Portaalin tässä osiossa esitetään yleiskatsaus Itävallan tuomioistuimiin.
Oikeuslaitoksen katsotaan olevan oikeusvaltion kolmas tukipilari, kun kaksi muuta ovat lainsäädäntö ja hallinto. Liittovaltion perustuslain mukaan yleistä tuomiovaltaa käytetään yksinomaan liittovaltion tasolla. Tuomioistuinjärjestelmän kaikki tasot ovat erillään hallintojärjestelmästä. Joillakin aloilla toimii riippumattomia tuomioistuimia, joihin sovelletaan erityissääntöjä.
Itävallan tuomioistuinjärjestelmään kuuluvat – liittovaltion oikeusministeriön lisäksi – yleiset tuomioistuimet, syyttäjänvirastot, vankilat (rangaistusten täytäntöönpanosta vastaavat laitokset sekä tutkintavankilat) ja ehdonalaisjärjestelmän laitokset (joista useimpien toiminnasta vastaa yksityinen taho):
Oikeushallinnon johdossa on liittovaltion oikeusministeri. Liittovaltion oikeusministeriö on yksi liittovaltion korkeimmista hallintoelimistä ja oikeusministeri kuuluu liittohallitukseen. Liittovaltion oikeusministerin tehtäviin kuuluu oikeusviranomaisten ja niihin kuuluvien hallintoyksikköjen poliittinen johtaminen, koordinointi ja ylin valvonta.
Yleisten tuomioistuinten lisäksi Itävallassa on perustuslakituomioistuin (Verfassungsgerichtshof), korkein hallinto-oikeus (Verwaltungsgerichtshof) ja hallintotuomioistuimia (Verwaltungsgericht) (1.1.2014 lähtien). Liittovaltiotasolla toimii liittovaltion hallintotuomioistuin (Bundesverwaltungsgericht) ja liittovaltion verotuomioistuin (Bundesfinanzgericht). Nämä tuomioistuimet toimivat Wienissä, mutta niillä on sivutoimipisteitä muissa kaupungeissa. Lisäksi jokaisessa osavaltiossa on osavaltion hallintotuomioistuin (Landesverwaltungsgericht). Nämä tuomioistuimet eivät toimi oikeusministeriön alaisina.
Itävallan oikeuslaitoksen internetsivustolla on yleisiä tietoja Itävallan tuomioistuinjärjestelmästä.
Onko oikeudellinen tietokanta maksuton?
Itävallan oikeuslaitoksen internetsivuston käyttö on maksutonta.
Tämän sivuston eri kieliversioita ylläpitävät asianomaiset jäsenvaltiot. Käännökset on tehty Euroopan komissiossa. Muutokset, joita jäsenvaltiot ovat saattaneet tehdä tekstin alkuperäisversioon, eivät välttämättä näy käännöksissä.Euroopan komissio ei ole vastuussa tässä asiakirjassa esitetyistä tai mainituista tiedoista. Ks. oikeudellinen huomautus, josta löytyvät tästä sivustosta vastaavan jäsenvaltion tekijänoikeussäännöt.