Εναγόμενοι (ποινική διαδικασία)

Σλοβακία

Περιεχόμενο που παρέχεται από
Σλοβακία

Α) Έχω δικαίωμα να ασκήσω έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου;

Μετά την υποβολή του κατηγορητηρίου, το δικαστήριο μπορεί να εκδώσει απόφαση για επιβολή ποινής με συνοπτική διαδικασία χωρίς δίκη. Εάν το δικαστήριο εκδώσει τέτοια απόφαση, μπορείτε να προβάλετε αντιρρήσεις εντός 8 ημερών από την κοινοποίησή της. Εάν προβάλλετε αντιρρήσεις, η απόφαση για επιβολή ποινής που εκδόθηκε με συνοπτική διαδικασία ακυρώνεται και διεξάγεται επ’ ακροατηρίου συζήτηση.

Μπορείτε να ασκήσετε έφεση κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου αμέσως μετά την απαγγελία της απόφασης ή εντός 15 ημερών από αυτή. Εάν δεν παραστήκατε στο δικαστήριο, πρέπει να ασκήσετε έφεση στο δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση εντός 15 ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης. Μπορείτε να ασκήσετε έφεση κατά της απόφασης στο σύνολό της ή κατά μέρους αυτής.

Σε περίπτωση άσκησης έφεσης, η απόφαση δεν καθίσταται τελεσίδικη ούτε εκτελεστή μέχρι την έκδοση της απόφασης του εφετείου.

Το εφετείο θα απορρίψει την έφεσή σας εάν την καταθέσετε εκπρόθεσμα, εάν έχετε παραιτηθεί από το δικαίωμα άσκησης έφεσης ή εάν το δικαστήριο κρίνει ότι η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου είναι ορθή και σύμφωνη με τον νόμο. Η απόφαση του εφετείου είναι τελεσίδικη και εκτελεστή.

Εναλλακτικά, το εφετείο μπορεί να εξαφανίσει την απόφαση και να αναπέμψει την υπόθεση στο κατώτερο δικαστήριο για κίνηση περαιτέρω διαδικασίας ή να αποφανθεί το ίδιο επί της υπόθεσης.

Β) Ποια άλλα μέσα έννομης προστασίας έχω στη διάθεσή μου;

Δεν επιτρέπεται να ασκήσετε αναίρεση κατά απόφασης του εφετείου.

Μπορείτε να ασκήσετε αναίρεση (dovolanie) η οποία εκδικάζεται ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, να υποβάλετε αίτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ζητώντας του να ασκήσει αναίρεση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου ή να υποβάλετε πρόταση επανεξέτασης της υπόθεσης. Ωστόσο, η τελεσίδικη απόφαση του εφετείου εξακολουθεί να είναι ισχυρή και εκτελεστή. Σε περίπτωση καταδίκης σε φυλάκιση ή κάθειρξη χωρίς τη δυνατότητα δοκιμαστικής αναστολής ή υπό όρο απόλυσης, πρέπει να ξεκινήσετε να εκτίετε τη στερητική της ελευθερίας ποινή που σας επιβλήθηκε.

Μπορείτε να καταθέσετε αίτηση αναίρεσης στο δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση επί της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό εντός 3 ετών από την κοινοποίηση της τελεσίδικης απόφασης που εκδόθηκε επί της υπόθεσης. Αναίρεση μπορεί να ασκηθεί μόνο για συγκεκριμένους λόγους που προβλέπονται στον κώδικα ποινικής δικονομίας.

Μπορείτε να υποβάλετε πρόταση με αίτημα την επανεξέταση της υπόθεσης εάν προκύψουν νέα πραγματικά περιστατικά τα οποία δεν ήταν γνωστά κατά τη διάρκεια της δίκης και εάν τα εν λόγω πραγματικά περιστατικά είναι τόσο σημαντικά ώστε θα μπορούσαν να ανατρέψουν την τελεσίδικη απόφαση.

Γ) Ποιες είναι οι συνέπειες σε περίπτωση που καταδικαστώ;

i) Ποινικό μητρώο

Εάν κριθήκατε ένοχος, οι εν λόγω πληροφορίες τηρούνται στο ποινικό μητρώο. Το ποινικό μητρώο μπορεί να ζητηθεί από διαφορετικές κρατικές αρχές, για παράδειγμα στο πλαίσιο άλλης ποινικής διαδικασίας. Στο αντίγραφο (odpis) ποινικού μητρώου αναγράφονται όλες οι καταδίκες, ενώ στο απόσπασμα (výpis) ποινικού μητρώου δεν αναγράφονται οι διαγραφείσες καταδίκες.

v) Εκτέλεση ποινής, μεταφορά κρατουμένων, δοκιμαστική αναστολή και εναλλακτικές κυρώσεις

Όταν η δικαστική απόφαση με την οποία καταδικαστήκατε σε φυλάκιση ή κάθειρξη καταστεί εκτελεστή, το δικαστήριο θα διατάξει να εμφανιστείτε στη φυλακή για να εκτίσετε την ποινή σας ή θα διατάξει να οδηγηθείτε στη φυλακή.

Μπορείτε να ζητήσετε από το δικαστήριο να αναστείλει την εκτέλεση της ποινής φυλάκισης ή κάθειρξης σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας. Εάν η στερητική της ελευθερίας ποινή που σας επιβλήθηκε δεν υπερβαίνει το 1 έτος, το δικαστήριο μπορεί να αναστείλει την εκτέλεσή της μέχρι 3 μήνες κατ’ ανώτατο όριο (ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε εξαιρετικές περιστάσεις) εάν συντρέχουν σημαντικοί λόγοι.

Εάν σας επιβληθεί ποινή με αναστολή υπό όρους, πρέπει να τεθείτε υπό την εποπτεία αρμόδιου για την κοινωνική επανένταξη λειτουργού, ενώ το δικαστήριο θα εξετάζει τη συμπεριφορά σας κατά τη διάρκεια της καθορισμένης δοκιμαστικής περιόδου. Το δικαστήριο μπορεί να κρίνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση δοκιμαστικής αναστολής και να εκδώσει σχετική απόφαση. Εάν δεν συντρέχουν οι εν λόγω προϋποθέσεις, θα διατάξει την έκτιση της ποινής σας στη φυλακή.

Οι εναλλακτικές κυρώσεις είναι ποινές που εκτίονται αντί της φυλάκισης. Σκοπός τους είναι η εξασφάλιση της προστασίας της κοινωνίας χωρίς να απαιτείται η φυλάκιση του καταδικασθέντος.

Οι εναλλακτικές κυρώσεις είναι οι ακόλουθες: κατ’ οίκον περιορισμός, κοινωφελής εργασία, πρόστιμα, ποινή με αναστολή και ποινή με αναστολή υπό όρους.

Τελευταία επικαιροποίηση: 02/03/2022

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.