Hinweis: Die ursprüngliche Sprachfassung dieser Seite Französisch wurde unlängst geändert. Die Sprachfassung, die Sie ausgewählt haben, wird gerade von unserer Übersetzungsabteilung erstellt.
Swipe to change

Εναγόμενοι (ποινική διαδικασία)

Luxemburg

Inhalt bereitgestellt von
Luxemburg
Es gibt keine amtliche Übersetzung der Sprachfassung, die Sie ansehen.
Zur maschinellen Übersetzung dieses Inhalts. Sie dient lediglich zur Orientierung. Der Urheber dieser Seite übernimmt keinerlei Verantwortung oder Haftung für die Qualität dieses maschinell übersetzten Texts.

Μπορώ να ασκήσω ένδικο μέσο;

Έχετε το δικαίωμα να ασκήσετε έφεση κατά δικαστικής απόφασης εντός 40 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης με δήλωση στο δικαστήριο. Η έφεση αυτή μπορεί να περιορίζεται σε έφεση κατά του ύψους της ποινής ή του αστικού σκέλους.

Δικαιοδοσίες

  • Πταίσμα = ενώπιον του πταισματοδικείου· το ένδικο μέσο ασκείται στο πλημμελειοδικείο
  • Πλημμέλημα = ενώπιον του πλημμελειοδικείου· η έφεση ασκείται στο Εφετείο
  • Κακούργημα = ενώπιον του κακουργιοδικείου· η έφεση ασκείται στο ποινικό τμήμα του Εφετείου.

Τι θα συμβεί αν ασκήσω έφεση;

Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου στο οποίο ασκείται η έφεση ενημερώνεται εντός 24 ωρών για την έφεση. Ορίζει ημερομηνία για την ακροαματική διαδικασία της έφεσης και θα σας ειδοποιήσει.

Μετά από πόσο διάστημα εκδικάζεται η έφεση;

Η έφεση εκδικάζεται σε διάστημα ορισμένων μηνών.

Θα μπορούσα να υποβάλω νέα αποδεικτικά στοιχεία για την έφεση; Ποιοι κανόνες εφαρμόζονται;

Στο πλαίσιο της έφεσης, έχετε δικαίωμα να υποβάλετε νέα αποδεικτικά στοιχεία. Εφαρμόζονται οι νομικοί κανόνες περί αποδεικτικών στοιχείων. Το δικαστήριο αποδέχεται όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που υποβάλλονται νόμιμα. Αντιθέτως, δεν γίνονται αποδεκτοί οι διαδικαστικοί ισχυρισμοί, όπως η ακυρότητα μιας πράξης, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν υποβληθεί κατά την εκδίκαση σε πρώτο βαθμό.

Τι θα συμβεί κατά την εκδίκαση της έφεσης και ποια μπορεί να είναι η απόφαση του δικαστηρίου

Οι δικαστές εξετάζουν εκ νέου τα πραγματικά περιστατικά, αλλά κατά κανόνα δεν επανεξετάζουν τους μάρτυρες, εκτός εάν το δικαστήριο κρίνει ότι είναι απαραίτητο. Επίσης, σε περίπτωση ανάγκης, μπορεί να εξετάσει νέους μάρτυρες.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν μπορεί κατά κανόνα να επιβάλει αυστηρότερη από την ποινή που επιβλήθηκε σε πρώτο βαθμό, εάν μόνο ο κατηγορούμενος προσέβαλε την απόφαση. Σε αυτή την περίπτωση, το δικαστήριο μπορεί αποκλειστικά να επιβεβαιώσει ή να μειώσει την ποινή του κατηγορουμένου. Η επιβολή αυστηρότερης ποινής είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση που η έφεση κατά της απόφασης ασκηθεί από τον εισαγγελέα, γεγονός που συμβαίνει κατά κανόνα, εάν ο κατηγορούμενος ασκήσει έφεση ως προς το ποινικό σκέλος.

Τι συμβαίνει αν γίνει αποδεκτή/απορριφθεί η έφεση;

Έχετε δικαίωμα να υποβάλετε αίτηση αναίρεσης. Το Cour de cassation (ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο) περιορίζεται στον έλεγχο των νομικών στοιχείων χωρίς να εξετάσει τα πραγματικά περιστατικά.

Εάν η πρώτη απόφαση ήταν λανθασμένη, θα λάβω αποζημίωση; Τι είδους; Πώς;

Έχετε δικαίωμα αποζημίωσης αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση αδικαιολόγητης φυλάκισης. Το δικαίωμα αυτό παρέχεται σε κάθε πρόσωπο που έχει προφυλακιστεί για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ημερών, υπό την προϋπόθεση ότι η κράτηση ή η διατήρησή της δεν προκλήθηκε με δική σας υπαιτιότητα.

Εάν η έφεσή μου γίνει αποδεκτή, η καταδίκη μου θα παραμείνει καταχωρημένη στο ποινικό μητρώο μου;

Εάν η έφεσή σας γίνει αποδεκτή και οδηγήσει στην αθώωση σας, η καταδίκη σας δεν θα εγγραφεί στο ποινικό μητρώο σας.

Υπάρχει δυνατότητα άλλου ένδικου μέσου σε περίπτωση απόρριψης του πρώτου; Σε ποιον απευθύνεται; Υπό ποιες περιστάσεις;

Η επανάληψη της διαδικασίας μπορεί να ζητηθεί από κάθε πρόσωπο που έχει αναγνωριστεί ως δράσης ενός κακουργήματος ή πλημμελήματος με τελεσίδικη απόφαση στις ακόλουθες περιστάσεις:

  • Όταν μετά από καταδικαστική απόφαση για κακούργημα ή πλημμέλημα εκδίδεται για την ίδια πράξη νέα καταδικαστική απόφαση σε βάρος άλλου προσώπου και οι δύο καταδικαστικές αποφάσεις είναι ασυμβίβαστες, τότε η ύπαρξη αντικρουόμενων αποφάσεων συνιστά απόδειξη της αθωότητας του ενός ή του άλλου καταδικασθέντος.
  • Εάν οι μάρτυρες που εξετάστηκαν καταδικάστηκαν στη συνέχεια για ψευδομαρτυρία.
  • Όταν, μετά την καταδίκη, συμβαίνει γεγονός ή εμφανίζονται νέα άγνωστα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία μπορούν να αποδείξουν την πλήρη ή μερική αθωότητά σας.
  • Όταν, μετά από καταδίκη για ανθρωποκτονία, προσκομίζονται στοιχεία τα οποία συνιστούν επαρκή πειστήρια ότι το υποτιθέμενο θύμα της ανθρωποκτονίας είναι εν ζωή.
  • Όταν απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κρίνει ότι μια καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου εκδόθηκε κατά παραβίαση της Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το ανώτατο δικαστήριο, που συνέρχεται ως ακυρωτικό δικαστήριο, αποφασίζει για τις αιτήσεις αναθεωρήσεως.

Πότε μία καταδικαστική απόφαση είναι αμετάκλητη;

Μια καταδικαστική απόφαση είναι αμετάκλητη μετά την εξάντληση όλων των ένδικων μέσων, μεταξύ άλλων σε περίπτωση εκπνοής της προθεσμίας για την άσκηση έφεσης ή αναίρεσης.

Μπορώ να απελαθώ μετά τη δίκη, εάν είμαι υπήκοος άλλου κράτους μέλους;

Μπορείτε να απελαθείτε μετά τη δίκη ως υπήκοος άλλου κράτους μέλους λόγω πραγματικής και σοβαρής διατάραξης της δημόσιας τάξης. Ένας υπήκοος τρίτης χώρας μπορεί να υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης αφού εκτίσει τη μισή ποινή φυλάκισής του, εφόσον δεσμευθεί εγγράφως να μην επανέλθει στη χώρα.

Μπορείτε να ασκήσετε προσφυγή κατά της απόφασης του Υπουργείου Μετανάστευσης να σας παραπέμψει ενώπιον του διοικητικού δικαστηρίου.

Τι συμβαίνει με τα στοιχεία σχετικά με τις κατηγορίες/την καταδικαστική απόφαση;

Οι πληροφορίες για την καταδίκη σας θα εγγραφούν στο ποινικό μητρώο και στο μητρώο στο οποίο εγγράφονται οι καταδίκες που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια του Λουξεμβούργου.

Πώς και που διατηρούνται αυτές οι πληροφορίες;

Το ποινικό μητρώο τηρείται στη Γενική Εισαγγελία υπό την ευθύνη γου Γενικού Εισαγγελέα του κράτους υπό μορφή ηλεκτρονικού μητρώου. Είστε καταχωρημένος στο μητρώο με το ονοματεπώνυμό σας, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο και, κατά περίπτωση, το όνομα του/της συζύγου σας, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης, τον τόπο κατοικίας και το επάγγελμα, ή με έναν αριθμό ταυτότητας.

Για πόσο διάστημα διατηρούνται αυτά τα στοιχεία;

Οι καταδικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται από τα δικαστήρια του Λουξεμβούργου διαγράφονται από το ποινικό μητρώο, εάν αθωωθείτε με δικαστική απόφαση.

Μπορεί να διατηρηθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μου;

Η τήρηση στοιχείων στο ποινικό μητρώο είναι υποχρεωτική και γίνεται χωρίς τη συγκατάθεσή σας.

Μπορώ να εναντιωθώ στη διατήρηση αυτών των πληροφοριών; Πώς, ενώπιον ποίου;

Έχετε το δικαίωμα να αντικρούσετε τις εγγραφές στο ποινικό μητρώο· μπορείτε να ασκήσετε προσφυγή ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου του Tribunal d’arrondissement.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Το ποινικό μητρώο

Ποινικός κώδικας

Κώδικας ποινικής δικονομίας

Τελευταία επικαιροποίηση: 05/04/2016

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.