Ez az ország átmeneti helyzetben van: hamarosan ki fog lépni az Európai Unióból.

Csőd- és fizetésképtelenségi nyilvántartások

Ez az oldal a skóciai fizetésképtelenségi nyilvántartásról nyújt tájékoztatást.

Mit kínál a skóciai fizetésképtelenségi nyilvántartás?

Csődbiztosság (Accountant in Bankruptcy) weboldala útmutatást és dokumentumokat tartalmaz a skóciai fizetésképtelenségi eljárásokról. A weboldal a következő lehetőségeket kínálja:

 • Hozzáférés jogszabályokhoz
 • fizetésképtelenségi nyilvántartás internetcíme, amelynek segítségével a következőkkel kapcsolatban kérhetők adatok:
  • csődeljárások
  • csődeljárási korlátozások
  • vagyonrendezési megállapodások (protected trust deeds)
  • skóciai vállalkozások felszámolása és végelszámolása, valamint csődgondnokság alá helyezése (receivership)
  • moratóriumok

A skóciai fizetésképtelenségi nyilvántartás a vagyonfelügyelet (administration) eseteivel kapcsolatban nem tartalmaz adatokat.

DAS Scotland weboldal a pénzügyek és a tartozások vonatkozásában ad tanácsot, anyagokat tartalmaz hivatalos pénzügyi tanácsadók számára, és tájékoztatást nyújt az adósságrendezési rendszerről (vagyis arról a jogszabályi rendszerről, amely lehetővé teszi az adósság észszerű időn belül való visszafizetését, egyúttal védelmet nyújt a hitelezők fellépésével szemben).

A skóciai fizetésképtelenségi nyilvántartás fenntartója és üzemeltetője a Csődbiztosság.

A skóciai DAS-nyilvántartás (az adósságrendezési rendszer nyilvántartása – Debt Arrangement Scheme Register)

skóciai DAS-nyilvántartásjóváhagyott és a folyamatban lévő adósság-visszafizetési programokról nyújt tájékoztatást. Ezenkívül tájékoztatást nyújt a hatályos moratóriumokról is. A DAS-nyilvántartás a Csődbiztosság tulajdonában áll, és fenntartásáról is a Csődbiztosság gondoskodik DAS-adminisztrátori feladatai keretében.

Ingyenes-e a skóciai fizetésképtelenségi nyilvántartáshoz való hozzáférés?

A skóciai fizetésképtelenségi nyilvántartáshoz való hozzáférés ingyenes. Emellett napi szintű kereskedelmi célú adatletöltésre is van lehetőség. További tájékoztatás a következő címen kérhető: roienquiries@aib.gsi.gov.uk

Ingyenes-e a skóciai DAS-nyilvántartáshoz való hozzáférés?

A DAS-nyilvántartáshoz való hozzáférés ingyenes.

Hogyan végezzünk keresést a skóciai fizetésképtelenségi nyilvántartásban?

A skót fizetésképtelenségi nyilvántartás interneten hozzáférhető.

Hogyan végezzünk keresést a DAS-nyilvántartásban?

A DAS-nyilvántartás interneten hozzáférhető.

Korábbi adatok a skóciai fizetésképtelenségi nyilvántartásban

A fizetésképtelenségi nyilvántartásban végzett kereséssel valamennyi folyamatban lévő, valamint az elmúlt két évben lezárt csődeljárási ügy adatai megismerhetők. A vagyonrendezési megállapodások esetében a nyilvántartás a folyamatban lévő, valamint az elmúlt évben lezárt ügyek adatait tartalmazza. A vállalkozások felszámolása, végelszámolása és csődgondnokság alá helyezése esetében a kereséssel szintén a folyamatban lévő, valamint az előző évben befejezett ügyek adatai érhetők el.

A moratóriumokra vonatkozó keresések minden hatályos moratóriumot mutatnak. A moratóriumot 6 hét elteltével vagy a csőd megállapítását, a vagyonrendezési megállapodást vagy a DAS szerinti adósság-visszafizetési program jóváhagyását követően törlik a rendszerből.

Korábbi adatok a DAS-nyilvántartásban

A DAS-nyilvántartás weboldala a jóváhagyott és a folyamatban lévő adósság-visszafizetési programokról ad tájékoztatást. Ezenkívül tájékoztatást nyújt a hatályos moratóriumokról is.

Kapcsolódó internetes oldalak

Csődbiztosság

Fizetésképtelenségi nyilvántartás

DAS-nyilvántartás

Utolsó frissítés: 14/07/2020

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit