Syytetyt (rikosoikeudelliset menettelyt)

Italija

Sadržaj omogućio
Italija

A. Voiko tuomioistuimen päätökseen hakea muutosta?

Kyllä, langettaviin tuomioihin on mahdollista hakea muutosta, jos kyse ei ole laissa määritellystä poikkeustapauksesta (ks. rikosprosessilain [codice di procedura penale] 593 §). Jos ensimmäisen oikeusasteen tuomioon on mahdollista hakea muutosta, sitä voi hakea myös suoraan korkeimmalta oikeudelta (Corte di Cassazione).

B. Mitä muita oikeussuojakeinoja minulla on käytössäni?

Tietyissä erityissäännöksissä säädettyjen tapausten lisäksi muutoksenhakuvaiheessa annettuihin tuomioihin ja tuomioihin, joihin ei voi hakea muutosta, voidaan hakea muutosta korkeimmassa oikeudessa laissa (rikosprosessilain 606 §) vahvistetuista syistä.

C. Mitkä ovat tuomion seuraukset?

i. Rikosrekisteri

Vastaajan rikosrekisteritietoihin merkitään mm. lopulliset rikostuomiot.

v. Tuomion täytäntöönpano, vankien siirto, ehdolliset tuomiot ja vaihtoehtoiset rangaistukset

Tuomion muuttaminen ehdolliseksi: Tuomioistuin voidaan muuttaa tuomion ehdolliseksi, jos määrätty vankeus- tai vapausrangaistus on enintään kaksi vuotta tai jos määrätty sakkorangaistus, joko itsessään tai yhdessä siihen liittyvän lainmukaisen vapausrangaistuksen kanssa, vastaa enintään kahden vuoden vapaudenmenetyksen käsittävää rangaistusta. Määrättävä koeaika on viisi vuotta vakavissa rikoksissa ja kaksi vuotta muissa rikoksissa. Alaikäisillä ja alle 21-vuotiailla myös yli kahden vuoden vankeusrangaistus voidaan muuttaa ehdolliseksi. Alaikäisillä ehdolliseksi muutettava vankeusrangaistus voi olla enintään kolme vuotta ja alle 21-vuotiailla enintään 2,5 vuotta.

Vaihtoehtoiset rangaistukset: Jos rikoksesta määrättävä vankeusrangaistus on enintään kaksi vuotta, tuomioistuin voi langettavassa tuomiossaan korvata vankeusrangaistuksen osa-aikaisella vankeudella (semidetenzione) 24. marraskuuta 1981 annetun lain nro 689 53 §:n nojalla. Jos määrättävä rangaistus on enintään vuoden, tuomioistuin voi korvata vankeusrangaistuksen valvontarangaistuksella (libertà controllata). Jos määrättävä vankeusrangaistus on kestoltaan enintään kuusi kuukautta, tuomioistuin voi myös korvata sen vastaavalla sakkorangaistuksella.

Rangaistuksen täytäntöönpano: Jos vastaajalle määrätty vapausrangaistus on enintään neljä vuotta (ml. jäännösrangaistus pidemmästä tuomiosta) eikä sitä ole määrätty tietyistä vakavista rikoksista (ks. rikosprosessilain 656 §:n 9 momentin a kohta ja lain nro 354/1975 4a §), rangaistuksen täytäntöönpanoa yleensä lykätään yleisen syyttäjänviraston päätöksellä. Poikkeuksena ovat henkilöt, jotka lopullisen tuomion antohetkellä ovat jo tutkintavankeudessa langettavan tuomion kohteena olevasta rikoksesta. Lykkäämispäätöksestä ilmoitetaan tuomitulle ja hänen asianajajalleen, jotka voivat hakea vankeusrangaistuksen korvaamista vaihtoehtoisella rangaistuksella laissa säädetyssä määräajassa. Näitä hakemuksia koskevista päätöksistä vastaavat tuomioiden täytäntöönpanoa valvovat tuomarit (magistratura di sorveglianza).

Vankien siirrot: Vankien siirtoihin sovelletaan 7. syyskuuta 2010 annetussa asetuksessa nro 16 vahvistettuja säännöksiä. Asetus annettiin 7. heinäkuuta 2009 annetun delegoidun lain nro 88 mukaisesti (vuoden 2008 yhteisölaki, legge comunitaria), ja sillä yhdenmukaistettiin Italian lainsäädäntö 27. marraskuuta 2008 tehdyn neuvoston puitepäätöksen kanssa (neuvoston puitepäätös 2008/909/YOS vastavuoroisen tunnustamisen periaatteen soveltamisesta rikosasioissa annettuihin tuomioihin, joissa määrätään vapausrangaistus tai vapauden menetyksen käsittävä toimenpide, niiden täytäntöön panemiseksi Euroopan unionissa). Vaihtoehtoisesti sovelletaan Italian tällä alalla tekemiä kahdenvälisiä kansainvälisiä sopimuksia.

Päivitetty viimeksi: 22/03/2023

Tämän sivuston eri kieliversioita ylläpitävät asianomaiset jäsenvaltiot. Käännökset on tehty Euroopan komissiossa. Muutokset, joita jäsenvaltiot ovat saattaneet tehdä tekstin alkuperäisversioon, eivät välttämättä näy käännöksissä.Euroopan komissio ei ole vastuussa tässä asiakirjassa esitetyistä tai mainituista tiedoista. Ks. oikeudellinen huomautus, josta löytyvät tästä sivustosta vastaavan jäsenvaltion tekijänoikeussäännöt.