Izvorna jezična inačica ove stranice estonski nedavno je izmijenjena. Naši prevoditelji trenutačno pripremaju jezičnu inačicu koju vidite.
Swipe to change

Stečajni registri i registri nesolventnosti

Estonija

Ovaj list daje pregled informacija o nelikvidnosti koje se čuvaju u estonskom trgovačkom registru.

Sadržaj omogućio
Estonija

Koje informacije o nelikvidnosti su dostupne u Estoniji?

Estonija nema zaseban registar nelikvidnosti. Međutim, estonski trgovački registar i registar neprofitnih udruga i zaklada sadržavaju informacije o stečaju pravnih osoba i samozaposlenih osoba. Informacije o izjavama o stečajnom postupku pravnih i fizičkih osoba moguće je također pronaći u službenoj elektroničkoj publikaciji Ametlikud Teadaanded (Službene objave), u kojoj se također objavljuju obavijesti o stečaju i stečajnim postupcima.

U estonski trgovački registar i registar neprofitnih udruga i zaklada unose se sljedeće informacije na temelju sudske presude:

 • poništenje stečajnog postupka bez proglašenja stečaja,
 • izjave o stečajnom postupku zajedno s imenom i osobnom identifikacijskom šifrom stečajnog upravitelja, kao i napomena u kojoj se navodi da on ili ona zastupaju društvo,
 • poništenje izjave o stečajnom postupku zajedno s unosom koji dokazuje kontinuiranu aktivnost društva,
 • poništenje izjave o stečajnom postupku i brisanje društva iz registra,
 • okončanje stečajnog postupka i brisanje društva iz registra ili nastavak aktivnosti društva,
 • nagodba i rok za nagodbu uz unos koji dokazuje kontinuiranu aktivnost,
 • poništenje nagodbe i ponovno pokretanje postupka za proglašenje stečaja uz napomenu da društvo zastupa stečajni upravitelj,
 • završetak nagodbe kada rok za nju istekne i razrješavanje stečajnog upravitelja s dužnosti.

Detaljne informacije o zabrani trgovine koja je izrečena dužniku ili osobi ovlaštenoj da ga zastupa ili o zabrani obavljanja poslovnih aktivnosti izrečenoj toj osobi ne unose se u registar.

Estonski trgovački registar sadržava sljedeće informacije o pravnim osobama u stečaju:

 • naziv pravne osobe,
 • šifra registra,
 • adresu,
 • ime stečajnog upravitelja,
 • ime člana upravnog odbora,
 • datum stečajnog naloga/presude i broj naloga ili građanskog predmeta.

Je li pristup informacijama o nelikvidnosti besplatan?

Podacima iz registra može se pristupiti na registarskim odjelima, online i u uredima javih bilježnika. Pristup podacima koji se čuvaju u trgovačkom registru i registru neprofitnih udruga i zaklada te dokumentima spisa besplatan je u registarskim odjelima.

Za online pretraživanja koja se odnose na pravne osobe, samozaposlene osobe i podružnice stranih društava, za informacije o sudskim postupcima ili za pristup podacima s kartice registra (uključujući povijesne podatke) ne naplaćuje se pristojba. Međutim, pristojba se naplaćuje za sva druga pretraživanja, uključujući povijesne podatke s kartice registra i pristup godišnjim izvješćima, statutima i drugim dokumentima. Iznosi koji se naplaćuju za korištenje računalnih podataka u trgovačkom registru utvrđeni su u uredbi ministra pravosuđa.

Za pregledavanje podataka iz registra i dokumenata spisa u uredu javnog bilježnika naplaćuje se pristojba. Pristojbe su određene Zakonom o javnobilježničkim pristojbama.

Pristup službenoj elektroničkoj publikaciji Ametlikud Teadaanded (Službene objave) je besplatan.

Detaljne informacije o zabrani trgovine objavljuju se i može im se pristupiti besplatno online.

Kako pretraživati informacije o nelikvidnosti

U informacijskom sustavu trgovačkog registra (e-poslovnom registru) možete pretraživati pravne osobe ili samozaposlene osobe po nazivu tvrtke, imenu ili šifri registra. Status pravne osobe ili samozaposlene osobe označuje je li ta fizička ili pravna osoba u stečaju.

Povijest usluge pružanja informacija o nelikvidnosti

Estonska usluga pružanja informacija o nelikvidnosti dostupna je od 1. rujna 1995.

Posljednji put ažurirano: 03/08/2017

Verziju ove stranice na nacionalnom jeziku održava odgovarajuća država članica. Prijevode je napravila služba Europske komisije. Moguće promjene u originalu koje su unijela nadležna nacionalna tijela možda još nisu vidljive u drugim jezičnim verzijama. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest kako biste vidjeli propise o autorskim pravima države članice odgovorne za ovu stranicu.

Povratne informacije

Koristite se obrascem u nastavku kako biste podijelili svoje komentare i povratne informacije o našoj novoj internetskoj stranici