Syytetyt (rikosoikeudelliset menettelyt)

Slovakia

Sisällön tuottaja:
Slovakia

A) Voinko hakea muutosta tuomioistuimen päätökseen?

Kun syyte on nostettu, tuomioistuin voi myös tehdä päätöksen rangaistusmääräyksellä käsittelemättä asiaa pääkäsittelyssä. Jos tuomioistuin on antanut rangaistusmääräyksen, voit antaa siihen vastineen kahdeksan päivän kuluessa tiedoksiannosta. Jos annat vastineen, rangaistusmääräys kumotaan ja tuomioistuin järjestää asiaa koskevan pääkäsittelyn.

Ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimen tuomioon voidaan hakea muutosta heti tuomion julistamisen jälkeen tai 15 päivän kuluessa tuomion julistamisesta. Jos et ollut läsnä tuomioistuimessa, kun tuomio julistettiin, muutosta tuomioon on haettava 15 päivän kuluessa kirjallisen päätöksen vastaanottamisesta tuomion antaneessa tuomioistuimessa. Voit hakea muutosta koko tuomioon tai vain osaan siitä.

Jos haet muutosta, tuomio ei ole lainvoimainen ja täytäntöönpanokelpoinen ennen muutoksenhakutuomioistuimen antamaa päätöstä.

Muutoksenhakutuomioistuin hylkää muutoksenhakupyynnön, jos se on tehty myöhässä, jos olet luopunut muutoksenhakuoikeudesta tai jos se katsoo, että ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimen tuomio on asianmukainen ja lainmukainen. Tällainen päätös on lainvoimainen ja täytäntöönpanokelpoinen.

Muussa tapauksessa muutoksenhakutuomioistuin voi myös kumota tuomion ja palauttaa asian tuomioistuimen käsiteltäväksi tai ratkaista asian itse.

B) Mitä muita muutoksenhakukeinoja minulla on?

Muutoksenhakutuomioistuimen päätökseen ei voi hakea muutosta.

Voit hakea muutosta Slovakian korkeimmalta oikeudelta, tehdä valituksen oikeusministeriöön tai ehdottaa uudelleenkäsittelyä, mutta päätös on edelleen lainvoimainen ja täytäntöönpanokelpoinen. Jos sinulle on esimerkiksi määrätty ehdoton vankeusrangaistus, on sinun ryhdyttävä suorittamaan vankeusrangaistusta.

Voit hakea muutosta kolmen vuoden määräajassa asiaa koskevan kirjallisen päätöksen vastaanottamisesta siinä tuomioistuimessa, joka on ratkaissut asian ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimena. Muutosta voi hakea vain rikosprosessilaissa säädettyjen perusteiden nojalla.

Voit hakea uudelleenkäsittelyä, jos menettelyn päättymisen jälkeen ilmenee uusia tosiseikkoja, joita ei tunnettu menettelyn aikana ja jotka ovat niin merkittäviä, että lopullista päätöstä voidaan muuttaa.

C) Mitkä ovat tuomion seuraukset?

i) Rikosrekisteriote

Jos sinun on todettu syyllistyneen rikokseen, tiedot siitä kirjataan rikosrekisteriin, ja eri kansalliset viranomaiset voivat pyytää niitä esimerkiksi rikosasian käsittelyn yhteydessä. Rikosrekisteriin liittyviin tietoihin kirjataan kaikki tuomiot, mutta rikosrekisteriotteeseen ei merkitä kärsittyjä tuomioita.

v) Tuomion täytäntöönpano, vankien siirtäminen, valvontarangaistus ja vaihtoehtoiset seuraamukset

Kun tuomioistuimen päätös, jolla sinulle määrätään ehdoton vankeusrangaistus, tulee täytäntöönpanokelpoiseksi, tuomioistuin pyytää sinut suorittamaan vankeusrangaistusta tai määrää sinut luovutettavaksi suorittamaan vankeusrangaistusta.

Voit pyytää tuomioistuimelta rangaistuksen täytäntöönpanon lykkäystä vakavaan sairauteen sairastumisen vuoksi. Jos sinut tuomitaan enintään yhdeksi vuodeksi vankeusrangaistukseen, tuomioistuin voi painavista syistä lykätä täytäntöönpanoa enintään kolmella kuukaudella tai poikkeustilanteissa mahdollisesti myös pidempään.

Jos sinulle on määrätty ehdollinen vankeusrangaistus koeajalla, sinun on suostuttava ehdonalaisvalvojan valvontaan, ja tuomioistuin valvoo käyttäytymistäsi määrätyn koeajan ajan. Tuomioistuin voi päättää, että näyttö koeajalla riittää eduksesi, tai vastaavasti päättää, että näyttö koeajalla ei riitä, jolloin se määrää myös vapausrangaistuksen täytäntöönpanosta.

Vankeusrangaistuksen vaihtoehtona olevat seuraamukset voidaan määritellä vaihtoehtoisiksi rangaistuksiksi. Niiden tarkoituksena on jättää tuomittu vapaaksi ja suojella samalla yhteiskuntaa.

Kyse on seuraavanlaisista rangaistuksista: kotiaresti, yhdyskuntapalvelu, sakko, vapausrangaistuksen täytäntöönpanon lykkääminen ja ehdonalainen rangaistuksen täytäntöönpanon lykkääminen.

Päivitetty viimeksi: 02/03/2022

Tämän sivuston eri kieliversioita ylläpitävät asianomaiset jäsenvaltiot. Käännökset on tehty Euroopan komissiossa. Muutokset, joita jäsenvaltiot ovat saattaneet tehdä tekstin alkuperäisversioon, eivät välttämättä näy käännöksissä.Euroopan komissio ei ole vastuussa tässä asiakirjassa esitetyistä tai mainituista tiedoista. Ks. oikeudellinen huomautus, josta löytyvät tästä sivustosta vastaavan jäsenvaltion tekijänoikeussäännöt.