Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata finn nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Vádlottak (büntetőeljárás)

Finnország

Nagyon fontos, hogy független jogi tanácsadást vegyen igénybe, ha valamilyen módon érintett a büntetőeljárásban. Az ismertetők tájékoztatást adnak arról, hogy ön mikor és milyen körülmények között jogosult ügyvéd általi képviseletre, valamint hogy mit tesz az ügyvéd az ön érdekében. Ez az általános ismertető útmutatást nyújt arról, hogyan találhat ügyvédet, és hogyan fedezhetők az ügyvédi költségek, ha ön nem tudja ezeket megfizetni.

Tartalomszolgáltató:
Finnország
Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Ügyvédkeresés

Ha bűncselekménnyel gyanúsítják, minden esetben joga van hozzá, hogy legyen ügyvédje. A rendőrség megkérdezheti önt, hogy szüksége van-e ügyvédre, de a jogszabályok szerint csak akkor kell ügyvédet fogadnia, ha elfogták, őrizetbe vették vagy fogva tartják. Általában joga van ahhoz, hogy önnel legyen a választása szerinti ügyvéd, amikor kihallgatják. A rendőrség is kereshet önnek ügyvédet, ha ön úgy véli, hogy szüksége van ügyvédre, de nem tudja, hol találhatna.

Az ügyvédi tevékenységre Finnországban nem vonatkozik kizárólagosság, így a jogi diplomával rendelkező személyek eljárhatnak ügyvédként (folyamatban van az erre vonatkozó jogi szabályozás felülvizsgálata). Ha büntetőügyekre specializálódott ügyvédet szeretne, kereshet többek között a Finn Ügyvédi Kamara honlapján. Ezenkívül a Jogi Tanácsadó Irodák is segíthetnek (az elérhetőségeiket itt találja meg finn vagy svéd nyelven).

Az ügyvédi költségek megtérítése

Az ügyvédet fő szabály szerint ön fizeti. Ha alacsony a jövedelme, részesülhet költségmentességben. Ebben az esetben az ügyvéd díját teljes mértékben vagy részben az állam fizeti. Ha olyan bűncselekménnyel gyanúsítják, amelynek minimális büntetése négy hónapi szabadságvesztés, kérésére kijelölnek önnek védőügyvédet. A védőügyvéd díját az állam fizeti. Ha azonban elítélik a bűncselekményért, vissza kell fizetnie a védőügyvéd díját az államnak, kivéve, ha olyan alacsony a jövedelme, hogy költségmentességben részesül. Az ön által fizetendő összegeket ugyanúgy határozzák meg, mint a költségmentesség esetén.

A védőügyvéd lehet az állami jogi tanácsadó iroda ügyvédje, egyéb ügyvéd vagy más jogász. Ha egy adott ügyvédet kér, általában őt jelölik ki az ön védőügyvédjének.

Kapcsolódó linkek

Jövedelmi határok a költségmentesség igénybevételéhez (angol nyelven)

Jövedelmi határok a költségmentesség igénybevételéhez (svéd nyelven)

Utolsó frissítés: 30/06/2019

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit