Ez az ország átmeneti helyzetben van: hamarosan ki fog lépni az Európai Unióból.
Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata angol nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

A tagállamok igazságszolgáltatási rendszere

Anglia és Wales

Ez a rész az angliai és a walesi bíróságokról nyújt rövid áttekintést.

Tartalomszolgáltató:
Anglia és Wales

Az igazságszolgáltatás szervezete – bírósági rendszerek

Az Egyesült Királyságon belül három joghatósági terület van: Anglia és Wales, Skócia, valamint Észak-Írország. Ezen az oldalon az Anglia és Wales joghatósága alá tartozó bíróságokkal foglalkozunk.

A bíróságok igazgatása

Az igazgatási jogkört Anglia és Wales számos bírósága tekintetében a Her Majesty’s Courts and Tribunals Service (HMCTS – Őfelsége Bírósági és Közigazgatási Döntőbírósági Szolgálata) gyakorolja. A HMCTS az Igazságügyi Minisztérium, vagyis az angliai és walesi igazságszolgáltatási rendszerért felelős tárca egyik hivatala.

A bíróságok típusai és a bírósági hierarchia – rövid leírás

Angliában és Walesben a büntetőügyeket a békebíróságok (magistrates' courts), a Koronabíróság (Crown Court), a Felsőbíróság kollégiumai (divisional courts of the High Court) és a Fellebbviteli Bíróság (Court of Appeal) büntető kollégiuma tárgyalják.

Angliában és Walesben a polgári ügyeket a megyei bíróságok (county courts), a Felsőbíróság (High Court) és a Fellebbviteli Bíróság (Court of Appeal) polgári kollégiuma tárgyalják.

Az Egyesült Királyságban a végső fellebbviteli fórum büntető- és polgári ügyekben egyaránt az Egyesült Királyság új Legfelsőbb Bírósága (Supreme Court), skót büntetőügyekben azonban nem lehet a Legfelsőbb Bírósághoz fellebbezni.

Az angliai és a walesi bíróságokról részletesebb információk az angliai és a walesi rendes bíróságokat ismertető oldalon, valamint a Her Majesty's Courts and Tribunals Service (Őfelsége Bírósági és Közigazgatási Döntőbírósági Szolgálata) honlapján találhatók. Az egyes angliai és walesi közigazgatási döntőbíróságokra és szakosított bíróságokra vonatkozó információk az angliai és walesi szakosított bíróságokat bemutató oldalon találhatók.

Kapcsolódó linkek

HMCTS, Igazságügyi Minisztérium, Her Majesty’s Courts and Tribunals Service

Utolsó frissítés: 12/06/2017

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit