Ítélkezési gyakorlat

Az „ítélkezési gyakorlat” kifejezés a bíróságok ítéleteiben és véleményeiben kialakított szabályokra és elvekre vonatkozik. Amikor egy ügyben döntenek, a bíróságok értelmezik a jogot, ez az értelmezés pedig az ítélkezési gyakorlat részévé válik. Az ítélkezési gyakorlatot többféle módon is közzéteszik (döntvénytárak, jogi folyóiratok, bírósági honlapok, jogi adatbázisok).

A bírósági ítéletek és vélemények a jog értelmezését nyújtják számunkra. Ezekre az értelmezésekre azután más bíróságok mint „precedensre” és/vagy ítélkezési gyakorlatra hivatkozhatnak. Az ítélkezési gyakorlat hatása különösen fontos lehet olyan területeken, amelyeket nem, vagy csak részben fed le az úgynevezett írott jog, amely a törvényhozó (például egy parlament) által lefektetett írott jogot jelenti. Ez az jelenti, hogy bizonyos körülmények között a jog a bíróságoktól is származhat.

Egyes országokban az ítélkezési gyakorlat lényeges jogforrás, és a magasabb szintű fellebbviteli bíróságok ítéleteit normatívnak tekintik – ezek olyan szabályokat állapítanak meg, amelyeket a hasonló jogviták eldöntésénél lehet és egyes esetekben kell is alkalmazni (ezt „kötelező precedensnek” hívják, és különösen olyan országokban fordul elő, amelyek jogrendszerének alapja a common law, mint például az Egyesült Királyságban). Sok más országban (különösen azokban, amelyek a római jogból eredő kontinentális jogrendszer hagyományát követik) a bíróságokat nem kötik szigorúan az ítélkezési gyakorlatból eredő szabályok és elvek.

A következők:

nagy része számos adatbázisban hozzáférhető. Az igazságügyi portál központi belépési pontot nyújt önnek ezekhez az adatbázisokhoz, a teljesség igénye nélkül. Az adatbázisok legtöbbje ingyenes, de egyes adatbázisok díjkötelesek.

Utolsó frissítés: 07/10/2020

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.
A Bizottság megkezdte a portál tartalmának frissítését, amire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt van szükség. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit