Inculpați (proceduri penale)

Este foarte important să beneficiați de asistență juridică independentă dacă sunteți implicat în vreun fel într-un proces penal. Fișele informative vă arată când și în ce circumstanțe aveți dreptul să fiți reprezentat de un avocat, precum și ce sevicii vă poate furniza acesta. Această fișă informativă vă arată cum puteți găsi un avocat și cum pot fi acoperite costurile asistenței juridice în cazul în care nu vă puteți permite să plătiți pentru serviciile unui avocat.

Cum găsesc un avocat

Dacă nu aveți propriul dumneavoastră avocat, cea mai bună modalitate de a găsi un avocat este de a consulta site-ul oficial al Camerei Avocaților. Dacă sunteți arestat preventiv, va trebui să cereți ajutor pentru a consulta site-ul deoarece, în această situație, nu aveți acces la internet.

Cum plătesc onorariul unui avocat

Avocatul din oficiu este un avocat independent, al cărui onorariu este plătit de către stat. Acesta este disponibil pentru a acorda asistență juridică 24 de ore pe zi. Avocatul din oficiu vă informează cu privire la drepturile de care dispuneți și se asigură că nu întreprindeți acțiuni sau faceți declarații defavorabile cauzei dumneavoastră.

Totuși, puteți beneficia gratuit de serviciile unui avocat numai dacă nu vă permiteți să plătiți onorariul acestuia. Nu se efectuează o verificare specifică a situației dumneavoastră materiale, principalul criteriu luat în considerare pentru acordarea de asistență juridică gratuită fiind dacă aveți sau nu un loc de muncă. Dacă nu sunteți angajat, statul vă pune la dispoziție un avocat din oficiu înainte de a fi interogat de către poliție și pe parcursul ședințelor de judecată.

Dacă vă înfățișați în instanță fără avocat, instanța vă va recomanda să apelați la serviciile unui avocat, cu excepția cazului în care insistați că nu aveți nevoie de avocat.

Dacă situația dumneavoastră materială vă permiteți să plătiți onorariul, va trebui să angajați un avocat, deoarece nu sunteți eligibil pentru acordarea de asistență juridică. Este recomandabil să stabiliți onorariul împreună cu avocatul pe care l-ați ales înainte de a-l angaja.

Ultima actualizare: 20/12/2016

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Povratne informacije

Koristite se obrascem u nastavku kako biste podijelili svoje komentare i povratne informacije o našoj novoj internetskoj stranici