NOTĂ: Versiunea în limba originală a acestei pagini germană a fost modificată recent. Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.
Swipe to change

Inculpați (proceduri penale)

Unde va avea loc procesul?

Procesul va avea loc la instanța judecătorească căreia i-au fost înaintate acuzațiile finale de către autoritățile de urmărire penală. De regulă, aceasta va fi instanța cu competență teritorială asupra locului unde s-a săvârșit infracțiunea. Procesele se desfășoară în ședință publică, cu câteva excepții.

În funcție de natura pedepsei, hotărârea va fi luată de un complet cu judecător unic, de instanța cu judecători consultanți sau de o instanță cu jurați. Persoanele consultante pot fi prezente, de asemenea, în instanțele cu judecători consultanți sau în instanțele cu jurați.

Pot fi modificate acuzațiile pe parcursul procesului?

Dacă sunteți acuzat de o altă infracțiune pe parcursul procesului, organele de urmărire penală pot extinde acuzațiile împotriva dumneavoastră, iar procesul poate fi extins, incluzând noile acuzații, cu excepția cazului în care acestea implică o pedeapsă mai severă decât acuzațiile inițiale.

În hotărârea sa, instanța ține cont numai de faptele descrise în actul de punere sub acuzare și nu de evaluarea juridică realizată de organele de urmărire penală. Instanța poate încadra infracțiunea de care ați fost acuzat în mod diferit față de încadrarea realizată de organele de urmărire penală în actul de punere sub acuzare.

Care sunt drepturile mele pe parcursul procesului?

Ca pe parcursul tuturor procedurilor penale, aveți dreptul de a păstra tăcerea în timpul procesului. Nu sunteți obligat să comentați acuzațiile aduse împotriva dumneavoastră.

Dacă recunoașteți acuzațiile pe parcursul procesului, acest lucru va avea, de asemenea, un efect de circumstanță atenuantă în momentul stabilirii pedepsei. Cu toate acestea, recunoașterea vinovăției nu va modifica desfășurarea procesului. Nu veți fi pedepsit dacă nu spuneți adevărul.

Instanțele cu judecători consultanți și instanțele cu jurați nu pot desfășura procedurile dacă nu sunteți prezent. De asemenea, trebuie să fiți reprezentat întotdeauna de un apărător în astfel de proceduri. Nu există prevederi privind organizarea de procese prin legătură video.

Dacă nu înțelegeți suficient de bine limba germană, trebuie angajat un interpret pentru proces. Interpretul va interpreta principalele evenimente de pe parcursul procesului într-o limbă pe care o înțelegeți.

Pe parcursul procesului aveți, de asemenea, dreptul să înaintați cereri, în special cereri de probe.

Într-un proces înaintea unei instanțe cu judecători consultanți sau înaintea unei instanțe cu jurați trebuie să fiți reprezentați de un apărător, în timp ce pentru celelalte tipuri de proceduri desemnarea acestuia este opțională.

Vă puteți modifica oricând opțiunea privind apărătorul ales. Totuși, acest lucru nu trebuie să prelungească procedurile în mod nejustificat.

Care sunt drepturile mele privind probele prezentate împotriva mea?

Numai probele prezentate direct pe parcursul procesului pot sta la baza hotărârii instanței. Aveți dreptul de a emite observații privind fiecare probă.

Martorii trebuie audiați personal. Probele acestora nu pot fi citite cu excepția cazului în care acuzarea și apărarea sunt de acord. Aveți dreptul de a interoga co-pârâții și martorii sau puteți solicita apărătorului dumneavoastră să le adreseze întrebări.

Nu sunt permise dovezi exploratorii. Acestea sunt probe ale căror rezultate nu le cunoașteți dinainte. Dacă solicitați obținerea de probe, trebuie să fiți în măsură să explicați rezultatele pe care le vor oferi probele sau faptele concludente pe care le vor dovedi.

De asemenea, puteți prezenta probe direct pe parcursul procesului, de exemplu probe obținute de detectivi privați. Evaluarea probelor este la latitudinea instanței.

Pot fi furnizate informații privind cazierul meu judiciar pe parcursul procesului?

Codul de procedură penală prevede că se pot obține informații privind cazierul judiciar, inclusiv din străinătate. Informațiile privind cazierul dumneavoastră judiciar vor fi citite pe parcursul procesului.

Dacă sunteți condamnat și aveți condamnări anterioare de același tip, acest lucru poate însemna că veți primi o pedeapsă mai severă.

Ce se întâmplă la sfârșitul procesului?

După ce au fost prezentate toate probele, iar acuzarea și apărarea și-au expus declarațiile de încheiere, instanța va lua o hotărâre. Prin aceasta, se încheie procedurile înaintea instanței de prim grad de jurisdicție.

Dacă sunt îndeplinite condițiile necesare, instanța poate hotărî să dispună un anumit tip de deviere. În toate celelalte cazuri, instanța hotărăște dacă vă consideră vinovat de acuzațiile aduse împotriva dumneavoastră sau dacă sunteți achitat.

În cazul unei condamnări, instanța trebuie să stabilească, de asemenea, pedeapsa. Aceasta poate fi o amendă sau o anumită perioadă de detenție. Aplicarea pedepsei poate fi suspendată și înlocuită cu o perioadă de eliberare condiționată.

Care este rolul victimei pe parcursul procesului?

Victima unei infracțiuni penale are dreptul să fie prezentă pe parcursul procesului și poate fi, de asemenea, reprezentată de un avocat. Victima are dreptul să adreseze întrebări pârâtului, martorilor și martorilor experți pe parcursul procesului, precum și să fie audiată în raport cu afirmațiile sale.

Ca și în cazul pârâtului, victima poate fi asistată de un interpret pe parcursul procesului, dacă nu cunoaște suficient de bine limba germană.

Dacă victima a fost supusă unui stres deosebit prin infracțiunea în curs de judecare, aceasta poate primi asistență socio-psihologică și juridică din partea instanței dacă este necesar pentru protejarea drepturilor sale procedurale.

Victimele care solicită despăgubiri pentru pagubele suferite în urma infracțiunii sau daune pentru încălcarea drepturilor lor se constituie ca parte civilă a cauzei. Dacă victimele participă la proces în calitate de părți civile, acestea au, de asemenea, dreptul de a solicita probe.

Ultima actualizare: 22/06/2018

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Opinia dvs.

Completați formularul de mai jos pentru a ne transmite observațiile dumneavoastră cu privire la noul nostru site