Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata francia nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Tagállami szintű cégnyilvántartások

Franciaország

Ezen az oldalon arra vonatkozó információkat talál, hogy Franciaországban milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a cégnyilvántartásokba való betekintésre.

Tartalomszolgáltató:
Franciaország
Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Mit kínálnak a franciaországi cégnyilvántartások?

A helyi cégnyilvántartásokat (registres du commerce et des sociétés – RCS) a kereskedelmi ügyekben illetékes bíróságok hivatalvezetői és a kereskedelmi joghatósággal rendelkező polgári bíróságok (Bas-Rhin, Haut-Rhin és Moselle megye kerületi bíróságai, valamint a tengerentúli régiók és megyék kereskedelmi ügyekben illetékes vegyes bíróságai) hivatalvezetői vezetik. Az e nyilvántartásokban található információk ellenőrzöttek. A hivatalvezetőknek ellenőrizniük kell, hogy a nyilatkozatok eleget tesznek-e a törvényeknek és a rendeleteknek, megfelelnek-e az alátámasztó okmányoknak és a mellékletként csatolt okiratoknak, továbbá – módosítás vagy megszüntetés iránti kérelem esetén – naprakészek-e. Azt is ellenőrzik, hogy a gazdasági társaságok alapításának módja vagy az alapszabályuk módosításai eleget tesznek-e a gazdasági társaságokra vonatkozó törvényeknek és rendeleteknek.

A hivatalvezetők által kiadott cégkivonat (Kbis-kivonat) a valódi „személyazonosító igazolvány”, amely feltünteti a cégnyilvántartásban nyilvántartott vállalkozások polgári jogi jogállását. Ez az okirat tartalmazza a vállalkozások által bejelentendő összes információt. Szükség esetén a nyilvántartás fenntartásáért felelős hivatalvezető észrevételeit és megjegyzéseit is tartalmazza. A cégkivonat tanúsítja a vállalkozások jogszerű fennállását, és ellenőrzött információkkal szolgál. A cégkivonat az egyetlen hivatalos okirat, amely tanúsítja a bejegyzett természetes vagy jogi személy azonosságát és címét, tevékenységét, vezető, igazgatási vagy felügyeleti testületét, valamint azt, hogy indult-e ellenük kollektív eljárás. Kizárólag a bíróság hivatalvezetője által kiadott és aláírt hivatalos okirat tartalmazza a gazdasági társaságok által a cégnyilvántartáshoz benyújtott hiteles információkat.

Az Országos Ipari Tulajdonjogi Intézet (Institut National de la Propriété Industrielle – INPI) országos cégnyilvántartást (registre national du commerce et des sociétés – RNCS) vezet, amelyben megtalálhatók az egyes hivatalokban vezetett cégnyilvántartásokból származó, eredetinek minősülő okiratok.

E nyilvántartások tartalmazzák a vállalkozásokra és a gazdasági társaságokra vonatkozó összes információt. Hozzáférést biztosítanak a cégnyilvántartásokban található összes tételhez és okirathoz.

Az Infogreffe honlap központosított hozzáférést biztosít a cégnyilvántartásban található információkhoz. A honlap francia és angol nyelvű.

Az Országos Ipari Tulajdonjogi Intézet honlapja (a gazdasági társaság neve és SIREN-száma segítségével) lehetővé teszi az országos cégnyilvántartáshoz benyújtott okiratok – vagy a teljes akta – másolatának beszerzését.

Ingyenes-e a cégnyilvántartáshoz való hozzáférés?

Az Infogreffe honlap felhasználói a vállalkozásokra vonatkozó bizonyos információkhoz ingyenesen hozzáférhetnek, az adatbázisban található információk többsége azonban díj ellenében szerezhető be.

Az Országos Ipari Tulajdonjogi Intézet szintén díj ellenében ad ki okiratokat (vagy a teljes aktát). Ezt elektronikus levélben vagy a honlapján található webáruházon keresztül teheti meg.

Hogyan végezzünk keresést a franciaországi cégnyilvántartásban?

Az Infogreffe honlapon az alábbiak szerint kereshetünk rá egy-egy vállalkozásra:

  • neve;
  • igazgatóinak vagy az ügyvezető igazgatónak a neve;
  • az a város vagy megye, ahol a székhelye vagy központi ügyintézésének helye található, vagy ahol üzleti egységei vannak;
  • SIREN-száma (a Cégnyilvántartás Azonosítási Rendszere – Système d’Identification du Répertoire des Entreprises);
  • cégjegyzékszáma.

Hasznos linkek:

Registre de Commerce européen (Európai Cégnyilvántartás)

Infogreffe

INPI

CNGTC

Utolsó frissítés: 13/09/2016

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit