Otvoreni postupci u području građanskog pravosuđa koji su započeti prije isteka prijelaznog razdoblja nastavit će se na temelju prava EU-a. Na temelju uzajamnog sporazuma s Ujedinjenom Kraljevinom na portalu e-pravosuđe do kraja 2022. ostat će dostupne informacije povezane s Ujedinjenom Kraljevinom.
Izvorna jezična inačica ove stranice engleski nedavno je izmijenjena. Naši prevoditelji trenutačno pripremaju jezičnu inačicu koju vidite.
Sljedeći jezici već su prevedeni.
Swipe to change

Optuženik (kazneni postupak)

Ako ste osumnjičeni ili optuženi za zločin, važno je dobiti neovisni pravni savjet.  Ovaj informativni listić sadržava informacije o pronalasku i plaćanju odvjetnika.

U policijskoj postaji

Ako vas ispituju u policijskoj postaji, imate pravo zatražiti besplatni pravni savjet pa čak i ako niste uhićeni. Od policije možete zatražiti da se obrati određenom odvjetničkom društvu za pravnu pomoć koje ste odabrali ili pravnom savjetniku po službenoj dužnosti koji je dostupan 24 sata dnevno i pravni je savjetnik neovisan o policiji.  Za neka kaznena djela neovisni savjetnici daju savjete telefonom. U slučaju težih kaznenih djela pravni savjetnik može s vama doći u policijsku postaju.

Ako želite drugog odvjetnika, možete ga pronaći pomoću Odvjetničke komore (Law Society), , Vijeća odvjetničke komore (Bar Council), , Savjetodavnog centra za građane (Citizens Advice Bureau) ili Udruženja za pravne savjete zajednice (Civil Legal Advice). Ako odlučite da ne želite usluge pravnog savjetnika po službenoj dužnosti, možda ćete morati platiti neke troškove.

Ako zatražite pravni savjet, policija mora pričekati dok odvjetnik ne razgovara s vama prije no što vas ispita. Ako ne želite odvjetnika, ali se predomislite, u bilo kojem trenutku možete ga besplatno zatražiti.

Ako niste u policijskom pritvoru

Ako niste u policijskom pritvoru ali ste optuženi za zločin, trebali biste se obratiti odvjetniku što je prije moguće.  Ako ne znate nijednog odvjetnika, možete ga pronaći pomoću Odvjetničke komore (Law Society), , Vijeća odvjetničke komore (Bar Council), , Savjetodavnog centra za građane (Citizens Advice Bureau) ili Udruženja za pravne savjete zajednice (Civil Legal Advice). Ovisno o svojim financijskim okolnostima, možda ste kvalificirani za besplatni pravni savjet. Odvjetnik će vam moći reći jeste li kvalificirani, ali morat ćete navesti informacije o svojim financijama (npr. platnu listu).

Besplatne su usluge odvjetnika dostupne samo u okviru programa Agencije za pravnu pomoć (Legal Aid Agency) ili službe javnog branitelja, u gradovima koji nude tu mogućnost. Ako se obratite udruženju za pravne savjete zajednice, možete provjeriti koji su odvjetnici članovi tih programa.

Na sudu

Ako vaš predmet završi na sudu, imate pravo na pravno zastupanje. Služba za pravnu pomoć u kaznenim stvarima osobama kojima se sudi jamči pravni savjet i zastupanje. Je li usluga besplatna ovisi o ozbiljnosti predmeta i vašim financijskim okolnostima.  Ako nemate odvjetnika, kada dođete na sud odmah zatražite susret s pravnim zastupnikom po službenoj dužnosti.

Pravni savjet i pravno zastupanje na Magistratskom sudu besplatni su ako je predmet ozbiljan; a ako nije, možda ćete morati platiti dio troškova ovisno o vašem predmetu, dobi i prihodima. Ako ste mlađi od 18 godina ili primate određena državna davanja, dobivate besplatno pravno zastupanje. Pravni zastupnik po službenoj dužnosti na sudu ili član sudskog osoblja može vam to objasniti.

Ako se suđenje u vašem predmetu vodi pred Krunskim sudom, imate pravo na pravni savjet i zastupanje. Ako godišnji raspoloživi prihod vašega kućanstva iznosi 37 500 GBP ili premašuje taj prag, nemate pravo na pravnu pomoć.  Možda ćete morati platiti i dio troškova pravnog zastupanja izračunatih na temelju vaših prihoda i kapitala, a ovisno o vašoj financijskoj situaciji.

Ako vas na Krunskom sudu proglase nevinim, mogu vam se vratiti troškovi. Ako vas proglase krivim, možda ćete morati platiti dio troškova.

Ostale poveznice

Agencija za pravnu pomoć

Vodič odvjetničke komore

Vodiči savjetodavnog centra za građane (UK)

Služba za pravnu pomoć u kaznenim stvarima

Generalno vijeće odvjetničke komore

Posljednji put ažurirano: 01/12/2016

Verziju ove stranice na nacionalnom jeziku održava odgovarajuća država članica. Prijevode je napravila služba Europske komisije. Moguće promjene u originalu koje su unijela nadležna nacionalna tijela možda još nisu vidljive u drugim jezičnim verzijama. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest kako biste vidjeli propise o autorskim pravima države članice odgovorne za ovu stranicu.

Povratne informacije

Koristite se obrascem u nastavku kako biste podijelili svoje komentare i povratne informacije o našoj novoj internetskoj stranici