Syytetyt (rikosoikeudelliset menettelyt)

Malta

Sadržaj omogućio
Malta

Voinko hakea muutosta tuomioon?

Syylliseksi todettu henkilö voi kaikissa tapauksissa valittaa tuomiosta tai tuomiossa annetusta rangaistuksesta, jollei rangaistusta ole vahvistettu lailla. Muutoksenhaku ei saa koskaan johtaa ankarampaan tuomioon. Lisäksi syytetty voi valittaa syyllisyystuomiosta mielenvikaisuuden perusteella. Tietyissä tapauksissa tuomioistuin voi myös määrätä asian uudelleenkäsittelystä.

B. Mitä muita oikeussuojakeinoja minulla on käytössäni?

Tuomion jälkeen voit pyytää presidentiltä armahdusta. Kyseessä on erittäin voimakas harkinnanvarainen väline, josta säädetään Maltan perustuslain 93 §:ssä ja joka kuuluu valtion toimeenpanovallan käyttäjälle, tässä tapauksessa Maltan presidentille. Presidentin armahdus antaa presidentille oikeuden ottaa kabinetin välityksellä haltuunsa valtuudet, jotka tavallisesti annetaan valtion oikeusviranomaiselle.

Yleisesti ottaen armahduksella voidaan pysäyttää rikostuomion vaikutukset esimerkiksi siten, että vankeusrangaistusta suorittava vanki määrätään vapautettavaksi välittömästi. Presidentti voi myös perustuslain 93 §:n mukaisesti korvata rangaistuksen lievemmällä rangaistuksella tai muutoin ryhtyä toimenpiteisiin sellaisen lainmuutoksen nojalla, jolla suhteellista rangaistusta on lievennetty.

C. Tuomion seuraukset

Rikostuomion seurauksia ovat muun muassa sakko tai vankeusrangaistus, puhtaan rikosrekisterin menettäminen ja henkilön maineen vahingoittuminen.

i. Rikosrekisteri

Jokainen rikostuomioistuimen antama tuomio kirjataan syylliseksi todetun henkilön rikosrekisteriin, paitsi jos

  1. tuomio koskee rikkomusta
  2. rikoksesta tuomittu oli rikoksen tekohetkellä alle 18-vuotias
  3. Maltan presidentti armahtaa tuomitun kyseisen tuomion osalta
  4. annetaan valvontarangaistuslain (Probation Act) mukainen määräys
  5. syylliseksi todetulla henkilöllä ei ole aiempaa tuomiota ja henkilö on todettu syylliseksi rikokseen, josta voidaan määrätä enintään 200 euron suuruinen sakko, joka on maksettu.

Tuomiota ei kirjata sen jälkeen, kun mainetodistuksia koskevan asetuksen (77 luku) toisessa liitteessä vahvistettu määräaika tuomion antamisesta on kulunut umpeen.

Kuten edellä todetaan, tuomion kirjaamatta jättämistä ei myönnetä henkilöille, jotka ovat syyllistyneet toistuvasti varkauteen, petokseen tai lääkkeiden myyntiin tai salakuljetukseen vaarallisia huumausaineita koskevan asetuksen (Dangerous Drugs Ordinance) tai lääketieteellisistä ja vastaavista ammateista annetun asetuksen (Medical and Kindred Professions Ordinance) säännösten vastaisesti. Sitä ei myönnetä myöskään henkilöille, jotka on tuomittu asetuksen kolmannessa luettelossa luetelluista rikoksista (esimerkiksi rikokset hallituksen turvallisuutta vastaan), väärästä valasta tai muusta julkista luottamusta loukkaavasta rikoksesta.

v. Tuomion täytäntöönpano, pidätettyjen siirtäminen, rangaistuksen lykkääminen ja vaihtoehtoiset seuraamukset

Vankeusrangaistuksen ja/tai sakkojen lisäksi on olemassa myös muita vaihtoehtoisia seuraamuksia. Näitä ovat valvontarangaistus, ehdollinen rangaistus ja yhdyskuntapalvelu.

Maltalla vankeusrangaistukseen tuomittu ulkomaalainen henkilö voi tietyissä olosuhteissa suorittaa rangaistuksensa asuinmaassaan sekä tuomittujen siirtämisestä tehdyn Euroopan yleissopimuksen (ETS nro 112) että neuvoston puitepäätöksen 2008/909/YOS nojalla sen mukaan, millaisesta tapauksesta on kyse.

Päivitetty viimeksi: 23/03/2023

Tämän sivuston eri kieliversioita ylläpitävät asianomaiset jäsenvaltiot. Käännökset on tehty Euroopan komissiossa. Muutokset, joita jäsenvaltiot ovat saattaneet tehdä tekstin alkuperäisversioon, eivät välttämättä näy käännöksissä.Euroopan komissio ei ole vastuussa tässä asiakirjassa esitetyistä tai mainituista tiedoista. Ks. oikeudellinen huomautus, josta löytyvät tästä sivustosta vastaavan jäsenvaltion tekijänoikeussäännöt.