Otvoreni postupci u području građanskog pravosuđa koji su započeti prije isteka prijelaznog razdoblja nastavit će se na temelju prava EU-a. Na temelju uzajamnog sporazuma s Ujedinjenom Kraljevinom na portalu e-pravosuđe do kraja 2022. ostat će dostupne informacije povezane s Ujedinjenom Kraljevinom.
Naši prevoditelji trenutačno pripremaju jezičnu inačicu koju vidite.
Sljedeći jezici već su prevedeni.
Swipe to change

Optuženik (kazneni postupak)

Imajte na umu da se ovi informativni listići odnose samo na Englesku i Wales.   Ako želite doznati svoja prava u drugim dijelovima Ujedinjene Kraljevine, pogledajte zasebne informativne listiće za Škotsku i Sjevernu Irsku. Na ovim je informativnim listićima pojašnjeno što se događa ako ste osumnjičeni ili optuženi za kazneno djelo za koje se pokreće suđenje. Informacije o manjim prometnim prekršajima, koji se obično kažnjavaju novčanom kaznom, potražite na informativnom listiću 5.   Ako ste žrtva kaznenog djela, sve informacije o svojim pravima možete pronaći ovdje.

Sažetak kaznenog postupka

Uobičajene faze u kaznenom postupku su sljedeće:

 • Policija istražuje je li kazneno djelo počinjeno i tko ga je počinio te prikuplja dokaze.
 • Kada utvrdi osumnjičenika, policija po potrebi može uhititi tu osobu i ispitati ju o kaznenom djelu.
 • Ako policija misli da je osumnjičenik možda počinio kazneno djelo, savjetuje se sa Službom krunskog tužiteljstva (CPS) oko toga hoće li ga optužiti – odnosno, hoće podnijeti službenu optužnicu i pokrenuti suđenje
 • CPS odlučuje o odgovarajućim točkama optužbe i osumnjičeniku uručuje službeni dokument s opisom optužbi.
 • Prije suđenja održavaju se sudska ročišta kako bi se utvrdilo kako će se optuženik izjasniti te kako bi se provjerilo je li slučaj spreman za suđenje.
 • Tužitelj iznosi dokaze na suđenju.  Optuženik također može iznijeti dokaze u svoju obranu. O teškim kaznenim djelima odlučuje porota, a o manje teškima magistrati.
 • Nakon izlaganja svih dokaza magistrati ili porota donose presudu.
 • Ako je optuženik proglašen krivim, sudac utvrđuje kaznu.
 • Moguća je žalba na odluku.

Informativni listići sadržavaju detalje o svim fazama u postupku i o vašim pravima.  Te informacije nisu zamjena za pravni savjet te trebaju poslužiti samo kao smjernice.

Uloga Europske komisije

Imajte na umu da Europska komisija nema ulogu u kaznenim postupcima u državama članicama te vam ne može pomoći.  U ovim informativnim listićima navedene su informacije o tome kako se i kome žaliti.

Kliknite poveznice u nastavku da biste doznali potrebne informacije.

1 – Dobivanje pravnog savjeta

2 – Moja prava tijekom istrage kaznenog djela

 • Istraga i uhićenje
 • Ispitivanje i optužnica
 • Dolasci na sud prije suđenja
 • Priprema slučaja prije suđenja

3 – Moja prava tijekom suđenja

4 – Moja prava nakon suđenja

 • Dodatne informacije o ročištima u žalbenom postupku

5 – Prekršaji u cestovnom prometu

Posljednji put ažurirano: 01/12/2016

Verziju ove stranice na nacionalnom jeziku održava odgovarajuća država članica. Prijevode je napravila služba Europske komisije. Moguće promjene u originalu koje su unijela nadležna nacionalna tijela možda još nisu vidljive u drugim jezičnim verzijama. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest kako biste vidjeli propise o autorskim pravima države članice odgovorne za ovu stranicu.

Povratne informacije

Koristite se obrascem u nastavku kako biste podijelili svoje komentare i povratne informacije o našoj novoj internetskoj stranici