Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata észt nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Csőd- és fizetésképtelenségi nyilvántartások

Észtország

Ez a szakasz rövid áttekintést nyújt az észt cégnyilvántartás által biztosított fizetésképtelenségi szolgáltatásról.

Tartalomszolgáltató:
Észtország

Milyen információk érhetők el Észtországban a fizetésképtelenséggel kapcsolatban?

Észtországnak nincs különálló fizetésképtelenségi nyilvántartása. Az észt cégnyilvántartás, valamint a nonprofit egyesületek és alapítványok nyilvántartása azonban tartalmaz a jogi személyek és önálló vállalkozók csődhelyzetére vonatkozó információkat. Az Ametlikud Teadaanded (hivatalos értesítő) hivatalos elektronikus kiadásában – ahol egyebek mellett a csődhelyzetről és a csődeljárásról szóló értesítéseket is közzéteszik – szintén találhatók információk a természetes és a jogi személyek csődhelyzetére vonatkozó hirdetményekről.

Az észt cégnyilvántartásba, valamint a nonprofit egyesületek és alapítványok nyilvántartásába – bírósági határozat alapján – a következők kerülnek bejegyzésre:

 • a csődeljárás megszüntetése csődhelyzet megállapítása nélkül;
 • csődhelyzet megállapítása a csődgondnok nevével és személyi azonosító számával együtt, valamint annak rögzítése, hogy ő képviseli a társaságot;
 • a csődhelyzet megállapításáról szóló határozat hatályon kívül helyezése, valamint a társaság által folytatott tevékenység feltüntetése;
 • a csődhelyzet megállapításáról szóló határozat hatályon kívül helyezése, valamint a társaság nyilvántartásból való törlése;
 • a csődeljárás befejezése és a társaság nyilvántartásból való törlése vagy a társaság tevékenységének folytatása;
 • egyezség és a teljesítési határidő, a társaság által folytatott tevékenység feltüntetése;
 • az egyezség hatályon kívül helyezése és a csődeljárás megállapítására irányuló eljárás folytatása, valamint annak rögzítése, hogy a társaságot csődgondnok képviseli;
 • az egyezség keretében biztosított teljesítési határidő lejárta és a csődgondnok tisztségének megszűnése.

Nem kerülnek be a nyilvántartásba az adósra vagy az annak képviseletére jogosult személlyel szemben megállapított, kereskedelmi vagy gazdasági tevékenység végzésére vonatkozó tilalmak adatai.

Az észt cégnyilvántartás a következő adatokat tartalmazza a csődbe ment jogi személyekről:

 • a jogi személy neve;
 • nyilvántartási száma;
 • címe;
 • a csődgondnok neve;
 • az ügyvezető szerv tagjának neve;
 • a csődhelyzetet megállapító végzés / ítélet kelte és a végzés vagy a polgári ügy száma.

Ingyenes-e a fizetésképtelenségi adatokhoz való hozzáférés?

A nyilvántartási adatok a nyilvántartási hivatalokban, az interneten és a közjegyzői irodákban érhetők el. A cégnyilvántartásban, valamint a nonprofit egyesületek és alapítványok nyilvántartásában tárolt adatokhoz és dokumentációhoz való hozzáférés a nyilvántartási hivatalokban ingyenes.

Nem számítanak fel díjat a jogi személyek, az önálló vállalkozók, valamint a külföldi vállalkozások fióktelepei körében végzett online keresésért, a bírósági eljárásokra vonatkozó információkért és a nyilvántartási karton adataihoz való hozzáférésért (ideértve a korábbi adatokat is). Ugyanakkor minden más keresésért – beleértve a korábbi nyilvántartási adatokat, valamint az éves beszámolókhoz, létesítő okiratokhoz és más dokumentumokhoz történő hozzáférést – díjat számítanak fel. A cégnyilvántartásban szereplő számítógépes adatok használatának díját az igazságügyi miniszter rendelete határozza meg.

Díjat kell fizetni a nyilvántartási adatok és dokumentáció közjegyzői irodában való lekéréséért is. A díjakat a közjegyzői díjakról szóló törvény határozza meg.

Az Ametlikud Teadaanded (hivatalos értesítő) hivatalos elektronikus kiadásához való hozzáférés ingyenes.

A kereskedelmi tevékenység végzésére vonatkozó tilalmak adatai online közzétételre kerülnek, és ingyenesen hozzáférhetők.

Hogyan keressünk fizetésképtelenségre vonatkozó információkat?

A jogi személyekre vagy önálló vállalkozókra cégnév, név vagy nyilvántartási szám alapján lehet rákeresni a cégnyilvántartás információs rendszerében. A jogi személy vagy önálló vállalkozó állapota jelzi, hogy az adott természetes vagy jogi személy csődhelyzetben van-e vagy sem.

A fizetésképtelenségi információs szolgálat története

Az észt fizetésképtelenségi szolgálat 1995. szeptember 1. óta működik.

Utolsó frissítés: 03/08/2017

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.