Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható.
Swipe to change

A tagállamok igazságszolgáltatási rendszere

Luxemburg

Ebben a fejezetben a luxemburgi első- és másodfokú bíróságok felépítéséről adunk áttekintést.

Tartalomszolgáltató:
Luxemburg

Az igazságszolgáltatás szervezete – bírósági rendszer

A Luxemburgi Nagyhercegség igazságszolgáltatási rendszere egyrészt rendes bíráskodási ágra, másrészt közigazgatási bíráskodási ágra tagolódik. E két rendszert az Alkotmánybíróság egészíti ki.

Rendes bíróságok

Az első- és másodfokú bíróságok alkotmányos feladata a bírói hatalom gyakorlása, valamint az általános és helyi rendeletek alkalmazása annyiban, amennyiben ezek megfelelnek a törvényeknek.

1. Rendes bíróságok

Legfelsőbb Bíróság

A bírósági rendszer hierarchiájának csúcsán a Legfelsőbb Bíróság található, melySemmítőszékből, Fellebbviteli Bíróságból, valamint Főügyészségbőláll. Luxembourg városban található.

Kerületi bíróságok

A Luxemburgi Nagyhercegség két igazságszolgáltatási kerületre van felosztva, melyekben egy-egy kerületi bíróság működik, egy Luxembourg városban, egy pedig Diekirch-ben.

Békebíróságok

Luxemburgban három békebíróság működik, egy Luxembourg városban, egy Esch-sur-Alzette-ben (Luxembourg igazságszolgáltatási kerület), és egy Diekirch-ben (Diekirch igazságszolgáltatási kerület).

2. Különbíróságok

Legfelsőbb Társadalombiztosítási Tanács

A Legfelsőbb TársadalombiztosításiTanács (Conseil supérieur des assurances sociales) egy elnökből, a bírók által kinevezett tanácsadókból, és az Országos Egészségbiztosítási Alap (Caisse Nationale de Santé - CNS) két megbízottjából áll.

Társadalombiztosítási Választottbírósági Tanács

A Választottbírósági Tanács (Conseil arbitral de la sécurité sociale) egy elnökből és az Országos Egészségbiztosítási Alap (CNS) két megbízottjából áll.

Közigazgatási ághoz tartozó bíróságok

Közigazgatási Fellebbviteli Bíróság

A Közigazgatási Fellebbviteli Bíróság öt bíróból áll, egyetlen, három bíróból álló tanácsban jár el.

Közigazgatási Bíróság

A Közigazgatási Bíróság tíz bíróból áll, és három, három bíróból álló tanácsban jár el.

Jogi adatbázisok

Az Igazságügyi Minisztériumra, a jogi szakmákra, a törvényhozásra, a bíróságokra, a börtönökre, valamint a polgároknak nyújtott szolgáltatásokra vonatkozó információk megtalálhatók az Igazságügyi Minisztérium honlapján, ahol formanyomtatványokat és híreket is találhat az érdeklődő.

Ingyenes-e az adatbázishoz való hozzáférés?

Igen, az adatbázishoz való hozzáférés ingyenes.

Kapcsolódó linkek

Legilux

Igazságszolgáltatási Portál

Közigazgatási bíróságok

Igazságügyi Minisztérium

Luxemburg Kormánya

Utolsó frissítés: 04/02/2015

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit