Informatie zoeken per regio
De Estlandse grondwet bepaalt dat de rechtspraak uitsluitend bij de rechtbanken berust en dat de rechtbanken onafhankelijk handelen en recht spreken in overeenstemming met de grondwet en de wet. Krachtens de grondwet valt de rechtspleging in Estland onder de exclusieve bevoegdheid van de rechterlijke instanties en handelt de rechterlijke macht gescheiden van de uitvoerende en de wetgevende macht.
De Estlandse rechterlijke organisatie kent drie niveaus. De kantonrechtbanken en de administratieve rechtbanken zijn gerechten van eerste aanleg. Er zijn vier kantonrechtbanken in Estland: die van Harju, Viru, Tartu en Pärnu. En er zijn twee administratieve rechtbanken: die van Tallinn en Tartu. De kantonrechtbanken en administratieve rechtbanken zetelen in meerdere gerechtsgebouwen.
De arrondissementsrechtbanken zijn gerechten van tweede aanleg, die beroepen behandelen die zijn ingesteld tegen beslissingen van de gerechten van eerste aanleg. Er zijn twee arrondissementsrechtbanken: die van Tallinn en Tartu.
Het Hooggerechtshof is de hoogste rechtbank en behandelt beroepen in cassatie die zijn ingesteld tegen uitspraken van rechtbanken van tweede aanleg. In de Estlandse rechterlijke organisatie bestaat er geen afzonderlijk grondwettelijk hof. De taken van een grondwettelijk hof worden uitgevoerd door het Hooggerechtshof.
Het ministerie van Justitie en de Raad voor het beheer van de rechtbanken beheren samen de gerechten van eerste aanleg en tweede aanleg. Op de werkzaamheden van de Raad voor het beheer van de rechtbanken, een adviesraad die is belast met het dagelijks bestuur van de rechterlijke organisatie, wordt toegezien door de president van het Hooggerechtshof. De gerechten van eerste aanleg en tweede aanleg worden gefinancierd uit de staatsbegroting via de begroting van het ministerie van Justitie. Het Hooggerechtshof daarentegen is verantwoordelijk voor zijn eigen beheer en heeft zijn eigen begroting.
De Raad voor het beheer van de rechtbanken is samengesteld uit:
De minister van Justitie kan de raad bijeenroepen, maar heeft geen stemrecht.
De raad spreekt zijn goedkeuring uit over:
De raad moet:
De Estlandse rechterlijke organisatie kent drie niveaus:
Kantonrechtbanken zijn algemene gerechten die strafzaken, civiele zaken en overtredingen (kleine criminaliteit) behandelen. Administratieve rechtbanken zijn gerechten van eerste aanleg die administratieve zaken behandelen die rechtens onder hun jurisdictie vallen. Arrondissementsrechtbanken zijn gerechten van tweede aanleg die in geval van beroep beslissingen van kanton- of administratieve rechtbanken beoordelen. Het Hooggerechtshof is de hoogste rechterlijke instantie, die in cassatie beroepen behandelt die zijn ingesteld tegen beslissingen van arrondissementsrechtbanken. Het Hooggerechtshof fungeert tevens als grondwettelijk hof.
Voor algemene informatie over het rechtssysteem in Estland kunt u terecht op de website van het ministerie van Justitie.
Een overzicht van de rechterlijke organisatie in Estland vindt u ook op de website van de rechterlijke organisatie.
De toegang tot informatie over het rechtssysteem en de rechterlijke organisatie in Estland is kosteloos.
De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken lidstaten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. De Europese Commissie aanvaardt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid met betrekking tot informatie of gegevens in dit document. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.