Tässä osassa on tietoa Luxemburgin oikeuslaitoksesta.
Luxemburgin suurherttuakunnan tuomioistuinjärjestelmä muodostuu yleisistä tuomioistuimista ja hallintotuomioistuimista. Näiden rinnalla toimii perustuslakituomioistuin.
Perustuslain mukaan tuomioistuinten tehtävänä on huolehtia lainkäytöstä ja soveltaa yleisiä ja paikallisia asetuksia ja muita säädöksiä edellyttäen, että ne ovat lakien mukaisia.
Yleisten tuomioistuinten järjestelmän ylintä astetta edustaa korkein oikeus, joka muodostuu kassaatiotuomioistuimesta (Cour de cassation) ja muutoksenhakutuomioistuimesta (Cour d'appel) sekä syyttäjänvirastosta (parquet général). Korkein oikeus sijaitsee Luxemburgin kaupungissa.
Maa on jaettu kahteen tuomiopiiriin, Luxemburgin ja Diekirchin piiriin, joissa molemmissa toimii piirituomioistuin.
Rauhantuomioistuimia on kolme, joista yksi sijaitsee Luxemburgin kaupungissa, yksi Esch-sur-Alzettessa (Luxemburgin tuomiopiiri) ja yksi Diekirchissä (Diekirchin tuomiopiiri).
Sosiaaliturva-asioita käsittelevä ylin tuomioistuin koostuu puheenjohtajasta, kahdesta asessorista (nimitetään tuomareiden joukosta) ja kahdesta sairauskassan (Caisse Nationale de Santé, CNS) edustajasta.
Sosiaaliturva-asioita käsittelevä välitystuomioistuin koostuu puheenjohtajasta ja kahdesta sairauskassan (CNS) edustajasta.
Korkein hallinto-oikeus koostuu viidestä tuomarista. Siinä on yksi ainoa jaosto, joka ratkaisee asiat kolmen tuomarin kokoonpanossa.
Ensimmäisen oikeusasteen hallintotuomioistuin koostuu kymmenestä tuomarista. Siinä on kolme jaostoa, jotka kokoontuvat kolmen tuomarin kokoonpanossa.
Oikeusministeriön verkkosivustolla on tietoja oikeusministeriöstä, oikeusalan ammateista, lainsäädännöstä, tuomioistuimista ja vankiloista. Lisäksi niillä on tietoa kansalaisille tarjottavista palveluista, lomakkeita ja ajankohtaisia uutisia.
On, tietokantaa voi käyttää maksutta.
Tämän sivuston eri kieliversioita ylläpitävät asianomaiset jäsenvaltiot. Käännökset on tehty Euroopan komissiossa. Muutokset, joita jäsenvaltiot ovat saattaneet tehdä tekstin alkuperäisversioon, eivät välttämättä näy käännöksissä.Euroopan komissio ei ole vastuussa tässä asiakirjassa esitetyistä tai mainituista tiedoista. Ks. oikeudellinen huomautus, josta löytyvät tästä sivustosta vastaavan jäsenvaltion tekijänoikeussäännöt.