Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata holland nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Tagállami szintű cégnyilvántartások

Hollandia

Ez a szakasz a holland cégnyilvántartásról nyújt áttekintést.

Tartalomszolgáltató:
Hollandia

Mit kínál a holland cégnyilvántartás?

A holland cégnyilvántartás tulajdonosa és fenntartója – a cégnyilvántartásról szóló törvény útján adott kormányzati felhatalmazás értelmében – a holland kereskedelmi kamara (Kamer van Koophandel).

A nyilvántartás a Hollandiában működő valamennyi releváns gazdasági egységgel kapcsolatos összes (jogilag) releváns információról áttekintést nyújt. A nyilvántartásban minden gazdasági egység szerepel. Ez a következőkre terjed ki:

 • társaságok: korlátolt felelősségű társaságok (BV) és részvénytársaságok (NV),
 • egyéni vállalkozók,
 • egyesületek,
 • alapítványok,
 • szakemberek (például ügyvédek, orvosok, művészek),
 • lakásszövetkezetek,
 • egyházak és
 • kormányzati hivatalok.

A nyilvántartásba vett adatok mennyisége a szervezet jogi formájától függően változik. A legfontosabb nyilvántartásba vett adatok a következők:

 • cégnév,
 • más kereskedelmi megnevezések,
 • székhely,
 • címek,
 • tőke (részesedések),
 • igazgatók,
 • meghatalmazott képviselők,
 • fióktelepek,
 • kapcsolattartási adatok,
 • tevékenységek (a NACE-osztályozás szerint).

A nyilvántartás hozzávetőlegesen 2,5 millió gazdasági egységet tartalmaz.

A holland jog szerint a nyilvántartásban szereplő információk – eltérő rendelkezés hiányában – érvényesek (és harmadik személyekre nézve kötelezőek). A bejegyeztetési (és bármely változás bejegyeztetésére vonatkozó) kötelezettség a szervezeteket terheli. Minden változást annak bekövetkezésétől számított egy héten belül kell bejegyeztetni.

A bejegyeztetés Hollandiában nem része a cégalapítási eljárásnak. Jogi szempontból egy társaság bejegyeztetés nélkül is létezhet Hollandiában. Ennélfogva, bár a bejegyeztetés elmulasztása jogellenes, a be nem jegyzett társaság létezik, és – például az egyesült királyságbeli helyzettel ellentétben – társaságként eljárhat.

A holland korlátolt felelősségű társaságoknak és részvénytársaságoknak éves beszámolójukat is be kell nyújtaniuk a cégnyilvántartásba. Ez mintegy 900 000 társaságra vonatkozik. Többségüknek csak a mérleget, míg a nagyvállalatoknak (ezek száma megközelítőleg 20 000) eredménykimutatásukat is be kell nyújtaniuk.

Ingyenes-e a holland cégnyilvántartáshoz való hozzáférés?

A holland cégnyilvántartásra vonatkozó alapvető információk az interneten ingyenesen hozzáférhetők, azonban bizonyos szolgáltatásokért (például hivatalos cégkivonatokért) díjat kell fizetni.

A szervezetek csak egy alkalommal fizetnek a nyilvántartásba vételért. Éves díj nincs, és a változások benyújtása sem díjköteles.

Mennyire megbízhatók a cégnyilvántartás információi?

A 89/666/EGK tanácsi irányelv, valamint a 2005/56/EK és a 2009/101/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv módosításáról szóló, 2012. június 13-i 2012/17/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv a központi nyilvántartások, a kereskedelmi nyilvántartások és a cégjegyzékek összekapcsolásáról rendelkezik. Az irányelv előírja egy európai központi platform létrehozását. A nyilvántartások összekapcsolására szolgáló rendszer ebből a platformból, a tagállami nyilvántartásokból, valamint egy európai elektronikus hozzáférési pontként szolgáló portálból áll.

Az irányelv két hatálybalépési határidőről rendelkezik: a tagállamoknak – néhány cikk kivételével – 2014. július 7-től kell megfelelniük az irányelvnek, a fennmaradó cikkeket pedig a végrehajtási aktusok Európai Bizottság általi elfogadásától számított két éven belül kell átültetni.

A holland jog már megfelel az említett cikkekben előírt követelményeknek. A két határidő teljesítéséhez nincs szükség a cégnyilvántartásról szóló 2007. évi törvény vagy az azon alapuló másodlagos jog további módosítására. Erről a kormányzati közlöny 2014. július 4-i számában jelent meg értesítés.

Hogyan lehet keresni a holland cégnyilvántartásban?

A holland cégnyilvántartásban a következők szerint kereshet:

 • cégnév (része),
 • hivatalos cégjegyzékszám,
 • cím, illetve
 • postai irányítószám-tartomány.

A holland cégnyilvántartás története

Az információk a jelenlegi nyilvántartás kezdetéig (1920) nyúlnak vissza, azonban néhány régebbi alapítású társaságra vonatkozóan is rendelkezésre állnak bizonyos adatok.

Hivatkozások

Európai cégnyilvántartás, Kamer van Koophandel

Utolsó frissítés: 07/10/2016

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit