Ez az ország átmeneti helyzetben van: hamarosan ki fog lépni az Európai Unióból.

Tagállami szintű ingatlan-nyilvántartások

Anglia és Wales

Ez a szakasz az angliai és walesi ingatlan-nyilvántartásról nyújt áttekintést.

Tartalomszolgáltató:
Anglia és Wales

Mit kínál Anglia és Wales ingatlan-nyilvántartása?

Nyilvántartjuk az angliai és walesi fekvésű föld- és ingatlan-tulajdont. Célunk, hogy védjük és biztosítsuk az ügyfelek földekhez és ingatlanokhoz fűződő jogait.

Alapértékeink:

  • biztonság
  • integritás
  • innováció
  • szakmaiság.

Az ingatlan-nyilvántartás legfontosabb szerepe, hogy az ingatlanpiac biztonságosságának és megbízhatóságának letéteményese; Anglia és Wales teljes területén több mint 4000 milliárd GBP értékű ingatlan tulajdonjogát igazolja, ide értve több mint 1000 milliárd GBP értékű jelzálogjogot is. A földhivatali nyilvántartás több mint 150 éves múltra tekint vissza a nyilvántartás kezelése terén, és hatékonysága az idő múlásával folyamatosan javul. Ma már az információk 99 %-át és a nyilvántartással kapcsolatos szolgáltatások 73%-át az interneten keresztül biztosítja. A teljesen digitalizált ingatlan-nyilvántartáshoz vezető úton jelenleg a földek és egyéb ingatlanok – nyilvántartást támogató – digitális platformjának létrehozásán dolgozunk annak érdekében, hogy korszerű és hatékony szolgáltatást tudjunk nyújtani ügyfeleinknek.

Ingyenes-e az angliai és walesi ingatlan-nyilvántartáshoz való hozzáférés?

Mindegyik szolgáltatás a jogszabályban meghatározott díj megfizetése ellenében vehető igénybe. Az internetes feliratkozás ingyenes, és a legtöbb online szolgáltatás olcsóbb, mint a postai úton nyújtott szolgáltatások.

Hogyan végezzünk keresést az angliai és walesi ingatlan-nyilvántartásban?

Online hozzáférés:

Az üzleti e-szolgáltatások lehetővé teszik az üzleti felhasználók számára, hogy elektronikus úton nyújtsák be a föld- és ingatlantulajdon bejegyzése, vagy az indextérképen történő keresés iránti kérelmeket. Az üzleti e-szolgáltatásokat igénybe vevő felhasználóknak lehetőségük van arra is, hogy a díjmentes térkép-keresőnk használatával pillanatok alatt:

  • ellenőrizzék, hogy bejegyzésre került-e valamely angliai vagy walesi telek vagy ingatlan tulajdonjoga
  • beszerezzék valamely ingatlan helyrajzi számát
  • informálódjanak arra vonatkozóan, hogy valamely birtokviszony jogcíme tulajdonjog vagy bérlet-e

Az üzleti e-szolgáltatások felhasználóinak eleget kell tenniük a felhasználási feltételeknek, felhasználóként regisztrálniuk kell, és egyesült királyságbeli banknál vagy lakás-takarékpénztárnál vezetett, közvetlenül terhelhető folyószámlával kell rendelkezniük. Bejelentkezés az üzleti e-szolgáltatásokhoz.

Az Ingatlankereső szolgáltatást (Find a property service) a lakosság és a kisvállalkozások által történő felhasználás céljából hozták létre. Ebben cím alapján kereshető a telek vagy az ingatlan tulajdonosa, valamint arra vonatkozó információk, hogy meddig terjed a telekhatár, és hogy fennáll-e árvízkockázat. Az ingatlankereső szolgáltatás felhasználói regisztrációt követően és hitel- vagy betéti kártyás fizetés mellett vehető igénybe. Bejelentkezés az ingatlankereső szolgáltatáshoz

Az ingatlan-nyilvántartásból és a kataszteri térképekről az üzleti e-szolgáltatások révén szerzett másolatok „hiteles másolatnak” minősülnek; ezeket a bíróságok bizonyítékként elfogadják. A térkép-kereső használatával beszerzett információk kártalanítási igényt nem keletkeztetnek.

Az ingatlan-nyilvántartásból és a kataszteri térképekről az ingatlankereső szolgáltatás útján szerzett másolatok nem hiteles másolatok.

Postai hozzáférés:

A nyilvántartás esetében az OC1, a dokumentumok esetében pedig az OC2 formanyomtatványok segítségével postai úton kérelmezhető az ingatlan-nyilvántartás és a kataszteri térkép hiteles másolata. Az említett formanyomtatványok postai úton díjmentesen beszerezhetők, vagy letölthetők az Ingatlan-nyilvántartás honlapjáról. A hiteles másolatokat a bíróságok elfogadják bizonyítékként.

Ha az ingatlanra vonatkozó adatok az interneten nem találhatók, postai úton „indextérképen történő keresést” (SIM űrlap) kell kérelmezni annak kiderítése érdekében, hogy a telket bejegyezték-e; amennyiben igen, beszerezhető a bejegyzett ingatlanok helyrajzi száma. Az érvényes ingatlan-nyilvántartási díjszabásnak megfelelő díj fizetendő.

A telekadóssági nyilvántartásokban postai úton, illetve az üzleti e-szolgáltatások révén online lehet keresni a K15 vagy (kizárólag csődeljárással kapcsolatos bejegyzésekért) a K16 űrlapok segítségével.

Utolsó frissítés: 25/07/2017

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit