A tagállamok igazságszolgáltatási rendszere

Az igazságszolgáltatás szervezete – bírósági rendszerek

A bíróságok igazgatása

Ciprus 1960-ig brit gyarmat volt, így az ország jogrendszere szinte teljes egészében az angol jogrendszeren alapul; a jogszabályok elfogadására a common law, valamint a méltányosság elve alapján került sor.

A Ciprusi Köztársaság megalapítása óta hatályban lévő jogrendszer megtartotta az angol jogrendszer befolyását. A Ciprusi Köztársaság bíróságai a következő törvényeket alkalmazzák:

 • a Ciprusi Köztársaság alkotmánya (Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας),
 • az alkotmány 188. §-a alapján megtartott törvények,
 • a common law és a méltányosság elve,
 • a Képviselőház (Βουλή των Αντιπροσώπων) által elfogadott törvények.

A Ciprusi Köztársaság Európai Unióhoz történt 2004-es csatlakozását követően a Ciprusi Köztársaság alkotmányát az európai jog felsőbbségének elismerése érdekében módosították.

A bíróságok típusai – rövid leírás

A ciprusi bírósági rendszer kétfokú: a Legfelsőbb Bíróság (Ανώτατο Δικαστήριο) (másodfok) és az alább felsorolt, különböző elsőfokú bíróságok alkotják:

 • LEGFELSŐBB BÍRÓSÁG (ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ)
 • KÖRZETI BÍRÓSÁGOK (ΕΠΑΡΧΙΑΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ)
 • BÜNTETŐBÍRÓSÁGOK (ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΑ)
 • CSALÁDJOGI BÍRÓSÁGOK (ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ)
 • BÉRLETI JOGVITÁK BÍRÓSÁGA (ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΩΝ)
 • MUNKAÜGYI BÍRÓSÁG (ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ)
 • KATONAI BÍRÓSÁG (ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ)

Jogi adatbázisok

Még nincs hivatalos jogi adatbázis. Számos magánszolgáltató által üzemeltetett jogi adatbázis létezik, amelyek közül egyesek előfizetés alapján, mások ingyenesen vehetők igénybe.

Ezek a bírósági ítéletekről és az elsődleges jogszabályokról tartalmaznak információkat.

Kapcsolódó linkek

Ciprus Legfelsőbb Bírósága (Ανώτατο Δικαστήριο Κύπρου)

Utolsó frissítés: 02/07/2020

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit