Otvoreni postupci u području građanskog pravosuđa koji su započeti prije isteka prijelaznog razdoblja nastavit će se na temelju prava EU-a. Na temelju uzajamnog sporazuma s Ujedinjenom Kraljevinom na portalu e-pravosuđe do kraja 2024. ostat će dostupne informacije povezane s Ujedinjenom Kraljevinom.

Εναγόμενοι (ποινική διαδικασία)

Engleska i Wales

Σε αυτό το δελτίο και στα υποδελτία του επεξηγείται η διαδικασία που εφαρμόζεται κατά τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων και τι συμβαίνει μετά τη διερεύνηση και πριν την έναρξη της ποινικής δίκης.

Sadržaj omogućio
Engleska i Wales

Ποια είναι τα στάδια της διερεύνησης μιας αξιόποινης πράξης;

Η διερεύνηση μιας αξιόποινης πράξης ξεκινά όταν η αστυνομία υποψιάζεται ότι μπορεί να έχει διαπραχθεί έγκλημα. Η αστυνομία διεξάγει τη διερεύνηση και συλλέγει αποδεικτικά στοιχεία. Σε σοβαρές υποθέσεις, μόλις η αστυνομία θεωρήσει ότι έχει επαρκή στοιχεία για την απαγγελία κατηγορίας, απευθύνεται στην εισαγγελική αρχή του στέμματος (CPS), η οποία συνήθως αποφασίζει εάν πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες και ποιες πρέπει να είναι αυτές. Επίσης, μπορεί να ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση.

Εάν η αστυνομία σάς χαρακτηρίσει ύποπτο, το πρώτο βασικό στάδιο είναι η σύλληψή σας.

Μετά από ένα διάστημα κράτησης προς ανάκριση, το επόμενο βασικό στάδιο είναι η απόφαση για την απαγγελία κατηγορίας. Εάν η αστυνομία κρίνει ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση και δεν είναι αναγκαίο να παραμείνετε υπό κράτηση, πρέπει να σας απελευθερώσουν είτε χωρίς εγγύηση είτε με εγγύηση, ζητώντας σας να επιστρέψετε στο αστυνομικό τμήμα σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Εάν ωστόσο πρόκειται να σας απαγγελθεί κατηγορία για τη διάπραξη αδικήματος και η αστυνομία κρίνει ότι πρέπει να παραμείνετε υπό κράτηση, θα προσαχθείτε ενώπιον δικαστηρίου, το οποίο αποφασίζει εάν θα αφεθείτε ελεύθερος υπό εγγύηση πριν τη δίκη.

Εάν εξετάζεστε για φερόμενες ως τρομοκρατικές ενέργειες, τα δικαιώματά σας και οι εξουσίες της αστυνομίας διαφέρουν από αυτές που ακολουθούν (βλ. Νόμο για την πάταξη της τρομοκρατίας του 2000 ο οποίος δεν εμπίπτει στο πεδίο αυτών των δελτίων).

Εάν είστε ηλικίας κάτω των 18 υπάρχουν πρόσθετες εγγυήσεις. Ζητήστε από τον δικηγόρο σας να σας τις εξηγήσει.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά σας πριν η υπόθεση παραπεμφθεί σε δίκη, ανατρέξτε στους ακόλουθους συνδέσμους:

Διερεύνηση της υπόθεσης και σύλληψη (1)

Γιατί μου κάνει ερωτήσεις η αστυνομία;

Εάν η αστυνομία υποψιάζεται ότι έχετε διαπράξει ένα έγκλημα ή ότι έχετε στοιχεία για ένα έγκλημα, μπορούν να σας απευθύνουν ερωτήσεις.

Πρέπει να πάω στο αστυνομικό τμήμα;

Η αστυνομία μπορεί να σας σταματήσει, να σας ερευνήσει και να σας απευθύνει έναν περιορισμένο αριθμό ερωτήσεων στον δρόμο ή σε άλλο δημόσιο χώρο. Εάν ερωτηθείτε, πρέπει να πείτε στην αστυνομία το όνομά σας και τη διεύθυνσή σας. Εάν η αστυνομία σάς υποψιάζεται για την τέλεση εγκλήματος, μπορεί να σας ζητηθεί να μεταβείτε στο αστυνομικό τμήμα οικειοθελώς. Επίσης η αστυνομία έχει την εξουσία να σας συλλάβει και να σας μεταφέρει στο αστυνομικό τμήμα παρά τη θέλησή σας, αλλά πρέπει να σας πουν γιατί κάνουν κάτι τέτοιο.

Μπορώ να φύγω από το αστυνομικό τμήμα;

Εάν είστε στο αστυνομικό τμήμα με την ιδιότητα του υπόπτου ή του πιθανού μάρτυρα, αλλά δεν σας έχουν συλλάβει, μπορείτε να φύγετε ανά πάσα στιγμή.

Τι γίνεται αν με συλλάβουν;

Εάν η αστυνομία επιθυμεί να σας κρατήσει στο αστυνομικό τμήμα, πρέπει να σας συλλάβει και πρέπει να σας εκθέσουν τους λόγους και η σύλληψη να είναι αναγκαία. Η αστυνομία μπορεί να σας ερευνήσει, να λάβει τα δακτυλικά σας αποτυπώματα και δείγμα DNA και να προβεί και σε άλλες σωματικές έρευνες, που αναφέρονται εδώ.

Τι γίνεται εάν δεν ομιλώ τη γλώσσα;

Εάν δεν κατανοείτε την αγγλική γλώσσα, η αστυνομία πρέπει να σας διαθέσει διερμηνέα, χωρίς χρέωση. Δεν μπορεί να υποβάλλεστε σε ανάκριση χωρίς διερμηνέα.

Μπορώ να έχω δικηγόρο;

Εάν συλληφθείτε, έχετε δικαίωμα να συμβουλευτείτε δικηγόρο. Εάν δεν γνωρίζετε κάποιον δικηγόρο, η αστυνομία θα καλέσει τον συνήγορο υπηρεσίας, βλ. Δελτίο 1.

Τι γίνεται εάν είμαι κάτω των 17 ετών ή ευάλωτος ενήλικος;

Εάν είστε ηλικίας κάτω των 17 ετών ή είστε ευάλωτος ενήλικος, δεν επιτρέπεται να σας ανακρίνουν χωρίς την παρουσία ενδεδειγμένου ενηλίκου, κάτι για το οποίο μεριμνά η αστυνομία.

Αυτό το πρόσωπο σας υποστηρίζει και σας συμβουλεύει στην επικοινωνία με την αστυνομία, όμως δεν είναι δικηγόρος και δεν παρέχει νομικές συμβουλές. Ο ενδεδειγμένος ενήλικος μπορεί να είναι μέλος της οικογένειας, φίλος ή εθελοντής ή επαγγελματίας υγείας/κοινωνικής μέριμνας.

Μπορεί η αστυνομία να μου κάνει έρευνα;

Ακόμη και εάν δεν έχετε συλληφθεί, η αστυνομία μπορεί να σας σταματήσει και να ερευνήσει εσάς ή το όχημά σας, μόνο όμως εφόσον υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι έχετε στην κατοχή σας κλεμμένα ή απαγορευμένα αντικείμενα ή έχετε διαπράξει ποινικό αδίκημα.

Μπορεί η αστυνομία να λάβει τα δακτυλικά μου αποτυπώματα ή δείγματα DNA;

Εάν δεν έχετε συλληφθεί, δεν είστε υποχρεωμένος να δώσετε τα δακτυλικά σας αποτυπώματα ή άλλα δείγματα και η αστυνομία δεν μπορεί να τα λάβει χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Ωστόσο, εάν έχετε συλληφθεί, η αστυνομία έχει δικαίωμα να λάβει δείγματα αίματος, σάλιου ή άλλων σωματικών ιστών χωρίς τη συγκατάθεσή σας.

Είμαι υποχρεωμένος να συμμετέχω σε αναγνωριστικές παρατάξεις υπόπτων;

Εάν έχετε συλληφθεί, η αστυνομία μπορεί να σας ζητήσει να συμμετάσχετε σε αναγνωριστική παράταξη υπόπτων. Εάν αρνηθείτε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας στη δίκη. Κανονικά, η διαδικασία έγκειται στην επίδειξη φωτογραφιών από βίντεο στο θύμα ή στον μάρτυρα/στους μάρτυρες. Ο συνήγορος υπηρεσίας μπορεί να σας συμβουλέψει σχετικά.

Μπορεί η αστυνομία να ερευνήσει το αυτοκίνητο ή την κατοικία μου;

Εάν έχετε συλληφθεί, η αστυνομία μπορεί, κατόπιν εξουσιοδότησης ανώτερου αξιωματικού, να προβεί σε έρευνα του αυτοκινήτου και της κατοικίας σας και να κατασχέσει οποιοδήποτε περιουσιακό σας στοιχείο, εάν είναι σχετικό με τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Μπορώ να έρθω σε επικοινωνία με κάποιον φίλο ή μέλος της οικογένειας μου;

Ναι, για να τους πείτε πού είστε.

Μπορεί να με δει γιατρός, εάν το χρειαστώ;

Εάν χρειάζεστε ιατρική φροντίδα, έχετε δικαίωμα να σας δει γιατρός.

Κατάγομαι από άλλο κράτος μέλος. Μπορώ να επικοινωνήσω με την πρεσβεία μου;

Ναι. Εκπρόσωπος της πρεσβείας θα μεταβεί στο αστυνομικό τμήμα ή θα επικοινωνήσει μαζί σας για να δει εάν χρειάζεστε βοήθεια. Εάν έχετε συλληφθεί και κρατείστε, η αστυνομία υποχρεούται να ενημερώνει τα προξενεία των ακόλουθων χωρών της ΕΕ: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία και Τσεχική Δημοκρατία.

Τι γίνεται εάν με συλλάβουν βάσει Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης;

Εάν από κάποιο κράτος μέλος εκδοθεί Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, μπορεί να συλληφθείτε σε άλλο κράτος μέλος και να εκδοθείτε στη εν λόγω χώρα μετά από ακροαματική διαδικασία ενώπιον δικαστή. Δικαιούστε δικηγόρο και διερμηνέα, εάν χρειάζεστε, βλ. Δελτίο 1.

Πότε μου απαγγέλλει κατηγορίες η αστυνομία;

Εάν η αστυνομία αποφασίσει ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία εναντίον σας, μπορεί να σας απαγγείλει κατηγορία για το έγκλημα. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται το έγκλημα που η αστυνομία θεωρεί ότι έχετε διαπράξει. Μετά την απαγγελία της κατηγορίας η αστυνομία δεν μπορεί πλέον να σας ανακρίνει σχετικά με το έγκλημα.

Για πόσο χρόνο μπορεί να παραμείνω υπό κράτηση από την αστυνομία μετά τη σύλληψη;

Αφού συλληφθείτε, η αστυνομία μπορεί να σας κρατήσει στο αστυνομικό τμήμα για 24 ώρες το μέγιστο. Με απόφασή του, ανώτερος αξιωματικός μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της κράτησης έως τις 36 ώρες, εάν έχει βάσιμες ενδείξεις να θεωρεί ότι απαιτείται συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων, ότι το αδίκημα είναι σοβαρό και ότι η διερεύνησή του διεξάγεται κανονικά. Μετά τη λήξη αυτού του χρονικού διαστήματος πρέπει να σας απαγγελθούν κατηγορίες ή να αφεθείτε ελεύθερος. Εάν η αστυνομία επιθυμεί να σας κρατήσει περισσότερο, πρέπει να πάρει άδεια από το πταισματοδικείο. Το δικαστήριο μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της κράτησης έως τις 96 ώρες το μέγιστο.

Καταγγελίες κατά της αστυνομίας.

Εάν πιστεύετε ότι η αστυνομία σας κακομεταχειρίστηκε, μπορείτε να καταθέσετε καταγγελία είτε στην αστυνομία, είτε στην Ανεξάρτητη επιτροπή καταγγελιών κατά της αστυνομίας.

Ανάκριση και απαγγελία κατηγορίας (2)

Πότε μπορούν να με ανακρίνουν;

Εάν έχετε συλληφθεί και κρατείστε σε αστυνομικό τμήμα, ο υπεύθυνος για την κράτηση αξιωματικός πρέπει να διασφαλίζει ότι είστε σε πνευματική και σωματική κατάσταση που να σας επιτρέπει να υποβληθείτε σε ανάκριση. Κάθε εικοσιτετράωρο πρέπει να έχετε συνεχόμενο διάστημα τουλάχιστον οκτώ ωρών ανάπαυσης, χωρίς να σας ανακρίνουν. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης πρέπει να σας επιτρέπουν να κάνετε διάλειμμα ξεκούρασης 15 λεπτών κάθε δύο ώρες. Κατά κανόνα έχετε δικαίωμα να παρίσταται δικηγόρος κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

Είμαι υποχρεωμένος να απαντώ στις ερωτήσεις της αστυνομίας;

Δεν είστε υποχρεωμένος να απαντάτε σε ερωτήσεις. Εάν η αστυνομία σας υποψιάζεται για κάποιο έγκλημα, πρέπει να σας κοινοποιήσει επίσημη ειδοποίηση (προειδοποίηση), πριν σας απευθύνουν ερωτήσεις. Σας προειδοποιούν ότι δεν είστε υποχρεωμένος να απαντήσετε σε ερωτήσεις αλλά ότι εάν πείτε κάτι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο στο δικαστήριο. Επίσης, πρέπει να σας ενημερώσουν ότι εάν παραλείψετε να πείτε κάτι το οποίο θέλετε να επικαλεστείτε αργότερα στο δικαστήριο, το γεγονός ότι δεν το αναφέρατε στην αστυνομία μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας στη δίκη.

Πώς διεξάγονται οι αστυνομικές ανακρίσεις;

Οι ανακρίσεις στο αστυνομικό τμήμα πραγματοποιούνται σε ανακριτικό δωμάτιο και ηχογραφούνται πάντοτε. Πριν από την ανάκριση πρέπει να σας εξηγούν τη διαδικασία της ηχογράφησης.

Πότε μου απαγγέλλει κατηγορίες η αστυνομία;

Όταν η αστυνομία θεωρεί ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία εναντίον σας, μπορεί να σας απαγγείλει κατηγορία για το έγκλημα. Σε αυτή την περίπτωση, η αστυνομία δεν μπορεί να σας ανακρίνει περαιτέρω σχετικά με το έγκλημα. Οι κατηγορίες μπορεί να τροποποιηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας.

Εμφανίσεις στο δικαστήριο πριν από τη δίκη (3)

Πότε εμφανίζομαι στο δικαστήριο για πρώτη φορά;

Εάν έχετε τεθεί υπό κράτηση, πρέπει να προσαχθείτε ενώπιον του δικαστηρίου την επόμενη ημέρα που συνεδριάζει. Κατά κανόνα, η πρώτη ακρόαση διεξάγεται στο πταισματοδικείο.

Δικαιούμαι να έχω δικηγόρο;

Δικαιούστε να έχετε δικηγόρο στο δικαστήριο. Εάν δεν έχετε δικό σας δικηγόρο, θα σας εκπροσωπήσει ο συνήγορος υπηρεσίας, βλ. Δελτίο 1.

Θα υπάρχει διερμηνέας σε περίπτωση που δεν μιλώ τη γλώσσα;

Εάν δεν μιλάτε αγγλικά, θα σας διατεθεί διερμηνέας δωρεάν, για τη μετάφραση όλης της διαδικασίας ενώπιον του δικαστηρίου.

Μπορώ να αφεθώ ελεύθερος;

Εάν έχετε τεθεί υπό κράτηση, μπορείτε να αιτηθείτε ενώπιον του δικαστηρίου να αφεθείτε με εγγύηση. Εάν γίνει δεκτό το αίτημά σας, μπορεί να μην είναι απαραίτητο να καταθέσετε χρήματα.

Το αίτημα εγγυοδοσίας συνήθως γίνεται δεκτό όταν δεν έχετε ποινικό μητρώο και το δικαστήριο κρίνει ότι δεν αποτελείτε κίνδυνο για την κοινωνία, ότι δεν θα επηρεάσετε τους μάρτυρες και ότι θα παραστείτε στο δικαστήριο όταν απαιτείται. Η εγγυοδοσία μπορεί να τελεί υπό προϋποθέσεις, π.χ. να διαμένετε σε συγκεκριμένη διεύθυνση, να παραδώσετε στην αστυνομία το διαβατήριό σας ή να φορέσετε ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Εάν το δικαστήριο δεν κάνει δεκτό το αίτημα εγγυοδοσίας, θα προφυλακιστείτε έως την εκδίκαση της υπόθεσης.

Μπορώ να ασκήσω έφεση κατά της απόφασης προφυλάκισης;

Ναι. Ζητήστε από τον δικηγόρο σας να σας συμβουλεύσει.

Θα εμφανιστώ και πάλι στο δικαστήριο πριν από τη δίκη;

Ναι. Θα σας συμβουλεύσει ο δικηγόρος σας.

Για πόσο χρόνο μπορεί να παραμείνω προφυλακιστέος πριν τη δίκη;

Εάν έχετε προφυλακιστεί, η δίκη σας πρέπει να διεξαχθεί εντός ορισμένων προθεσμιών.

Συνήθως, μια δίκη ενώπιον δικαστηρίου του στέμματος αρχίζει εντός 182 ημερών από την προφυλάκισή σας. Εάν δεν αρχίσει η δίκη, μπορείτε να αιτηθείτε να αφεθείτε ελεύθερος με εγγύηση. Σε λιγότερο σοβαρές υποθέσεις, η δίκη πρέπει να λάβει χώρα εντός 56 ημερών. Εάν δεν αρχίσει, θα αφεθείτε ελεύθερος με εγγύηση.

Προετοιμασία της υπόθεσης πριν από τη δίκη (4)

Τι συμβαίνει πριν τη δίκη;

Κατά το χρονικό διάστημα που προηγείται της δίκης, η εισαγγελική αρχή του στέμματος (CPS) συνεχίζει να εξετάζει εάν από τα αποδεικτικά στοιχεία της υπόθεσης δικαιολογείται η άσκηση ποινικής δίωξης. Ο εισαγγελέας γνωστοποιεί στον δικηγόρο σας τα στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον σας στη δίκη. Για παράδειγμα, εάν τα στοιχεία προκύπτουν από μάρτυρες, θα σας δοθούν οι γραπτές τους καταθέσεις. Η εισαγγελία οφείλει επίσης να σας γνωστοποιεί κάθε αποδεικτικό υλικό που μπορεί να αποδυναμώνει τους ισχυρισμούς της ή να ενισχύει τους δικούς σας. Ο εισαγγελέας πρέπει να εξετάζει συνεχώς τα αποδεικτικά στοιχεία και να σας γνωστοποιεί κάθε υλικό που εμπίπτει σε αυτόν τον έλεγχο.

Κατάγομαι από άλλο κράτος μέλος. Θα πρέπει να βρίσκομαι στην Αγγλία/Ουαλία το διάστημα πριν από τη δίκη;

Εάν δεν έχετε τεθεί υπό κράτηση ή έχετε αφεθεί με εγγύηση, μπορείτε να επιστρέψετε στη χώρα σας. Ωστόσο, μπορεί να μην γίνει δεκτό το αίτημα εγγυοδοσίας εάν ο εισαγγελέας επιθυμεί να μείνετε στην Αγγλία ή στην Ουαλία για όσο διάστημα διεξάγεται η διερεύνηση της υπόθεσης. Το δικαστήριο μπορεί να δεχτεί την εγγύηση υπό τον όρο ότι θα παραμείνετε στην Αγγλία. Η παραβίαση αυτού του όρου συνιστά αδίκημα. Εάν αφεθείτε με εγγύηση πρέπει να δώσετε μια διεύθυνση στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην οποία θα μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μαζί σας. Αυτή μπορεί να είναι η διεύθυνση του δικηγόρου σας.

Εάν έχω επιστρέψει στο κράτος μέλος καταγωγής μου, πρέπει να επιστρέψω στην Αγγλία/Ουαλία πριν από τη δίκη;

Πιθανόν. Για κάποιες ακροάσεις της προδικασίας, ο δικηγόρος σας μπορεί να ζητήσει να μην παρίσταστε ή μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχετε με απευθείας σύνδεση μέσω βίντεο.

Η υπόθεση οδηγείται πάντοτε σε δίκη;

Η υπόθεση σας δεν είναι απαραίτητο να οδηγηθεί στο δικαστήριο. Η CPS μπορεί να αποφασίσει να μην απαγγείλει κατηγορία ή μπορεί να εισηγηθεί την επιβολή υπό όρους προειδοποίησης, π.χ. προστίμου. Εάν συμφωνήσετε, παραδέχεστε ότι έχετε διαπράξει το έγκλημα. Θα καταχωρηθεί στο ποινικό μητρώο σας και δεν θα μπορείτε να ασκήσετε έφεση.

Τι είδους αποδεικτικά στοιχεία θα συλλέξει η εισαγγελία;

Η αστυνομία θα εξετάσει μάρτυρες και επίσης θα συλλέξει υλικά και εργαστηριακά αποδεικτικά στοιχεία. Για παράδειγμα, μπορεί να συλλέξουν έγγραφα από την οικία ή τον χώρο εργασίας σας, μπορεί να ερευνήσουν το αυτοκίνητό σας ή να λάβουν δείγματα από το DNA σας (π.χ. τρίχες, σάλιο κλπ.).

Μπορώ να εμποδίσω την εισαγγελία να συλλέξει συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία;

Μερικές φορές η αστυνομία πρέπει να έχει λάβει ένταλμα έρευνας, το οποίο μπορεί να προσβληθεί. Συνήθως τα εντάλματα πρέπει να αναφέρουν ειδικά τι μπορεί να ερευνηθεί και για ποιο λόγο. Εάν η αστυνομία δεν συμμορφωθεί με το ένταλμα, τα αποδεικτικά στοιχεία που συλλέγονται μπορεί να μην γίνουν δεκτά στο δικαστήριο.

Θα μου ζητηθούν πληροφορίες για το ποινικό μου μητρώο;

Η εισαγγελία συλλέγει πληροφορίες για το ποινικό σας μητρώο, συμπεριλαμβανομένων των καταδικών σας εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

Είναι δυνατόν να αλλάξουν οι κατηγορίες εναντίον μου πριν από τη δίκη;

Ναι. Αυτό εξαρτάται από την αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων από την εισαγγελία. Ο δικηγόρος σας μπορεί να ζητήσει την αλλαγή των κατηγοριών.

Τι γίνεται εάν έχω καταδικαστεί για το ίδιο αδίκημα σε άλλο κράτος μέλος;

Εάν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση από δικαστήριο άλλου κράτους μέλους δεν μπορεί να δικαστείτε ξανά βάσει των ίδιων πραγματικών περιστατικών σε άλλο κράτος μέλος.

Μπορώ να παραδεχτώ την ενοχή μου πριν από τη δίκη;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, εάν θέλετε να παραδεχτείτε την ενοχή σας για τις κατηγορίες που σας απευθύνονται πριν από τη δίκη, μπορείτε να το πράξετε. Εάν παραδεχτείτε την ενοχή σας, κατά κανόνα σας επιβάλλεται πολύ χαμηλότερη ποινή σε σχέση με την κατ’ αντιδικία δίκη. Εάν αποφασίσετε να παραδεχτείτε την ενοχή σας, συνήθως δεν μπορείτε να ασκήσετε έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης, η οποία καταχωρείται στο ποινικό σας μητρώο.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Νόμος περί ποινικής δικονομίας και ερευνών του 1996 (όπως έχει τροποποιηθεί)

Νόμος περί ποινικής δικαιοσύνης του 2003 (όπως έχει τροποποιηθεί)

Νόμος περί αστυνομίας και ποινικών πειστηρίων του 1984

Κώδικες ορθής πρακτικής

Νόμος περί εγγυοδοσίας του 1976 (όπως έχει τροποποιηθεί)

Νόμος περί δίωξης αδικημάτων του 1985, άρθρο 22 (όπως έχει τροποποιηθεί)

Νόμος περί σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος και αστυνομίας του 2005

Νόμος για την πάταξη της τρομοκρατίας του 2000

Τελευταία επικαιροποίηση: 01/12/2016

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.