Registrele de insolvență și de faliment

Croaţia

Conținut furnizat de
Croaţia

Registrul național de insolvență este un registru electronic accesibil publicului, care îmbunătățește furnizarea de informații creditorilor și instanțelor relevante cu privire la procedurile de insolvență în curs și împiedică lansarea unor proceduri paralele de insolvență.

La 26 iunie 2018, Ministerul Justiției a finalizat prima fază a proiectului intitulat „Interconectarea registrului de insolvență (IRI) pentru Europa”, finanțat parțial în cadrul programului Comisiei Europene privind Mecanismul pentru interconectarea Europei (Mecanismul pentru interconectarea Europei în domeniul rețelelor transeuropene de telecomunicații: CEF-TC-2016-2: Portalul european e-justiție), pentru care Croația a depus o cerere în cadrul unui consorțiu cu Germania, Franța, Italia și România.

Prioritatea Mecanismului pentru interconectarea Europei este de a finanța și de a pune în aplicare serviciile electronice necesare pentru comunicarea în cadrul sistemului de interconectare a registrelor de faliment.

Registrul de insolvență a fost instituit în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/848 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 mai 2015 privind procedurile de insolvență.

Datele din registrul de insolvență sunt actualizate cel puțin zilnic și acoperă:

  • proceduri de prefaliment și de faliment pentru care decizia de inițiere a procedurii a fost adoptată cel mai devreme la 1 septembrie 2015
  • proceduri de faliment al consumatorilor pentru care decizia de inițiere a procedurii a fost adoptată cel mai devreme la 1 ianuarie 2016.

Toate datele din registru sunt de competența instanțelor care soluționează cauza.

În a doua etapă a proiectului de interconectare a registrului de insolvență (IRI) pentru Europa, registrele naționale de insolvență au fost interconectate prin intermediul portalului european e-justiție.

Ultima actualizare: 04/05/2023

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.