Ez az ország átmeneti helyzetben van: hamarosan ki fog lépni az Európai Unióból.
Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata angol nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Tagállami ítélkezési gyakorlat

Észak-Írország

Ez az oldal az Egyesült Királyság ítélkezési gyakorlatáról nyújt tájékoztatást, az észak-írországi joghatóságra összpontosítva. Az ismertetés elsősorban a nyilvánosan elérhető adatbázisokban hozzáférhető ítélkezési gyakorlatról ad tájékoztatást.

Tartalomszolgáltató:
Észak-Írország

Az észak-írországi ítélkezési gyakorlat

Az Egyesült Királyság észak-ír bíróságai ítélkezési gyakorlatának jelentős része hozzáférhető a nyilvánosság számára.

A Királyi Bíróság (Crown Court), a Felsőbíróság (Hight Court), a Fellebbviteli Bíróság (Court of Appeal) és az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága (Supreme Court of the United Kingdom) esetjogát publikálják.

A családjogi és egyes büntetőügyek határozatai anonimek lehetnek.

Észak-Írországban 1999 óta hozzák nyilvánosságra az ítélkezési gyakorlatot, általában az ítélet meghozatala után 24 órától 2 hétig terjedő időszakban.

Jogi adatbázisok

Az Észak-ír Bírósági és Döntőbírósági Szolgálat (Northern Ireland Courts and Tribunals Service) a Királyi Bíróság, a Felsőbíróság, a Fellebbviteli Bíróság és az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága ítéleteit 1999 óta teszi közzé honlapján. Ezen ítéletekhez a hozzáférés ingyenes.

A Lordok Háza Fellebbviteli Bizottságának (Appellate Committee of the House of Lords) az 1996. november 14. és 2009. július 30. közötti ítéletei hozzáférhetőek. 2009. októberében a Legfelsőbb Bíróság váltotta fel a Lordok Háza Fellebbviteli Bizottságát, és ítéletei a Legfelsőbb Bíróság honlapján hozzáférhetőek. Ezen ítéletekhez a hozzáférés ingyenes.

Számos nemzeti jogi tárolóhely és jogi adatbázis elérhető.

A „Bailii” (Brit és Ír Jogi Információs Intézet – British and Irish Legal Information Institute) adatbázis Királyi Bíróság, a Felsőbíróság Kancelláriai Kollégiuma (High Court Chancery Division), a Felsőbíróság Családjogi Kollégiuma (High Court Family Division), a Felsőbíróság Királynői Kollégiuma (High Court Queen’s Bench), a Felsőbíróság bíráinak és a Fellebbviteli Bíróságnak az 1998 novembere óta hozott határozatait, a Lordok Házának 1838 óta hozott határozatait, valamint a Legfelsőbb Bíróság 2009 októbere óta hozott határozatait tartalmazza. Ezen ítéletekhez a hozzáférés ingyenes.

A Bailii honlap a különböző Egyesült Királyságbeli döntőbíróságok határozatainak részleteit is tartalmazza:

 • Felső törvényszék közigazgatási fellebbviteli tanácsa (Upper Tribunal, Administrative Appeals Chamber)
 • Felső törvényszék pénzügyi és adóügyi tanácsa (Upper Tribunal, Finance and Tax)
 • Felső törvényszék földbirtokügyi tanácsa (Upper Tribunal, Lands Chamber)
 • Elsőfokú döntőbíróság egészségügyi, oktatásügyi és szociális ellátási tanácsa (First-tier Tribunal, Health Education and Social Care Chamber)
 • Elsőfokú döntőbíróság adóügyi tanácsa (First-tier Tribunal, Tax)
 • az Egyesült Királyság Versenyjogi Fellebbviteli Bírósága (United Kingdom Competition Appeals Tribunal)
 • a „Nominet UK” – a központi .uk domain regisztrációs civil szervezet – Vitarendezési Szolgálata
 • Bevándorlásügyi Különleges Fellebbviteli Bizottság (Special Immigrations Appeals Commission)
 • az Egyesült Királyság Munkaügyi Fellebbviteli Bírósága (United Kingdom Employment Appeal Tribunal)
 • az Egyesült Királyság Pénzügyi Szolgáltatásokkal és Pénzpiacokkal Foglalkozó Döntőbíróságainak (United Kingdom Financial Services and Markets Tribunals) határozatai
 • az Egyesült Királyság Menekült- és Bevándorlásügyi Döntőbírósága (United Kingdom Asylum and Immigration Tribunal)
 • az Egyesült Királyság Információs Döntőbírósága (United Kingdom Information Tribunal), ideértve a Nemzetbiztonsági Fellebbviteli Bizottságot (National Security Appeals Panel)
 • az Egyesült Királyság jövedelemadó ügyekkel foglalkozó különleges biztosainak (United Kingdom Special Commissioners of Income Tax) határozatai
 • az Egyesült Királyság társadalombiztosítási és gyerektartási ügyekkel foglalkozó biztosainak (United Kingdom Social Security and Child Support Commissioners) határozatai
 • az Egyesült Királyság Hozzáadottérték-adó- és Vámügyi Döntőbíróságainak (United Kingdom VAT and Duties Tribunals) határozatai
 1. az Egyesült Királyság Hozzáadottérték-adó- és Vámügyi Döntőbíróságainak vámügyi határozatai
 2. az Egyesült Királyság Hozzáadottérték-adó- és Vámügyi Döntőbíróságainak jövedékiadó ügyekben hozott határozatai
 3. az Egyesült Királyság Hozzáadottérték-adó- és Vámügyi Döntőbíróságainak biztosítási díjakat terhelő adókkal kapcsolatos határozatai
 4. az Egyesült Királyság Hozzáadottérték-adó- és Vámügyi Döntőbíróságainak hulladéklerakókra kivetett adókkal kapcsolatos határozatai

Kapcsolódó linkek

Bailii

Lordok Háza

Bailii weboldal

Lordok Háza

A Legfelsőbb Bíróság honlapja

Észak-ír Bírósági és Döntőbírósági Szolgálat

Utolsó frissítés: 16/01/2019

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit