Inculpați (proceduri penale)

Italija

Sadržaj omogućio
Italija

A. Unde va avea loc procesul?

Ca regulă generală, procesul se desfășoară la sediul instanței competente – din punct de vedere teritorial și material – în ceea ce privește infracțiunea în cauză.

B. Pot fi modificate capetele de acuzare? Dacă da, am dreptul să fiu informat în această privință?

În general, în cazul în care, în timpul judecății, faptele se dovedesc a fi diferite de cele descrise în rechizitoriu, și acestea nu sunt de competența unei instanțe superioare, procurorul modifică acuzația și trimite un nou rechizitoriu; același lucru este valabil și dacă, în timpul judecății, se dovedește că există un concurs de infracțiuni sau circumstanțe agravante. Ca regulă generală, procurorul urmează procedura obișnuită în cazul în care, în cursul judecății, apare un fapt nou în ceea ce privește persoana acuzată, care nu este prevăzut în rechizitoriu și care trebuie examinat din oficiu. Cu toate acestea, la cererea procurorului, judecătorul poate autoriza notificarea rechizitoriului modificat în cadrul aceleiași ședințe de judecată, cu condiția ca inculpatul să își dea consimțământul, iar acest lucru să nu aducă atingere termenelor de judecată. În cazul în care procurorul enunță pe loc noile capete de acuzare, persoana inculpată poate, de regulă, să solicite suspendarea procesului și admiterea de noi probe.

C. Care sunt drepturile mele atunci când mă prezint în instanță?

i. Trebuie să fiu prezent(ă) la proces? În ce condiții pot fi absent în cursul procedurii judiciare?

Inculpatul are dreptul – nu obligația – de a fi prezent la proces. Cu toate acestea, instanța poate dispune ca inculpatul absent să fie obligat să se prezinte, în cazul în care înfățișarea sa este necesară pentru obținerea altor probe decât audierea.

Am dreptul la un interpret și la traducerea documentelor?

Da, în temeiul articolului 143 din Codul de procedură penală.

iii. Am dreptul la un avocat?

Inculpatul are dreptul de a numi cel mult doi avocați ai apărării; o persoană suspectată/acuzată care nu a numit sau nu are avocat este asistată de un avocat desemnat din oficiu.

iv. Ce alte drepturi procedurale mai am? (de exemplu, înfățișarea suspecților în fața instanței)

În această privință, se poate observa că, în temeiul articolului 523 din Codul de procedură penală, inculpatul și avocatul acestuia trebuie, în orice caz, să ia ultimii cuvântul, dacă solicită acest lucru, în caz contrar procedura fiind invalidată. În plus, trebuie subliniat că, în orice stadiu al procedurii, părțile și avocații acestora pot depune observații sau cereri scrise în fața instanței.

D. Sancțiuni penale posibile

Judecătorul pronunță o hotărâre de condamnare prin care inculpatul este găsit vinovat de infracțiunea de care este acuzat dincolo de orice îndoială rezonabilă și, printr-o hotărâre, judecătorul aplică pedeapsa și eventuale măsuri preventive. Atunci când pronunță o condamnare, judecătorul se pronunță, de asemenea, cu privire la o eventuală cerere de restituire și de despăgubire pentru daune. În cazul în care judecătorul decide că pârâtul trebuie să plătească despăgubiri, acesta stabilește și cuantumul acestora, cu excepția cazului în care acest lucru este de competența unei alte instanțe.

Ultima actualizare: 22/03/2023

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.