Defendants (criminal proceedings)

Slowakije

These factsheets explain the procedure of law enforcement authorities if you are suspected of or accused of a crime.

Inhoud aangereikt door
Slowakije

Summary of the criminal process

The following is a summary of the normal stages in the criminal process in the Slovak Republic.

The pre-trial process consists of the following stages:

  • steps prior to initiation of criminal prosecution;
  • pre-trial preparations (investigation).

The trial process consists of the following stages:

  • examination and preliminary hearing of the indictment;
  • main trial;
  • appeal process (ordinary appeal [odvolanie] to a higher-instance court, further appeal [dovolanie] to the Supreme Court of the Slovak Republic [Najvyšší súd Slovenskej Republiky], reopening of the case);
  • enforcement process, carrying out the sentence and protective measures.

Click on the links below to find the information that you need

My rights during the investigation

My rights during trial

My rights after trial

Last update: 02/03/2022

The national language version of this page is maintained by the respective Member State. The translations have been done by the European Commission service. Possible changes introduced in the original by the competent national authority may not be yet reflected in the translations. The European Commission accepts no responsibility or liability whatsoever with regard to any information or data contained or referred to in this document. Please refer to the legal notice to see copyright rules for the Member State responsible for this page.

Mijn rechten tijdens het onderzoek

A) Ik heb een buitenlandse nationaliteit. Welk gevolg kan dat hebben voor het proces?

Als er een procedure tegen u wordt geopend en u geeft aan de taal van het proces niet te spreken, hebt u er recht op te worden bijgestaan door een tolk en een vertaler.

B) Wat zijn de stappen van het proces?

i) Bewijsgaring/bevoegdheden van de onderzoekers

De eerste fase van de strafprocedure betreft een inleiding die vooral is bedoeld om aanklachten en andere verklaringen te ontvangen en te verifiëren, waarna wordt besloten over het aan de procedure te geven gevolg.

Als uit de bevindingen blijkt dat u moet worden gehoord als iemand die een strafbaar feit heeft gepleegd, hebt u het recht te zwijgen en u te laten bijstaan door een advocaat.

Als er aanleiding is om strafvervolging in te stellen, gaat de strafprocedure over in de fase van voorbereiding. Naargelang van de ernst van het strafbare feit kan de voorbereidende procedure de vorm aannemen van een onderzoek, een beknopt onderzoek of een zogenaamd spoedonderzoek.

Als u op grond van het onderzoek in staat van beschuldiging wordt gesteld, wordt u daarvan onmiddellijk op de hoogte gebracht. Vervolgens hebt u drie werkdagen de tijd om de beschuldiging aan te vechten.

Wanneer u in staat van beschuldiging wordt gesteld, beschikt u over bepaalde rechten, in het bijzonder het recht een verklaring af te leggen over alle u ten laste gelegde feiten, evenals over de bewijzen van die feiten, maar u kunt ook gebruikmaken van uw zwijgrecht. U kunt wijzen op omstandigheden, voorstellen doen, bewijzen voor uw verweer aanvoeren, verzoeken indienen en beroep instellen.

Bij handelingen van rechtshandhavingsinstanties of de rechtbank hebt u verder het recht een advocaat te kiezen en te raadplegen. Tijdens uw verhoor kunt u echter niet met uw advocaat overleggen over hoe te antwoorden op de gestelde vraag. Als u daarom vraagt, kan uw advocaat aanwezig zijn bij uw verhoor en deelnemen aan de andere handelingen van de voorbereidende procedure.

U kunt uw rechten alleen of via uw advocaat uitoefenen.

Als u in staat van beschuldiging bent gesteld en u beschikt niet over voldoende middelen om uw verweer te bekostigen, kunt u zich gratis of tegen een verlaagd tarief laten bijstaan door een advocaat; u moet echter wel aantonen dat u er recht op hebt u gratis of tegen een verlaagd tarief te laten bijstaan door een advocaat.

De rechtshandhavingsinstanties en de rechtbank zijn altijd verplicht u te wijzen op uw rechten, waaronder ook het belang van een bekentenis, en u alle gelegenheid te bieden daarvan gebruik te maken.

ii) Inverzekeringstelling

Inverzekeringstelling is een proceduremaatregel die is bedoeld om de persoonlijke vrijheid van de beschuldigde een korte tijd te beperken.

Wanneer u in staat van beschuldiging bent gesteld, kunt u in verzekering worden gesteld in het kader van de strafprocedure als er een grond is voor hechtenis en, als het vanwege de dringende aard van de zaak niet mogelijk is, eerst te beslissen tot voorlopige hechtenis. De inverzekeringstelling vindt plaats door een politieambtenaar, die u onmiddellijk in kennis moet stellen van de grond voor uw inverzekeringstelling en u moet verhoren.

Als u na de inverzekeringstelling in voorlopige hechtenis moet worden genomen, moet de officier van justitie daartoe binnen 48 uur een verzoek indienen (of binnen 96 uur, in het geval van strafbare feiten die verband houden met terrorisme). Vervolgens moet de rechtbank binnen 48 uur een beslissing geven (of 72 uur, in het geval van bijzonder ernstige misdrijven).

iii) Verhoor

Tijdens uw verhoor kunt u niet worden gedwongen tot het afleggen van een bekentenis, want dat zou in strijd zijn met de wet.

Wanneer u in staat van beschuldiging wordt gesteld, moet u voorafgaand aan uw verhoor worden gewezen op uw recht een verklaring af te leggen of te zwijgen. Verder moet u erop worden gewezen dat niemand u tot een bekentenis mag dwingen. U moet eveneens worden gewezen op de mogelijkheid een advocaat te kiezen, indien van toepassing te verzoeken om een door de rechtbank aan te wijzen advocaat en erom te vragen dat de advocaat tijdens het verhoor aanwezig is.

U moet de gelegenheid krijgen om gedetailleerde verklaringen af te leggen over de feiten waarvan u wordt beschuldigd of die u ten laste worden gelegd, en om bewijzen bij die verklaringen te leveren.

Het kan zijn dat u vragen worden gesteld ter aanvulling op het verhoor of ter verduidelijking van onvolledige informatie, dubbelzinnigheden of tegenstrijdigheden. De vragen moeten zorgvuldig worden gesteld en helder zijn. Er mogen geen suggestieve vragen aan u worden gesteld die u ertoe aanzetten op een bepaalde manier te antwoorden, evenmin als misleidende vragen of vragen die gaan over feiten die uitsluitend aan de hand van uw verklaring moeten worden vastgesteld. De vragen mogen alleen betrekking hebben op uw privéleven voor zover dat nodig is om het motief voor het strafbare feit te bepalen.

iv) Voorlopige hechtenis

U kunt alleen in voorlopige hechtenis worden genomen als u in staat van beschuldiging bent gesteld en de vastgestelde feiten uitwijzen dat de u ten laste gelegde daad inderdaad is verricht, dat de daad een strafbaar feit betreft, dat u de daad hebt begaan en dat een van de redenen voor hechtenis op u van toepassing is. Voorlopige hechtenis dient om te voorkomen dat u uw berechting ontloopt door u schuil te houden of te vluchten, dat u probeert bijvoorbeeld getuigen, medeplichtigen enz. onder druk te zetten of dat u doorgaat met uw criminele activiteit.

Voordat kan worden beslist tot uw inhechtenisneming, moet u worden verhoord. U kunt de beslissing tot voorlopige inhechtenisneming aanvechten, als u het er niet mee eens bent, waarna de hogere rechtbank uitspraak zal doen in uw beroep.

U hebt het recht te verzoeken om uw invrijheidstelling. Dertig dagen nadat de beslissing definitief is geworden, hebt u meerdere keren de gelegenheid om een verzoek tot invrijheidstelling in te dienen.

Tijdens de voorbereidende procedure is de duur van de voorlopige hechtenis maximaal 7 maanden (als de vervolging een strafbaar feit betreft), 19 maanden (als de vervolging een misdaad betreft) of 25 maanden (als de vervolging een bijzonder ernstig misdrijf betreft).

C) Wat zijn mijn rechten tijdens het proces?

i) Kom ik in aanmerking voor een tolk en voor vertalingen?

U hebt recht op bijstand door een tolk als u aangeeft dat u de taal van het proces niet spreekt. In het kader van de strafprocedure kunt u zich bedienen van een taal die u begrijpt. Als er bepaalde documenten, processen-verbaal of belangrijke beslissingen moeten worden vertaald, wordt er eveneens een vertaler bij de procedure betrokken.

ii) Heb ik het recht over het dossier te worden geïnformeerd en het in te zien?

Na afloop van het onderzoek of het beknopte onderzoek hebben u en uw advocaat recht op volledige inzage in het dossier. U kunt vervolgens een verzoek om nader onderzoek indienen.

Tijdens de voorbereidende procedure en de procedure voor de rechtbank hebben u en uw advocaat het recht het dossier in te zien en er uittreksels, aantekeningen en kopieën van te maken.

iii) Heb ik recht op toegang tot een advocaat en op communicatie met derden?

Als u in verzekering bent gesteld of bent aangehouden, hebt u het recht telefonisch te communiceren met iemand van uw keuze, maar niet langer dan twintig minuten.

U hebt het recht een advocaat te kiezen en met hem of haar te communiceren tijdens de handelingen van de strafprocedure. U kunt echter niet met uw advocaat overleggen over hoe te antwoorden op een gestelde vraag. U kunt uw advocaat vragen aanwezig te zijn bij uw verhoor en bij andere handelingen.

Als u in voorlopige hechtenis bent genomen of een vrijheidsstraf uitzit, hebt u het recht uw advocaat te spreken zonder aanwezigheid van derden.

iv) Kom ik in aanmerking voor rechtsbijstand?

Naast het recht om op eigen kosten een advocaat te kiezen kunt u in bepaalde gevallen verzoeken om een door de rechtbank aan te wijzen advocaat.

v) Belangrijke informatie over:

a. het vermoeden van onschuld

Iedereen tegen wie een strafprocedure wordt ingesteld, wordt als onschuldig beschouwd, zolang het tegendeel niet bij definitieve gerechtelijke uitspraak is vastgesteld.

b. het zwijgrecht en het recht niet tegen zichzelf te getuigen

Tijdens de procedure kunt u verklaringen afleggen, maar u ook beroepen op uw zwijgrecht. Niemand mag u dwingen tot het afleggen van verklaringen of een bekentenis.

c. de bewijslast

De rechtshandhavingsinstanties zijn verplicht bewijzen te vergaren. Van uw kant als verdachte kunt u ook bewijzen vergaren, maar u bent daartoe niet verplicht.

De rechtshandhavingsinstanties moeten een toelichting geven op de omstandigheden die tegen respectievelijk vóór u pleiten.

vi) Welke speciale bescherming is er voor kinderen?

Strafvervolging kan niet worden ingesteld of, in voorkomend geval, voortgezet en moet worden gestaakt, als de vervolging betrekking heeft op een persoon die op grond van zijn of haar leeftijd niet strafrechtelijk aansprakelijk kan worden gesteld.

De wettelijk vertegenwoordiger van een minderjarige kan in diens plaats handelingen verrichten, bv. een advocaat kiezen, een aanvraag of verzoek indienen en beroep instellen. De advocaat kan aanwezig zijn bij alle handelingen waaraan de verdachte kan deelnemen.

Minderjarigen moeten toegang hebben tot een advocaat vanaf het moment dat er een onderzoek tegen hen wordt ingesteld. Als een minderjarige niet zelf een advocaat kiest, wijst de rechtbank een advocaat toe.

Bij minderjarigen die op het moment van het strafbare feit jonger waren dan vijftien jaar, moet altijd worden onderzocht of zij konden beseffen dat de gepleegde handeling onwettig was en of zij hun gedrag konden beheersen. Als aan voornoemde voorwaarden niet wordt voldaan, is er geen sprake van strafrechtelijke aansprakelijkheid.

Zelfs als er gronden zijn om de minderjarige in voorlopige hechtenis te nemen, is dat alleen toegestaan als het doel van de hechtenis niet op andere wijze kan worden bereikt.

De bevoegde rechter kan de zaak verwijzen naar de rechtbank van het gebied waar zich de woonplaats van de minderjarige bevindt, of naar een andere rechtbank die geschikter is voor de procedure.

vii) Welke speciale bescherming is er voor kwetsbare verdachten?

In een strafprocedure worden die personen als kwetsbaar beschouwd die vanwege hun leeftijd, geestelijke of lichamelijke toestand of lichamelijke handicap niet in staat zijn de procedure te begrijpen of er op doeltreffende wijze aan deel te nemen.

Zij mogen in geen geval worden gediscrimineerd in de uitoefening van hun procedurele rechten.

Het beginsel van het vermoeden van kwetsbaarheid moet worden toegepast op personen met ernstige geestelijke of lichamelijke/zintuiglijke beperkingen.

Kwetsbare personen en hun wettelijk vertegenwoordigers (bv. een door de rechtbank aangestelde voogd) of aangewezen volwassenen (bv. een ouder) moeten worden gewezen op de specifieke procedurele rechten waarover zij beschikken.

Het politieverhoor moet audiovisueel worden opgenomen.

Ontneming van de vrijheid van kwetsbare personen vóór hun veroordeling is slechts in laatste instantie toegestaan, moet evenredig zijn en moet worden uitgevoerd in omstandigheden die zijn afgestemd op hun specifieke behoeften.

Tijdens de strafprocedure moet de bescherming van hun privéleven, integriteit en persoonlijke gegevens steeds zijn gewaarborgd.

D) Wat zijn de wettelijke termijnen tijdens het proces?

U hebt het recht dat uw strafzaak binnen een redelijke termijn wordt behandeld.

Voor een bijzonder ernstig misdrijf zou het proces binnen zes maanden moeten zijn beëindigd, voor een misdaad binnen vier maanden en voor een strafbaar feit binnen twee maanden. Naleving van die termijnen is echter niet wettelijk bindend.

U kunt bij de officier van justitie een klacht indienen met het verzoek de door de politieambtenaar verrichte handelingen te onderzoeken en vertragingen in het proces te laten wegwerken. De officier van justitie moet u informeren over de uitkomst van dat onderzoek.

E) Wat is een voorbereidende procedure, welke alternatieven zijn er voor voorlopige hechtenis en welke mogelijkheden zijn er voor terugkeer naar het land van oorsprong (Europees surveillancebevel)?

De voorbereidende procedure is het deel van de strafprocedure dat aanvangt op het moment van inleiding van de strafprocedure en loopt tot het moment van tenlastelegging, een verzoek om onderhandeling over strafvermindering of de definitieve beslissing van de rechtshandhavingsinstanties in de hoofdprocedure.

De voorbereidende procedure dient vooral om bewijzen te vergaren en het dossier samen te stellen, zodat nadien een beslissing kan worden gegeven.

De vervolging begint hetzij met de uitvaardiging van een beslissing tot instelling van een strafprocedure, hetzij met de uitvoering van een dwangmaatregel, een handeling die in de procedure niet kan worden herhaald of uitgesteld.

In plaats van voorlopige hechtenis kan de rechter kiezen voor een zekerheidstelling, toezegging of toezicht. Zulke alternatieve maatregelen zijn alleen mogelijk als de hechtenis is bedoeld om te voorkomen dat u vlucht, om een eind te maken aan het strafbare feit of om ervoor te zorgen dat u niet opnieuw een strafbaar feit pleegt. De rechter kan in plaats van uw hechtenis een alternatieve maatregel opleggen als een burgerbelangenvereniging of een vertrouwenspersoon garant staat voor uw gedrag of als u schriftelijk toezegt een regelmatig en ordelijk leven te leiden of als het beoogde doel van de hechtenis evengoed kan worden bereikt via toezicht door een reclasserings- en bemiddelingsambtenaar.

De rechter kan ook zekerheidstelling opleggen in plaats van een hechtenis die is bedoeld om te voorkomen dat u vlucht, om een eind te maken aan het strafbare feit of om ervoor te zorgen dat u niet opnieuw een strafbaar feit pleegt. Bij wangedrag valt de zekerheid toe aan de staat en wordt u alsnog in hechtenis genomen.

Als de rechtbank in plaats van hechtenis besluit tot een alternatieve maatregel, kunnen u proportionele verplichtingen of beperkingen worden opgelegd (zoals een verbod om het land te verlaten, een verbod om weg te gaan, een verbod om bepaalde personen te benaderen, een verbod om een motorvoertuig te besturen enz.).

Het Europese surveillancebevel is bedoeld om EU-burgers betere bescherming te bieden door hun de mogelijkheid te geven, indien tegen hen een strafprocedure wordt ingesteld in een andere lidstaat dan die van hun verblijfplaats, het proces af te wachten onder toezicht van de autoriteiten van de lidstaat van hun verblijfplaats.

In het kader van het bevel worden u toezichtmaatregelen opgelegd, waarbij op de naleving wordt toegezien door de lidstaat van uw verblijfplaats. Bij niet-naleving van de maatregelen zult u worden teruggezonden naar de staat van herkomst.

Als deze beslissing alle strafbare feiten betreft en niet beperkt is tot bepaalde soorten of niveaus van criminaliteit, zouden er in de regel controlemaatregelen moeten worden toegepast bij minder ernstige strafbare feiten.

Laatste update: 02/03/2022

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken lidstaten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. De Europese Commissie aanvaardt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid met betrekking tot informatie of gegevens in dit document. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Mijn rechten tijdens het proces

A) Waar vindt het proces plaats?

De hoofdzitting vindt gewoonlijk plaats voor de rechter van eerste aanleg. In bepaalde gevallen kan het proces ook plaatsvinden in de gespecialiseerde strafrechtbank (Špecializovaný trestný súd) of de arrondissementsrechtbank die zitting houdt in de regionale hoofdstad.

De procedure wordt gevoerd voor de rechtbank van het gebied waar het strafbare feit is gepleegd.

Verder kan de zitting plaatsvinden voor de rechtbank van het gebied waar de verdachte woont, werkt of verblijft, of voor de rechtbank van het gebied waar de officier van justitie is overgegaan tot tenlastelegging.

B) Kan de tenlastelegging/aanklacht tijdens het proces worden gewijzigd? Zo ja, wat is in dit verband mijn recht op informatie?

Als de officier van justitie de feiten als een andere strafbare handeling wenst aan te merken dan is vastgesteld door de politieambtenaar, moet de officier van justitie vóór de inbeschuldigingstelling u daarvan in kennis stellen en nagaan of u nader onderzoek wenst.

Als na aanvang van de hoofdzitting blijkt dat u een ander strafbaar feit hebt gepleegd, stuurt de rechter de zaak voor nader onderzoek in het kader van de voorbereidende procedure terug naar de officier van justitie, indien deze daarom verzoekt.

Als de rechter u voor een strafbaar feit schuldig wil verklaren op grond van een bepaling in de wet die strenger is dan de bepaling op grond waarvan de feiten in de aanklacht of tenlastelegging zijn beoordeeld, kan hij dat doen, mits hij u daarvan in kennis stelt voordat het eindonderzoek is afgesloten.

De rechter kent u in dat geval een nieuwe termijn toe om uw verweer voor te bereiden, en stelt de hoofdzitting met ten minste vijf werkdagen uit, als u daarom vraagt.

C) Wat zijn mijn rechten tijdens het proces?

i) Ben ik verplicht om tijdens de zitting aanwezig te zijn? Onder welke voorwaarden is het mogelijk de zitting niet persoonlijk bij te wonen?

U hebt het recht om tijdens de hoorzitting aanwezig te zijn, maar u bent daartoe niet verplicht. De rechtbank kan de zitting zonder u houden, als u daarmee instemt of als u weigert aan de zitting deel te nemen, of als er wettelijke redenen zijn om dat te doen; dit geldt tevens voor de beroepsprocedure.

ii) Kom ik in aanmerking voor een tolk en voor de vertaling van documenten?

U hebt recht op bijstand door een tolk als u aangeeft dat u de taal van het proces niet spreekt. Als er bepaalde documenten, processen-verbaal of belangrijke beslissingen moeten worden vertaald, wordt er eveneens een vertaler bij de procedure betrokken.

iii) Heb ik recht op een advocaat?

U hebt het recht om tijdens de gehele strafprocedure te worden vertegenwoordigd door de advocaat die u hebt gekozen of die de rechtbank u heeft toegewezen.

U moet vanaf het moment van de tenlastelegging over een advocaat kunnen beschikken, als u in hechtenis bent genomen, een vrijheidsstraf uitzit of voor klinische observatie in een inrichting bent geplaatst, evenals bij ontzegging of beperking van uw rechtsbevoegdheid, in het geval van een bijzonder ernstig misdrijf, of als u minderjarig bent of als voortvluchtige wordt vervolgd.

Als u geen advocaat hebt, terwijl u er wel een zou moeten hebben, wordt er een termijn vastgesteld om er een te kiezen. Als u binnen die termijn geen advocaat kiest, moet de rechtbank u onmiddellijk een advocaat toewijzen.

Als u de middelen niet heeft om uw verweer te bekostigen en u de rechtbank verzoekt om een toegevoegde advocaat, moet de rechtbank een advocaat aanwijzen, ook als u niet verplicht bent u te verweren. U zult moeten aantonen dat u niet over voldoende middelen beschikt.

iv) Welke andere procedurele rechten zou ik moeten kennen? (bv. verschijning van verdachten of beschuldigden)

Wanneer het proces begint, hebt u het recht om schuldig of onschuldig te pleiten. Als u schuldig pleit, onderzoekt de rechtbank alleen die bewijzen die nodig zijn om te beslissen over de straf en, indien van toepassing, over een schadevergoeding.

Tijdens de zitting ondervraagt de officier van justitie de verdachten of beschuldigden, de getuigen en de deskundigen. Door u of uw advocaat kunnen vragen aan hen worden voorgelegd. De getuigen die u hebt laten oproepen, worden ondervraagd door uw advocaat of door uzelf. U kunt bezwaar maken tegen de wijze waarop zij worden ondervraagd.

Na afronding van het eindonderzoek geeft de rechtbank u het woord om u de gelegenheid te bieden een slotverklaring af te leggen. Na de slotverklaring van de aanklager kan nog iets worden toegevoegd door bijvoorbeeld het slachtoffer, uw advocaat enz. U krijgt altijd het laatste woord om uw slotverklaring af te leggen. U kunt bijvoorbeeld laten weten wat u vindt van de aanklacht of tenlastelegging, het bewijsmateriaal, de feiten die u ten laste zijn gelegd, de verzachtende omstandigheden of de straf. De rechter mag uw slotverklaring alleen onderbreken op punten die geen verband houden met uw zaak. Na de slotverklaringen hebt u nog recht op een slotwoord, waarbij u niet mag worden onderbroken.

D) Mogelijke straffen

Een vrijheidsstraf die – afhankelijk van de ernst van het strafbare feit – maximaal levenslang is. De doodstraf is uitgesloten. Als de rechter u veroordeelt tot een straf die niet hoger is dan – naar gelang van het geval – twee of drie jaar, kan hij u een voorwaardelijke straf opleggen, al dan niet met een proeftijd, door een periode van één tot vijf jaar vast te stellen waarin u een regelmatig en ordelijk leven moet leiden. Als u niet voldoet aan de door de rechtbank opgelegde verplichtingen of beperkingen, zult u een vrijheidsstraf moeten ondergaan.

Huisarrest voor een periode van maximaal een jaar vanwege een strafbaar feit. U mag uw woning niet verlaten en u moet een regelmatig en ordelijk leven leiden. Als u niet voldoet aan de voorwaarden van de rechtbank, zult u een vrijheidsstraf moeten ondergaan.

Taakstraf van veertig tot driehonderd uur vanwege een strafbaar feit, uitsluitend met uw voorafgaande instemming. U verricht werk in uw vrije tijd en hebt geen recht op betaling. Als u het werk niet binnen de gestelde termijn of volgens de gestelde voorwaarden voltooit, zet de rechtbank iedere twee uur niet-uitgevoerde taakstraf om in één dag gevangenisstraf.

Een boete; beslaglegging op eigendommen; straf in de vorm van beslaglegging op eigendommen wordt opgelegd door de rechtbank voor strafbare feiten die opzettelijk zijn begaan en waarmee u eigendommen hebt verkregen of, indien van toepassing, schade hebt veroorzaakt. Er kan een boete worden opgelegd van 160 tot 331 930 EUR. De beslaglegging op eigendommen is van toepassing op al uw illegaal verkregen eigendommen. De beslaglegging op uw persoonlijke eigendommen kan u bijvoorbeeld worden opgelegd als u die hebt gebruikt bij het begaan van het strafbare feit.

Verbod op de verrichting van een activiteit gedurende een periode van één tot tien jaar; dit verbod houdt in dat, als u het strafbare feit in verband met de betrokken activiteit hebt gepleegd, het u niet is toegestaan een bepaald beroep uit te oefenen, een bepaalde baan te hebben of functie te vervullen, of een andere activiteit te verrichten (bv. het besturen van een motorvoertuig).

Verblijfsverbod; dit verbod houdt in dat het u gedurende een periode van één tot vijf jaar niet is toegestaan op een aangewezen plaats te verblijven.

Verbod op deelname aan openbare evenementen gedurende een periode van één tot tien jaar; dit verbod houdt in dat het u niet is toegestaan deel te nemen aan sport-, culturele of andere openbare evenementen in het kader waarvan het strafbare feit is gepleegd.

Verlies van eretitels en onderscheidingen; u raakt uw onderscheidingen en andere op grond van specifieke bepalingen toegekende eretitels kwijt.

Verlies van uw militaire of andere rang, als u houder bent van een militaire of andere rang.

Als straf kan uitzetting uit de Slowaakse Republiek voor een periode tussen één en vijftien jaar worden opgelegd, als dat nodig is om de veiligheid van personen, eigendommen of enig ander algemeen belang te waarborgen. Dit kan echter alleen als u geen Slowaaks burger bent, niet de nationaliteit bezit van een andere EU-lidstaat of van een staat die partij is bij de overeenkomst inzake de Europese Economische Ruimte, of als u geen asiel is verleend. Dit is niet van toepassing als u een bedreiging voor de staatsveiligheid of de openbare orde vormt. U kunt niet worden uitgezet naar een staat waar uw persoonlijke vrijheid of uw leven wordt bedreigd op grond van uw ras, nationaliteit, godsdienst, politieke overtuiging, enz.

Laatste update: 02/03/2022

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken lidstaten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. De Europese Commissie aanvaardt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid met betrekking tot informatie of gegevens in dit document. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

Mijn rechten na afloop van het proces

A) Kan ik tegen de beslissing van de rechtbank in beroep gaan?

Na de tenlastelegging kan de rechtbank ook een beslissing geven in de vorm van een strafbeschikking zonder de zaak te onderzoeken in een hoofdzitting. Als de rechtbank een strafbeschikking uitvaardigt, kunt u binnen acht dagen na betekening in verzet gaan. Als u in verzet gaat, wordt de strafbeschikking geannuleerd en vindt de hoofdzitting plaats bij de rechtbank.

Nadat de rechtbank van eerste aanleg ter zitting uitspraak heeft gedaan, kunt u onmiddellijk of anders binnen twee weken in hoger beroep gaan tegen de beslissing. Als u bij verstek bent veroordeeld, moet u binnen twee weken nadat u de beslissing hebt ontvangen, beroep instellen bij de rechtbank die de beslissing heeft gegeven. Daarbij kunt u aangeven of u de beslissing geheel of gedeeltelijk bestrijdt.

