Izvorna jezična inačica ove stranice estonski nedavno je izmijenjena. Naši prevoditelji trenutačno pripremaju jezičnu inačicu koju vidite.
Swipe to change

Stečajni registri i registri nesolventnosti

Estonija

Ovaj list daje pregled informacija o nelikvidnosti koje se čuvaju u estonskom trgovačkom registru.

Sadržaj omogućio
Estonija

Koje informacije o nelikvidnosti su dostupne u Estoniji?

Estonija nema zaseban registar nelikvidnosti. Međutim, estonski trgovački registar i registar neprofitnih udruga i zaklada sadržavaju informacije o stečaju pravnih osoba i samozaposlenih osoba. Informacije o izjavama o stečajnom postupku pravnih i fizičkih osoba moguće je također pronaći u službenoj elektroničkoj publikaciji Ametlikud Teadaanded (Službene objave), u kojoj se također objavljuju obavijesti o stečaju i stečajnim postupcima.

U estonski trgovački registar i registar neprofitnih udruga i zaklada unose se sljedeće informacije na temelju sudske presude:

 • poništenje stečajnog postupka bez proglašenja stečaja,
 • izjave o stečajnom postupku zajedno s imenom i osobnom identifikacijskom šifrom stečajnog upravitelja, kao i napomena u kojoj se navodi da on ili ona zastupaju društvo,
 • poništenje izjave o stečajnom postupku zajedno s unosom koji dokazuje kontinuiranu aktivnost društva,
 • poništenje izjave o stečajnom postupku i brisanje društva iz registra,
 • okončanje stečajnog postupka i brisanje društva iz registra ili nastavak aktivnosti društva,
 • nagodba i rok za nagodbu uz unos koji dokazuje kontinuiranu aktivnost,
 • poništenje nagodbe i ponovno pokretanje postupka za proglašenje stečaja uz napomenu da društvo zastupa stečajni upravitelj,
 • završetak nagodbe kada rok za nju istekne i razrješavanje stečajnog upravitelja s dužnosti.

Detaljne informacije o zabrani trgovine koja je izrečena dužniku ili osobi ovlaštenoj da ga zastupa ili o zabrani obavljanja poslovnih aktivnosti izrečenoj toj osobi ne unose se u registar.

Estonski trgovački registar sadržava sljedeće informacije o pravnim osobama u stečaju:

 • naziv pravne osobe,
 • šifra registra,
 • adresu,
 • ime stečajnog upravitelja,
 • ime člana upravnog odbora,
 • datum stečajnog naloga/presude i broj naloga ili građanskog predmeta.

Je li pristup informacijama o nelikvidnosti besplatan?

Podacima iz registra može se pristupiti na registarskim odjelima, online i u uredima javih bilježnika. Pristup podacima koji se čuvaju u trgovačkom registru i registru neprofitnih udruga i zaklada te dokumentima spisa besplatan je u registarskim odjelima.

Za online pretraživanja koja se odnose na pravne osobe, samozaposlene osobe i podružnice stranih društava, za informacije o sudskim postupcima ili za pristup podacima s kartice registra (uključujući povijesne podatke) ne naplaćuje se pristojba. Međutim, pristojba se naplaćuje za sva druga pretraživanja, uključujući povijesne podatke s kartice registra i pristup godišnjim izvješćima, statutima i drugim dokumentima. Iznosi koji se naplaćuju za korištenje računalnih podataka u trgovačkom registru utvrđeni su u uredbi ministra pravosuđa.

Za pregledavanje podataka iz registra i dokumenata spisa u uredu javnog bilježnika naplaćuje se pristojba. Pristojbe su određene Zakonom o javnobilježničkim pristojbama.

Pristup službenoj elektroničkoj publikaciji Ametlikud Teadaanded (Službene objave) je besplatan.

Detaljne informacije o zabrani trgovine objavljuju se i može im se pristupiti besplatno online.

Kako pretraživati informacije o nelikvidnosti

U informacijskom sustavu trgovačkog registra (e-poslovnom registru) možete pretraživati pravne osobe ili samozaposlene osobe po nazivu tvrtke, imenu ili šifri registra. Status pravne osobe ili samozaposlene osobe označuje je li ta fizička ili pravna osoba u stečaju.

Povijest usluge pružanja informacija o nelikvidnosti

Estonska usluga pružanja informacija o nelikvidnosti dostupna je od 1. rujna 1995.

Posljednji put ažurirano: 03/08/2017

Verziju ove stranice na nacionalnom jeziku održava odgovarajuća država članica. Prijevode je napravila služba Europske komisije. Moguće promjene u originalu koje su unijela nadležna nacionalna tijela možda još nisu vidljive u drugim jezičnim verzijama. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest kako biste vidjeli propise o autorskim pravima države članice odgovorne za ovu stranicu.
Zbog povlačenja Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije države članice trenutačno ažuriraju dio nacionalnih sadržaja na ovim internetskim stranicama. Ako još uvijek ima sadržaja koji ne odražava povlačenje Ujedinjene Kraljevine, to je nenamjerno te će biti izmijenjeno.