat în fața tribunalului corecțional, care va stabili dacă sunteți vinovat de faptele imputate, va pronunța achitarea sau condamnarea, și, eventual, va acorda despăgubiri victimelor. Tribunalul corecțional poate hotărî o pedeapsă cu închisoarea de maximum 20 de ani pentru o infracțiune în cazul căreia poate fi aplicată procedura corecțională.
Procedura în fața instanțelor corecționale:
Curtea cu jurați
Dacă sunteți acuzat de o crimă (infracțiune pentru care puteți primi pedeapsa maximă, detenția pe viață), veți fi judecat de Curtea cu jurați. Un juriu format din 12 jurați selectați din rândul populației va stabili dacă sunteți vinovat de faptele imputate. Împreună cu instanța, formată din trei judecători, acești jurați vor hotărî, dacă sunteți declarat vinovat, impunerea unei pedepse. Totuși, doar instanța se va pronunța cu privire la cuantumul despăgubirilor datorate eventualelor victime, dacă acestea solicită daune-interese.
Procedura în fața Curții cu jurați:
În fișele informative veți găsii detalii referitoare la toate aceste etape ale procedurii și la drepturile dumneavoastră. Aceste informații nu înlocuiesc consultarea unui avocat și au doar un rol orientativ.
Vă rugăm să rețineți că, în procedurile penale din statele membre, Comisia Europeană nu are niciun rol și că aceasta nu vă poate oferi asistență dacă doriți să depuneți o plângere. Aceste fișe informative precizează cum și unde puteți depune o plângere.
2 – Drepturile mele în timpul anchetei
3 – Drepturile mele în timpul procesului
Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.