Als u beroep instelt, is de beslissing niet definitief en uitvoerbaar, zolang het gerechtshof geen uitspraak heeft gedaan.

Het gerechtshof wijst uw beroep af, als het buiten de daarvoor gestelde termijn is ingesteld, als u afstand hebt gedaan van uw recht op instelling van beroep of als het oordeelt dat de beslissing van de rechtbank van eerste aanleg regelmatig en wettig is. De uitspraak van het gerechtshof is definitief en uitvoerbaar.

Daarentegen kan het gerechtshof de beslissing ook vernietigen en de zaak hetzij terugverwijzen naar de rechtbank om de procedure te hervatten, hetzij zelf uitspraak doen.

B) Welke andere rechtsmiddelen staan mij ter beschikking?

Tegen de uitspraak van het gerechtshof kunt u geen beroep instellen.

U kunt wel in cassatie gaan (dovolanie) bij de hoogste rechterlijke instantie van de Republiek Slowakije, een verzoekschrift indienen bij de minister van Justitie of verzoeken om herziening van de procedure, maar de uitspraak blijft definitief en uitvoerbaar. Als u bijvoorbeeld bent veroordeeld tot onvoorwaardelijke gevangenisstraf, moet u de gevangenis in.

U kunt binnen drie jaar na betekening van de uitspraak een hogere voorziening instellen bij de rechtbank die in eerste aanleg heeft beslist. U kunt een hogere voorziening alleen instellen op de in het Wetboek van Strafvordering vermelde gronden.

U kunt verzoeken om herziening van de procedure als er na afloop van de procedure nieuwe feiten aan het licht zijn gekomen die tijdens de procedure niet bekend waren en die zo belangrijk zijn dat zij aanleiding zouden kunnen zijn voor een andere definitieve beslissing.

C) Wat zijn de gevolgen van een veroordeling?

i) Uittreksel uit het strafregister

Als u schuldig bent bevonden aan een strafbaar feit, wordt die informatie opgenomen in het strafregister en kan ze worden opgevraagd door diverse overheidsinstanties, bijvoorbeeld voor een nieuwe strafprocedure. Alle veroordelingen worden opgenomen in het strafregister (odpis), vernietigde veroordelingen staan niet in het uittreksel (výpis) van het strafregister.

v) Uitvoering van de straf, overbrenging van gevangenen, proeftijd en alternatieve straffen

Als de beslissing waarbij u tot een gevangenisstraf bent veroordeeld, uitvoerbaar wordt, zal de rechtbank van u verlangen dat u uw straf ondergaat, of opdracht geven tot uw overbrenging.

Als u ernstig ziek wordt, kunt u bij de rechtbank een verzoek indienen om de uitvoering van uw straf uit te stellen. Als u bent veroordeeld tot een gevangenisstraf van niet meer dan één jaar, kan de rechtbank de uitvoering om zwaarwegende redenen met ten hoogste drie maanden uitstellen, of zelfs langer als er uitzonderlijke redenen zijn.

Als u een voorwaardelijke straf met een proeftijd is opgelegd, komt u onder toezicht van een reclasseringsambtenaar te staan en ziet de rechtbank gedurende een beperkte proeftijd toe op uw gedrag. De rechtbank stelt in een beslissing vast of u de afspraken bent nagekomen. Als de rechtbank oordeelt dat u de afspraken niet bent nagekomen, wordt de veroordeling tot gevangenisstraf alsnog uitgevoerd.

Alternatieve straffen zijn straffen die dienen als alternatief voor een gevangenisstraf. Een alternatieve straf is bedoeld om enerzijds de veroordeelde vrij te laten en anderzijds de maatschappij te beschermen.

Het gaat om de volgende straffen: plaatsing onder huisarrest, taakstraf, boete, voorwaardelijke gevangenisstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf met proeftijd.

Laatste update: 02/03/2022

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken lidstaten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. De Europese Commissie aanvaardt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid met betrekking tot informatie of gegevens in dit document. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.